Mjanmarská junta poslala nobelistku Su Ťij na 33 rokov do väzenia

Súd mjanmarskej junty ukončil v piatok súdny proces so zosadenou civilnou líderkou Aun Schan Su Ťij. Tlačovú agentúru AFP o tom informoval zdroj z justície. Držiteľku Nobelovej ceny za mier poslal súd do väzenia na dovedna 33 rokov.

30.12.2022 08:36
Mjanmarská prodemokratická aktivistka Aun Schan... Foto: ,
Na snímke z januára 2020 vtedajšia mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij
debata (6)

Súd v piatok odsúdil Su Ťij na sedem rokov väzenia za posledné obvinenie, korupciu – ukončil sa tým 18 mesiacov trvajúci súdny proces s ňou a podľa zdroja už proti nej nie sú vznesené ďalšie obvinenia.

Su Ťij (77) bola odsúdená za korupciu v piatich bodoch obžaloby, ktorá súvisela s prenajatím a používaním vrtuľníka, čo spôsobilo „štátu straty“, povedal zdroj.

Politička, ktorú vojenská vláda v krajine väzní od prevratu z roku 2021, bola odsúdená za každé jedno obvinenie, ktoré proti nej vzniesli. Obvinenia zahŕňali širokú škálu – od korupcie cez ilegálne vlastnenie prenosných vysielačiek až po porušovanie covidových obmedzení.

„Všetky jej súdne prípady sa skončili a už proti nej nie sú žiadne obvinenia,“ uviedol zdroj, ktorý si želal zostať v anonymite vzhľadom na to, že nie je poverený komunikáciou s médiami. Su Ťij pôsobila zdravo, dodal zdroj.

Novinári mali zákaz účasti na súdnych pojednávaniach a Su Ťijini právnici mali zakázané rozprávať sa s médiami. Od začiatku jej súdneho procesu ju bolo vidieť len raz – na zrnitých fotografiách štátnych médií z prázdnej súdnej siene – a v odovzdávaní odkazov svetu sa spoliehala na svojich právnikov.

Mjanmarsko (Barma) je v stave zmätku už od vojenského prevratu, pričom armáda pri tvrdých zásahoch proti odporcom zabila vyše 2600 ľudí, uviedla miestna monitorovacia organizácia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mjanmarsko #Aun Schan Su Ťij