WHO žiada Čínu, aby zdieľala špecifické informácie o šírení koronavírusu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala čínske úrady, aby pravidelne a v reálnom čase zdieľali špecifické informácie o šírení koronavírusu v krajine.

31.12.2022 08:00
Čína, koronavírus Foto: ,
Smútiaci so spopolnenými pozostatkami svojho blízkeho pred krematóriom v sobotu 31. decembra 2022. Čína začiatkom tohto mesiaca zrušila mnohé zo svojich prísnych pandemických obmedzení, čím umožnila vírus sa rýchlo šíril v krajine, ktorá zaznamenala relatívne málo infekcií od počiatočného ničivého prepuknutia v meste Wuhan. Počet kremácií stúpol niekoľkonásobne, pričom preťažené pohrebné ústavy v jednom meste žiadali, aby rodiny odložili pohrebné obrady na budúci mesiac
debata (5)

Predstavitelia WHO chcú vidieť okrem iného viac údajov o hospitalizáciách, úmrtiach aj očkovaní v súvislosti s nákazou. V Číne prudko rastú počty infikovaných po tom, ako krajina na začiatku decembra náhle zrušila väčšinu opatrení proti COVIDU-19.

Oficiálne zverejňované štatistiky sú odvtedy nespoľahlivým usmernením, píše agentúra Reuters. Čínska vláda hlási približne 5 000 novoinfi­kovaných denne, ale analytici považujú tieto počty za značne podhodnotené – denné počty nakazených sa môžu blížiť k jednému miliónu, upozornila stanica BBC News.

Podobne je to s obeťami COVIDU-19. Úrady oficiálne oznámili iba 13 úmrtí v súvislosti s touto chorobou, avšak analytici zo spoločnosti Airfinity odhadujú, že v krajine môže mať choroba na svedomí približne 9-tisíc životov denne.

Do začiatku decembra Peking uplatňoval takzvanú politiku nulového covidu a úrady nariaďovali uzávery hneď pri výskyte prvých prípadov nákazy. Po demonštráciách proti koronavírusovým opatreniam Peking stratégiu zmenil a zrušil kľúčové reštrikcie, ľudia môžu opäť cestovať aj do zahraničia.

Viaceré krajiny preto v poslednom čase ohlásili plán vyžadovať od cestujúcich z tejto krajiny negatívne testy na koronavírus, urobili tak napríklad Spojené štáty, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Británia, Južná Kórea alebo Japonsko.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus