Minsk: Ukrajinská strela nepreletela do Bieloruska náhodou. Kremeľ je krajne znepokojený

Je nepravdepodobné, že ukrajinská strela vo štvrtok preletela do Bieloruska náhodou, vyhlásil podľa agentúry RIA Novosti šéf bieloruskej bezpečnostnej rady Aljaksandr Valfovič. Bieloruské sily podľa skoršieho tvrdenia Minska vo štvrtok dopoludnia zostrelili protilietadlovú raketu S-300 vyslanú z Ukrajiny. Trosky rakety údajne dopadli na polia pri bieloruskej dedine Harbacha, ktorá leží asi 15 kilometrov od ukrajinských hraníc.

30.12.2022 15:10
debata (107)
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
+4Na fotke prevzatej z videa zverejneného...

Ukrajina sa vo štvrtok bránila ďalším masívnym ruským vzdušným útokom. Rakety S-300, pôvodne určené na protivzdušnú obranu, používa ukrajinská aj ruská armáda. Rusi ich používajú na útoky na pozemné ciele. Ukrajinské ministerstvo obrany už vo štvrtok vyslovilo podozrenie, že incident mohol byť výsledkom úmyselnej ruskej provokácie s cieľom zatiahnuť Bielorusko do vojny.

ATACMS, vojna na Ukrajine Čítajte viac Bielorusi tvrdia, že zostrelili ukrajinskú strelu S-300

Šéf bieloruskej bezpečnostnej rady naopak obvinil Ukrajinu, že sa snaží preniesť vojnu cez svoje hranice. „Kyjev sa všetkými spôsobmi snaží vyprovokovať regionálny konflikt. Ukrajinskej strane nestačí vojna na jej území,“ citovala ho agentúra RIA Novosti, ktorá býva spájaná s prokremeľskou propagandou.

VIDEO: Ruské bojové vozidlá trénujú na polygóne v Bielorusku
Video

„Dôvod preletu rakety na naše územie objasníme. Ale záruk, že k nám preletela náhodou, je veľmi málo. Zjavne sa tu uskutočňuje niečí úmysel,“ vyhlásil tiež bieloruský predstaviteľ.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov oznámil, že Rusko je štvrtkovým incidentom znepokojené. „To je udalosť, ktorá vyvoláva krajné znepokojenie. Nielen naše, ale aj našich bieloruských partnerov,“ citovala ho agentúra TASS.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine