Emeritného pápeža Benedikta XVI. pochovajú vo štvrtok

Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý zomrel v sobotu vo veku 95 rokov, sa bude konať budúci štvrtok. Pohrebnú omšu na vatikánskom Námestí sv. Petra bude celebrovať jeho nástupca pápež František, oznámil Vatikán, uviedli agentúry AP a AFP.

31.12.2022 13:35
Benedikt XVI. Foto: ,
Na archívnej snímke z 8. decembra 2015 emeritný pápež Benedikt XVI.
debata (9)

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni novinárom na brífingu povedal, že pohreb sa podľa očakávaní uskutoční vo štvrtok 5. januára so začiatok o 9.30 h. Pozostatky emeritného pápeža predtým vystavia v pondelok 2. januára v Bazilike sv. Petra, kde sa so zosnulým budú môcť rozlúčiť veriaci.

Pohreb Benedikta XVI. bude bezprecedentnou udalosťou, keď súčasný pápež bude viesť pohrebné obrady za svojho predchodcu. Očakáva sa účasť tisícov veriacich i štátnych predstaviteľov.

Joseph Ratzinger, Benedikt XVI. Čítajte viac Zomrel Benedikt XVI. - prvý pápež z Nemecka

Vatikán má vypracované podrobné plány toho, čo sa stane po úmrtí úradujúceho pápeža. Nie je však verejne známe, že by mal pripravené presné postupy po úmrtí emeritného pápeža. Benedikt XVI. bol prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý z postu odstúpil namiesto toho, aby ho zastával doživotne.

Existujúce pravidlá Vatikánu uvádzajú, že pohreb pápeža by sa mal uskutočniť štyri až šesť dní po jeho smrti v rámci deväťdňového obdobia smútku (novendiale), priblížila agentúra Reuters.

V roku 2005 po úmrtí pápeža Jána Pavla II. vystavili jeho pozostatky pred pohrebom, ktorý sa konal po šiestich dňoch za účasti milióna ľudí vrátane hláv štátov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež Benedikt XVI.