311. deň: Ruská armáda sa bude z vojny spamätávať roky, tvrdí Kyjev

Na päť a možno až na desať rokov odhaduje ukrajinský minister obrany Reznikov čas obnovy ruskej armády na stav pred inváziou.

31.12.2022 07:45 , aktualizované: 19:33
vojna na Ukrajiny, Betlehemské svetlo Foto: ,
Ukrajinskí vojaci sa modlia pri Betlehemskom svetle počas vianočných sviatkov na ich pozícii neďaleko Charkova na Ukrajine v pondelok 26. decembra 2022.
debata (491)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 311. deň
  • Rusko útočí raketami aj počas posledného dňa roka

VIDEO: Ukrajinci vyťahujú Rusov zo zákopov. Aj granáty to istia.

Video
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
+4Na fotke prevzatej z videa zverejneného...

19:32 Rusko a Ukrajina si krátko pred príchodom nového roka vymenili vojnových zajatcov. Domov sa podľa Kyjeva vrátilo 140 ukrajinských vojakov, Moskva oznámila príchod 82 Rusov, informovala agentúra DPA.

Novú výmenu väzňov oznámili v sobotu vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a ruské ministerstvo obrany. Bližšie informácie o čase ani mieste výmeny neposkytli.

Vracajúcich sa Rusov, prevažne zranených vojakov, okamžite letecky prepravili do Moskvy, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Jermak doplnil, že medzi prepustenými Ukrajincami bolo osem žien i zranení ľudia a bojovníci z prístavného mesta Mariupol.

18:21 Armádne zbory dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny sa formálne začlenili do ruských ozbrojených síl. Podľa agentúry TASS o tom informovalo ministerstvo obrany v Moskve.

Rusko pripojilo takzvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku (DNR a LNR) po septembrovom pseudoreferende, ktoré Kyjev, Západ aj väčšina medzinárodného spoločenstva vyhlásili za neplatné. Oba separatistické útvary mali od svojho vzniku v roku 2014 vlastné vojenské zbory.

Ruské ministerstvo uviedlo, že súčasťou ruských ozbrojených síl sa stal 1. donecký armádny zbor a 2. gardový luhansko-severodonecký armádny zbor. Spolu s nimi bola do ruskej armády včlenená tiež armádna vysoká škola v Donecku. Jednotky od ruského prezidenta Vladimira Putina dostali nové bojové vlajky.

Po začiatku plnohodnotnej invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári tohto roka sa jednotky separatistov bojujúce na strane Ruska potýkali s vysokými ľudskými stratami i horším zásobovaním a vojenským vybavením.

17:25 V Rusku sa skončili jesenné odvody na povinnú vojenskú službu, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Na vojnu nastúpilo 120-tisíc ľudí a úrady ubezpečujú, že nebudú nasadení do vojny na Ukrajine.

„Občania povolaní na vojenskú službu sa do špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine nezapoja a branci, ktorí vojenskú službu ukončili, boli prepustení a poslaní domov,“ uviedlo ministerstvo obrany.

Špeciálna vojenská operácia je výraz, ktorý ruskí činitelia a oficiálne médiá používajú pre inváziu na Ukrajinu.

Jesenné odvody mužov vo veku od 18 do 27 rokov na základnú vojenskú službu sa začali v novembri a boli o mesiac posunuté kvôli čiastočnej mobilizácii, ktorú ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v septembri. Podľa vyhlásenia ministra obrany Sergeja Šojgua aj Kremľa bolo povolaných do zbrane približne 300-tisíc záložníkov, podľa niektorých ruských médií ich ale bolo výrazne viac.

14:50 Kyjevom otriasli viaceré výbuchy, pri ktorých zahynula najmenej jedna osoba. Uviedol to starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko. Vo všetkých oblastiach na Ukrajine bol kvôli hrozbe ruských vzdušných útokov vyhlásený poplach.

„V Kyjeve počuť výbuchy! Zostaňte v krytoch,“ napísal Kličko na Telegrame. Ničivé explózie sa podľa neho odohrali na viacerých miestach hlavného mesta Ukrajiny. Agentúra Reuters spomína celkovo desať výbuchov.

Neskôr Kličko oznámil, že pri výbuchu v juhozápadnej časti mesta zomrela najmenej jedna osoba a ďalší boli zranení, jedna z toho ťažko. Hospitalizovaní boli podľa neho tri ženy a dvaja muži, na mieste pracujú záchranári.

V sobotu popoludní bol na celej Ukrajine vyhlásený letecký poplach kvôli hrozbe ruských raketových útokov. Viacero oblastí sa po bezpečnostných odstávkach ocitlo bez prúdu. Ukrajinská protivzdušná obrana bola podľa agentúry Unian aktívna v Charkovskej, Chersonskej, Kyjevskej a Vinnyckej oblasti.

Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko uviedol, že v Kyjeve ruský útok poničil hotel. V Chmelnyckej oblasti boli podľa oblastného šéfa Serhija Hamalého pri raketovom útoku zranení štyria ľudia. Hmotné škody si útoky vyžiadali tiež v Záporožskej oblasti.

13:40 Viacero výbuchov bolo v sobotu počuť v ukrajinskej metropole Kyjev po tom, ako Rusko podľa tamojších predstaviteľov spustilo sériu vzdušných útokov. Informoval o tom denník The Guardian, od ktorého TASR správu prevzala. Obyvatelia Ukrajiny dostali varovanie pred leteckými útokmi okolo poludnia. Vyhlásenie pohotovosti sa týkalo celej krajiny.

Novinári v Kyjeve informovali, že protivzdušná obrana funguje. Podľa agentúry Reuters bolo počuť desať explózií. Gubernátor juhoukrajinskej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim predtým oznámil, že na krajinu smeruje ďalší raketový útok. Na sociálnej sieti spresnil, že výstraha platí pre „všetky oblasti“.

10:26 Maďarský premiér Viktor Orbán, bývalý predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi a niekdajší nemecký kancelár Gerhard Schröder sú jediní politici v Európskej únii, ktorí tento rok dostali vianočné a novoročné priania od ruského vodcu Vladimira Putina. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

„Napriek ťažkej medzinárodnej situácii si vzťahy medzi krajinami udržali pozitívny trend. Ruský prezident tiež potvrdil zámer pokračovať v spoločnej práci na aktuálnych otázkach bilaterálnej agendy,“ uvádza sa v pozdrave Orbánovi.

Putin spolu s Orbánom poslali pozdravy i prezidentom Bieloruska a Srbska, Alexandrovi Lukašenkovi a Aleksandarovi Vučićovi, ktorí sú spoločne s Orbánom považovaní za najbližších spojencov Moskvy na európskom kontinente.

Pozdrav od Putina dostal aj bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, momentálne senátor a člen vládnej koalície vedenej Giorgiou Meloniovou. Na zozname pozdravov z Kremľa figuruje aj bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý má dlhodobo blízke vzťahy s ruskými energetickými spoločnosťami i Putinom.

9:24 Ukrajinská armáda pri údere blízko okupovaného mesta Nova Kachovka v Chersonskej oblasti zabila približne 200 ruských vojakov. Ďalších viac ako 100 príslušníkov ruských síl bolo zranených v Moskvou obsadenej časti Záporožskej oblasti. Uviedol to ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej zvodke. Informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Delostrelecký útok sa podľa generálneho štábu odohral vo štvrtok v obci Fedorivka v okrese Nova Kachovka. Informácie o stratách protivníka sa ďalej spresňujú, dodalo velenie ukrajinskej armády. Pri dvoch ďalších úderoch za frontovou líniou v Záporožskej oblasti predstavovali straty Rusov 115 zranených a päť kusov vojenskej techniky.

Štáb tiež oznámil, že ruské sily pokračujú v útokoch na frontovom úseku pri Lymane a Bachmute a snažia sa zlepšiť svoje taktické postavenie pri Kupjansku a Avdijivke. Varoval tiež pred možnými novými vzdušnými údermi Rusov po celej Ukrajine.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom pravidelnom hodnotení bojov na Ukrajine uviedol, že ukrajinská armáda v piatok pokračovala v úderoch proti sústredeniu ruských síl v Luhanskej oblasti. Raketomety HIMARS údajne zasiahli ruské základne a oporné body v mestách Alčevsk, Kadijivka, Brjanka a Hirske.

Podľa amerických analytikov Rusi pokračujú v útokoch na Bachmut. Intenzita ich útokov sa ale oproti posledným dňom znížila, čo naznačuje, že ofenzíva na tomto úseku frontu by už mohla byť za svojím kulminačným bodom.

7:45 Ruská armáda utrpela počas bojov na Ukrajine také veľké straty, že na svoju obnovu bude potrebovať najmenej päť rokov, uviedol v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Informuje o tom agentúra DPA.

„Podľa poznatkov vyplývajúcich zo zistení NATO utrpeli Rusi ťažké straty v tankoch, delostrelectve, obrnených vozidlách i vojakoch,“ citoval Reznikova denník Ukrajinska pravda.

„Regulárne ozbrojené sily Ruskej federácie by sa mohli obnoviť (do stavu pred inváziou) najskôr do piatich rokov, a možno až za desať rokov,“ odhadol ukrajinský minister obrany. To isté podľa neho platí pre raketový potenciál Ruska.

K stratám ukrajinských ozbrojených síl sa Reznikov nevyjadril. Od februárového masívneho vpádu ruských jednotiek na Ukrajinu utrpeli ťažké straty obe bojujúce strany.

Ukrajina tvrdí, že ruská armáda prišla už o 100.000 svojich vojakov. Agentúra DPA pripomína, že tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

491 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine