Kosovskí Srbi odstraňujú barikády, Srbsko ruší stav zvýšenej pohotovosti armády

Kosovskí Srbi, ktorí doteraz blokovali cesty na severe Kosova, súhlasili s odstránením barikád. Oznámil to srbský prezident Aleksandar Vučić, ktorý zároveň zrušil stav zvýšenej bojovej pripravenosti armády.

29.12.2022 23:45
Kosovo, Srbsko, barikády, odstraňovanie, začiatok Foto: ,
Cestné barikády neďaleko hlavného hraničného priechodu medzi Kosovom a Srbskom začali vo štvrtok odstraňovať, informovala srbská verejnoprávna televízia RTS. Dodala, že tento krok otvára cestu k zmierneniu vyostreného napätia v tomto nepokojnom regióne. Na snímke srbský vodič kamióna kráča k nákladnému autu, aby ho odstránil z barikády v Rudare pri severnej časti etnicky rozdeleného mesta Mitrovica v Kosove ovládanej Srbmi.
debata

Prvé barikády zmizli vo štvrtok dopoludnia pri hraničnom priechode Merdare, uviedla agentúra AFP. Ten nechalo Kosovo v stredu kvôli protestom uzavrieť, vo štvrtok ho ale opäť otvorilo. Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell uviedol, že zvíťazila diplomacia.

Likvidácia barikád by mala prispieť k zmierneniu napätia medzi Belehradom a Prištinou, píše agentúra Reuters. Odstránenie zátarasov však zrejme potrvá dlhší čas. Podľa stanice N1 bola k štvrkovému večeru odstránená najväčšia barikáda v obci Rudare blízko Mitrovice. Na likvidácii ďalších sa pracuje, niektoré – napríklad tá na moste medzi severnou a južnou časťou etnicky rozdeleného mesta Mitrovica – ale naďalej stoja.

„Je to dlhý proces a bude to nejaký čas trvať,“ uviedol Vučić ohľadom odstraňovania barikád po tom, čo sa v stredu stretol v srbskom meste Raška s kosovskými Srbmi. Spojené štáty a Európska únia, ktoré sprostredkúvajú rozhovory medzi Belehradom a Prištinou, sa podľa neho zaručili, že žiadny z protestujúcich, ktorí zátarasy stavali, nebude stíhaný.

Vučičova kancelária podľa agentúry Tanjug neskôr uviedla, že prezident ako vrchný veliteľ ozbrojených síl odvolal stav bojovej pohotovosti, ktorý v súvislosti s napätím v severnom Kosove vyhlásil začiatkom tohto týždňa.

Bývalý policajt a etnický Srb Dejan Pantić, ktorého zatknutie vyvolalo násilné protesty kosovskej srbskej menšiny, bol medzitým na žiadosť prokuratúry prepustený z väzby a umiestnený do domáceho väzenia, píše ďalej Reuters. Pantić bol zatknutý 10. decembra za napadnutie policajta v službe. Srbi na severe Kosova požadovali jeho prepustenie.

„Diplomacia zvíťazila pri uvoľnení napätia na severe Kosova. Násilie nikdy nemôže byť riešením,“ uviedol šéf únijnej diplomacie Borrell. Zároveň vyzval Belehrad a Prištinu, aby pokročili v dialógu o normalizácii vzájomných vzťahov.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku vojny a náletov NATO. Srbsko nezávislosť neuznáva a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia. Taktiež asi 50 000 Srbov žijúcich na severe Kosova neuznáva autoritu vlády v Prištine. Kosovo za suverénny štát považuje asi polovica členských krajín OSN.

Priština začiatkom decembra vyslala na sever stovky policajtov z radov kosovských Albáncov. Urobila tak po tom, čo kosovskí Srbi v novembri opustili svoje miesta v kosovských inštitúciách, vrátane polície, na protest proti snahe Prištiny prinútiť kosovskosrbské obyvateľstvo používať výlučne kosovské registračné značky vozidiel. Pantić bol podľa Reuters jedným z tých, ktorí odišli od polície. Srbi v reakcii na zvýšenú prítomnosť kosovskej polície 10. decembra postavili na severe krajiny barikády. Kosovská vláda chcela barikády odstrániť a o súčinnosť žiadala aj mierovú misiu Severoatlantickej aliancie KFOR.

Kosovo v stredu uzavrelo hlavný hraničný priechod Merdare so Srbskom po tom, ako ho predtým zo srbskej strany zablokovalo asi 50 ľudí. Tí demonštrovali na podporu Srbov žijúcich v Kosove. Dva hraničné priechody v severnom Kosove sú uzavreté už od 10. decembra. Predstavitelia KFOR v Kosove medzitým vyzvali všetky strany na dialóg a zmiernenie napätia. S rovnakou výzvou prišli v spoločnom vyhlásení USA a EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Kosovo