KĽDR naďalej odpaľuje rakety, juhokórejský prezident volá po odvete

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v nedeľu uviedol, že Severná Kórea bude pokračovať vo svojich neustálych jadrových a raketových provokáciách a že armáda Južnej Kórey by mala reagovať "jasnou odvetou". S odvolaním sa na prezidentskú kanceláriu o tom informovala agentúra Reuters.

01.01.2023 10:34
Hwasong-17, KĽDR Foto:
Medzikontinentálna balistická raketa Hwasong-17.
debata (5)

KĽDR v nedeľu krátko po polnoci miestneho času vykonala ďalší z radu svojich raketových testov. Balistická strela podľa juhokórejskej armády dopadla po zhruba 400 kilometroch letu do mora východne od Kórejského polostrova.

Jun Sok-jol v telefonáte s armádnymi veliteľmi vyzval na pripravenosť, aby bolo zabezpečené, že po prípadných ďalších severokórejských provokáciách bude nasledovať odveta, uvádza sa vo vyhlásení prezidentského ú­radu.

VIDEO: Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA.

Video

Armádne velenie Južnej Kórey test už skôr označilo za akt „významnej provokácie“, ktorý poškodzuje mier a stabilitu nielen na Kórejskom polostrove. „Naša armáda bude udržiavať pevnú pripravenosť založenú na schopnosti drvivo reagovať na akékoľvek severokórejské provokácie,“ citovala tlačová agentúra Jonhap z vyhlásenia velenia armády.

Najnovší odpal severokórejskej rakety, ktorý bol prvým v novom roku, nasleduje po bezprecedentnom počte raketových testov vykonaných Severnou Kóreou v roku 2022, poznamenala agentúra Reuters. Za celý minulý rok KĽDR podľa Jonhap odpálila približne 70 rakiet.

Pchjongjang pokračuje v zbrojnom vývoji v čase špekulácií, že by mohol podniknúť v poradí siedmu skúšku jadrovej zbrane. KĽDR v roku 2022 tiež obnovila testovanie medzikontinen­tálnych balistických striel, prvýkrát od roku 2017, a úspešne odpálila novú raketu Hwasong-17, o ktorej sa predpokladá, že by mohla zasiahnuť Spojené štáty.

Napätie na Kórejskom polostrove sa v poslednom čase zvýšilo. V pondelok juhokórejská armáda odhalila nad svojím územím severokórejské drony, proti ktorým vyslala stíhačky a bojové vrtuľníky. Severná Kórea týmto spôsobom narušila juhokórejský vzdušný priestor prvýkrát od roku 2017.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea