Náš zisk je ako dve Slovenská. Kremeľ radí propagandistom, ako bilancovať rok

Portál Meduza získal kremeľský manuál s tézami, čo majú propagandisti zdôrazniť v hodnoteniach roka 2022. Podľa neho ruská armáda poráža NATO a Putin „dáva Európe šancu prísť k rozumu“.

31.12.2022 06:00
Margarita Simonian Foto:
Šéfka propagandistickej televízie RT Margarita Simonianová tvrdí, že masívne bombardovanie Ukrajiny je nutnosť: „Pripravujú sa dobyť náš Krym a my robíme jediné, čo v tejto situácii môžeme urobiť - bombardujeme, bombardujeme každý deň."
debata (111)

Politický odbor ruskej prezidentskej administratívy pripravil pre štátne a provládne médiá príručku, ako zhrnúť výsledky uplynulého roka. Smernice v dokumente, ktorý má ruskojazyčný portál Meduza sídliaci v Lotyšsku k dispozícii, sú rozdelené do štyroch kapitol: „Podstata“, „Posilnenie Ruska“, „ŠVO“ (skratka špeciálnej vojenskej operácie, ako ruské úrady nazývajú ozbrojenú agresiu proti Ukrajine) a „Nový svetový poriadok“.

VIDEO: Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov

Video
Rasija, Rasija, skanduje Putin a lídri odštiepencov po nezákonnej anexii štyroch ukrajinských oblastí v septembri.

V hlavnej časti Kremeľ odporúča ešte raz zdôrazniť, že Vladimir Putin vyslaním jednotiek na Ukrajinu „urobil jediné správne rozhodnutie, ktoré odvrátilo hroziaci útok Ukrajiny a NATO na ruské územie“. Manuál tvrdí, že západné krajiny sa pripravovali na útok na Rusko od roku 2014 a chystali sa „rozdeliť a podmaniť si ruský ľud“ (v roku 2014 Rusko anektovalo Krym a vyvolalo konflikt na Donbase).

Autori textu označujú „špeciálnu operáciu“ za „úspešnú“ a ako potvrdenie toho hovoria o „ruskej ochrane miliónov Rusov, návrate ruských území a posilnení národnej bezpečnosti“.

Trikrát viac ako Krym

„Rusko má teraz 89 regiónov a rozloha sa zväčšila o viac ako 80-tisíc kilometrov štvorcových. Toto územie je trikrát väčšie ako Krym a dvakrát väčšie ako Slovensko alebo Chorvátsko, Dánsko alebo Švajčiarsko. Rozšírenie hraníc Ruska prostredníctvom znovuzjednotenia so Záporožskou a Chersonskou oblasťou umožnilo Krymu, aby prestal byť ,ostrovom' oddeleným od ruskej pevniny," cituje Meduza z dokumentu.

VIDEO: Zelenskyj: Pomohli sme Západu nájsť samých seba

Video
Záver vystúpenia prezidenta Volodymyra Zelenského v ukrajinskom parlamente. Video z prejavu zverejnil na sociálnej sieti.

Autori však nespomínajú, že Moskva plne nekontroluje ani jeden zo štyroch anektovaných regiónov – a stratila aj Cherson, jediné ukrajinské oblastné centrum dobyté ruskou armádou po 24. februári.

Zostavovatelia manuálu poznamenávajú, že ruská armáda „úspešne dosahuje cieľ ŠVO demilitarizovať a denacifikovať Ukrajinu“. Túto myšlienku radia dokladať oficiálnycmi údajmi, ktoré pravidelne zverejňuje ruské ministerstvo obrany. Tie ale – ako ukázala aj analýza portálu www.proekt.media.- majú s realitou len málo spoločného.

Konasenkov Foto Čítajte viac Rusi „zničili“ celú ukrajinskú armádu. Ústami hovorcu

Propagandistom Kremeľ odporúča zdôrazňovať, že Rusko nie je vo vojne s Ukrajinou, ale s NATO, „najmocnejšou vojenskou mašinériou v dejinách ľudstva“, ktorá však „ruskú armádu nezlomila“.

Čas vraj pracuje pre Rusko

„NATO je nepriateľom úplne iných rozmerov a úrovne ako kyjevský režim. Nebyť Západu, Ukrajina by bola už dávno demilitarizovaná a prijala by podmienky Ruska. Nikto neočakáva rýchle víťazstvá – čas pracuje pre Rusko. V ŠVO je situácia pod kontrolou: pokoj na fronte je spôsobený preskupovaním síl a potrebou vycvičiť mobilizovaných záložníkov,“ cituje Meduza z manuálu.

Autori zároveň ponúkajú propagandistom ďalšiu tézu: „Západ poskytuje Ukrajine čoraz menej techniky a prostriedkov“. Nevysvetľujú však, ako sa vyrovnať s tým, že to protirečí faktom.

Napokon v kapitole „Posilnenie Ruska“ zostavovatelia textu odporúčajú zamerať sa na „súdržnosť spoločnosti“. Napríklad vysoké preferencie Putina, ktorý si podľa štátom kontrolovaného sociologického ústavu VCIOM udržiava dôveru 78,5 percent respondentov, priamo spájajú s „bezvýhradnou podporou Rusov pre ŠVO“.

V skutočnosti však neverejný prieskum uskutočnený na objednávku Kremľa, k výsledkom ktorého sa pred mesiacom dostala Meduza, ukázal, že pokračovanie vojny si želá len 25 percent Rusov, kým až 55 percent je za mierové rozhovory s Ukrajinou.

Rumunsko, NATO, Ukrajina Čítajte viac 280. deň: Meduza: 55 percent Rusov je za vyjednávanie, 25 percent za boj

Vo svojich koncoročných bilanciách majú propagandisti presviedčať Rusov, že ekonomika krajiny má „obrovskú rezervu sily a potenciálu pre rozvoj“ a „situácia v nej sa bude naďalej zlepšovať“.

Budúcnosť len s Ruskom…

V sekcii „Nový svetový poriadok“ predstavitelia prezidentskej administratívy nazývajú Rusko „lídrom krajín“, ktoré „neuznávajú výlučnosť Západu“ a „vodcom spravodlivého, demokratického a multipolárneho sveta“.

Kremeľský manuál tiež tvrdí, že Putin dáva „Európe šancu prísť k rozumu a znovu získať svoju subjektivitu a budúcnosť“. Teraz sú európske krajiny „vazalmi“ a „perifériou“ Spojených štátov, konštatuje dokument, podľa ktorého budúcnosť im zaručuje len „úzka spolupráca s Ruskom“.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #propaganda #manuál #vojna na Ukrajine #Putinova vojna