313. deň: Osudné mobily. Ukrajinci zabili v Makijivke zrejme až 400 Rusov. Moskva ich priznala 63

Útok raketometov HIMARS podľa ukrajinskej armády zabil zrejme až 400 ruských vojakov. Zasiahol školu v Makijivke, v ktorej mali títo vojaci sídliť. Ruské ministerstvo obrany v reakcii priznalo 63 zabitých ruských vojakov.

02.01.2023 06:10 , aktualizované: 22:39
makijivka Foto:
Zničená ukrajinská škola v okupovanej Makijivke, kde po zásahu raketami HIMARS zomreli v pondelok 2. januára 2023 desiatky ruských brancov.
debata (1172)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 313. deň
  • Zrejme až 400 ruských brancov zahynulo v Makijivke
  • Moskva priznala 63 zabitých vojakov
  • Ukrajinská armáda zostrelila takmer 40 iránskych dronov
  • Pri Kreminne Ukrajinci a Rusi bojujú o kľúčovú diaľnici P66
  • Ukrajina tvrdí, že vo vojne dosiaľ zahynulo vyše 100-tisíc ruských vojakov

VIDEO: Krysy, sirény, tma. Ukrajinci ‚ukázali‘ Moskvu v roku 2023.

Video

22:39 Štyridsať percent území okupovaných Ruskom od 24. februára, keď Moskva spustila inváziu na Ukrajinu, bolo za minulý rok oslobodených. V pondelok to oznámil hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj. Správu priniesol portál americkej televízie CNN.

„Ozbrojené sily oslobodili 40 percent území okupovaných počas tejto totálnej invázie a 28 percent všetkých území okupovaných Ruskom od roku 2014,“ uviedol v hodnotiacom príspevku o roku 2022 v aplikácii Telegram.

Súčasná frontová línia je dlhá 1500 kilometrov, dodal generál.

Podľa Zalužného ukrajinské ozbrojené sily podstupujú výcvik na území 17 európskych krajín.

21:38 Ruské útoky takzvanými kamikadze dronmi na ciele na Ukrajine sú zámerne podnikané v noci a popri rieke Dneper, povedal v pondelok ukrajinský odborník a plukovník Vladyslav Selezňov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

„Logika hovorí, že nie všetko je na nočnej oblohe vidieť,“ uviedol Selezňov pre tlačovú agentúru RBK-Ukrajina.

Letová trasa z juhu popri rieke Dneper bola zvolená aj preto, aby sa samovražedné drony vyhli ukrajinskej protivzdušnej obrane tam, kde je to možné, dodal plukovník.

21:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou o európskom programe finančnej pomoci pre Ukrajinu a nadchádzajúcom summite Ukrajiny a Európskej únie, ktorý sa uskutoční vo februári v Kyjeve. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia kancelárie ukrajinského prezidenta a vyjadrenia šéfky EK.

Išlo o prvý telefonát ukrajinského prezidenta so zahraničným predstaviteľom v tomto roku. Zelenskyj počas neho informoval von der Leyenovú o situácii na bojisku.

„Samostatnou témou konverzácie bola implementácia nového programu makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 18 miliárd eur,“ uviedla kancelária. Zároveň poukázala na to, že Ukrajina dostane prvú časť tejto pomoci v hodnote troch miliárd eur už v januári.

21:10 Mužovi podozrivému z toho, že zorganizoval odstránenie graffiti z múru domu v meste Hostomeľ na Ukrajine vytvoreného britským streetartovým umelcom Banksym, hrozí v prípade uznania viny 12 rokov väzenia. V pondelok to oznámilo ukrajinské ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Ukradnuté umelecké dielo, vytvorené na žltej omietke domu v Hostomeli v Kyjevskej oblasti, znázorňuje ženu v plynovej maske, v župane, s natáčkami na hlave a v ruke s hasiacim prístrojom, pričom stojí vedľa zničeného, obhoreného okna. Obraz nanesený na omietku domu páchatelia vyrezali spolu so zatepľovacou izolačnou vrstvou. Čin spáchali 2. decembra, uviedlo ministerstvo.

Na svojej webovej stránke tiež napísalo, že muža pokladá za organizátora trestného činu a odovzdali mu „oznámenie o podozrení“.

Dielo od svetoznámeho britského umelca Banskyho podľa ministerstva ohodnotili na deväť miliónov hrivien (228 937 eur).

18:31 Ukrajinský útok dronmi spôsobil v pondelok dočasný výpadok elektrickej energie v jednom z okresov v Brianskej oblasti na západe Ruska. Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz v aplikácii Telegram oznámil, že ukrajinský útok dronmi sa odohral v pondelok ráno v Klimovskom okrese neďaleko hraníc s Ukrajinou.

„Následkom útoku bolo poškodené zariadenie na dodávky elektrickej energie,“ uviedol. Výpadok podľa Bogomaza trval niekoľko hodín a dodávky prúdu v oblasti obnovili po približne 12 hodinách.

Rusko v noci na pondelok opäť zaútočilo dronmi na viacerých miestach Ukrajiny. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že ruské útoky na túto metropolu spôsobili výpadky dodávok elektriny a vykurovania vo viacerých mestských častiach. (news.sky.com, tas­r)

18:23 Ukrajina v pondelok uviedla, že vo vojne dosiaľ zahynulo vyše 100-tisíc ruských vojakov. Kyjev podľa správy spresnil, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára až do 2. januára bolo zabitých 107 440 ruských vojakov, pričom Ukrajinci zničili 3 031 nepriateľských tankov.

Kyjev ani Moskva väčšinou nezverejňujú údaje o stratách v radoch vojakov, vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Mychajlo Podoľak však začiatkom decembra oznámil, že od začiatku vojny prišlo o život do 13-tisíc ukrajinských vojakov. Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, povedal, že zahynulo 10-tisíc až 13-tisíc vojakov – tieto údaje však nepotvrdila ukrajinská armáda. (news.sky.com, tas­r)

16:06 Niekdajší minister obrany doneckých separatistov Ivan Girkin, ktorý v Rusku teraz patrí k najhlasnejším kritikom vedenia vojny proti Ukrajine, na sociálnej sieti k ukrajinskému útoku na Makijivku, pri ktorom zahynuli desiatky ruských brancov uviedol, že po zásahu školy vybuchol aj sklad munície. Zničená bola podľa neho aj vojenská technika, zaparkovaná pri škole bez akéhokoľvek maskovania.

„Naši generáli sú v zásade nepoučiteľní, hoci po letných pogromoch štábov sa radšej držia ďalej od vojsk a mimo doletu nepriateľských rakiet,“ uviedol Girkin – podľa agentúry Unian v narážke na minuloročný útok ukrajinského delostrelectva na ruský štáb v Izjume v čase návštevy náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova.

14:58 V Makijivke pri Donecku na východe Ukrajiny po novoročnom útoku ukrajinských síl podniknutom za pomoci raketometov HIMARS prišlo o život 63 ruských vojakov, uviedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Zareagovalo na tvrdenie ukrajinskej armády aj neoficiálne správy zo sociálnych sietí, že nedeľný zásah školy, kde boli umiestnení zmobilizovaní ruskí vojaci, si vyžiadal stovky mŕtvych a ranených.

Ruské velenie čelí kritike z vlastných radov za to, že vojakov sústredilo do nechráneného objektu, ktorý sa nachádzal v dosahu ukrajinských zbraní.

„Kyjevský režim zaútočil šiestimi raketami vypálenými z raketometu HIMARS americkej výroby na miesto dočasného rozmiestnenia jednej z jednotiek ruských ozbrojených síl v obci Makijivka. V dôsledku zásahu štyrmi raketami s vysoko výbušnými hlavicami zahynulo 63 ruských vojakov,“ uviedlo ministerstvo. Podľa agentúry TASS zdôraznilo, že ruská protivzdušná obrana dve rakety zostrelila. Prisľúbilo tiež pomoc pozostalým.

14:08 O podpore, ako dlho bude potrebná, ubezpečila vo svojom prvom novoročnom telefonáte šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajine popriala všetko najlepšie do tohto roku. Informovala o tom dnes na twitteri.

„EÚ stojí pri vás, pokiaľ to bude nutné. Podporujeme váš hrdinský boj. Boj za slobodu a proti brutálnej agresii,“ napísala von der Leyenová o vojne, ktorú vlani vo februári začalo Rusko. Podotkla, že sa teší, až sa na Ukrajine so Zelenským znova stretne. Od začiatku vojny podľa DPA napadnutú krajinu navštívila trikrát.

Von der Leyenová tiež pripomenula podporu zo strany Európy vo forme generátorov, žiaroviek, prístreškov alebo školských autobusov. „Čoskoro začneme vyplácať náš podporný balíček vo výške 18 miliárd eur v mesačných platbách,“ doplnila.

13:42 Humanitárne centrum v Gabčíkove navštívila podpredsedníčka vlády Ukrajiny Irina Vereščuk. Zariadenie ministerstva vnútra poskytuje od vypuknutia vojnového konfliktu vo februári 2022 odídencom z Ukrajiny ubytovanie a priestor na poskytovanie základných služieb.

Ukrajinská vicepremiérka si za účasti štátneho tajomníka MV Ľubomíra Šablicu a riaditeľa MÚ Jána Orlovského prezrela priestory, kde žijú občania Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnou. „Rezort vnútra od začiatku vojnového konfliktu robí všetko, aby sme našim ukrajinským priateľom utekajúcimi pred ruskou agresiou pomohli. Tridsať percent obyvateľov centra je na Slovensku už aj zamestnaných,“ povedal Šablica.

Vereščuk absolvovala v kinosále centra viac ako hodinovú diskusiu s ubytovanými Ukrajincami. Konštatovala, že je rada, že videla prostredie, v ktorom žijú. „Vypočula som si ich názory a skúsenosti z uplynulých mesiacov a viedli sme spoločne aj s kolegami zo Slovenska konštruktívny dialóg,“ konštatovala. Zároveň poďakovala slovenským kolegom za ich prístup a pomoc odídencom.

Situácia je podľa Orlovského v súvislosti s odídencami z Ukrajiny a fungovaním centra v Gabčíkove stabilizovaná a funguje dobre.

12:47 Bez ohľadu na pokračujúce vzdušné útoky a teror agresora je väčšina Ukrajincov naďalej proti územným ústupkom Rusku, aj keby mali viesť k ukončeniu vojny. Uviedol to dnes na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prieskum Kyjevského medzinárodného inštitútu KMIS, uskutočnený minulý mesiac.

Za neprípustné pokladá akékoľvek územné ústupky 85 percent opýtaných Ukrajincov. Len osem percent účastníkov usúdilo, že kvôli mieru a zachovaniu nezávislosti by sa Ukrajina mohla zriecť časti svojho územia. Proti ústupkom je drvivá väčšina opýtaných vo všetkých regiónoch, a to aj vo východných oblastiach krajiny, ktoré vojna postihla najhoršie.

Prieskum sa koná pravidelne od vypuknutia vojny, ale výsledky sa menia len nepatrne. V máji bolo proti územným ústupkom 82 percent opýtaných, v septembri 87 percent, pripomenula ruská redakcia BBC.

**11:55 Ruské útoky na Kyjev počas Silvestra si vyžiadali už druhú obeť. Utŕženým zraneniam podľahol v pondelok ráno 46-ročný muž. Oznámil to kyjevský starosta Vitalij Kličko.

„Jedna z obetí ruského útoku na hlavné mesto z 31. decembra dnes ráno zomrela,“ uviedol Kličko v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že tento 46-ročný muž bol vo vážnom stave hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Celkovo tak podľa kyjevského starostu zahynuli pri silvestrovských ruských útokoch na metropolu dvaja ľudia. Zranenia utrpelo 20 osôb, z ktorých bolo 14 hospitalizo­vaných, zatiaľ čo zvyšných šiestich ošetrili na mieste.

Kličko tiež uviedol, že pri útokoch boli vážne poškodené aj viaceré školské budovy.

11:44 Ruská verzia serveru BBC uviedla, že ruské úrady v ukrajinskom Donecku nepriamo potvrdili útok v meste Makijivka na ruských brancov, ale pripustili len „viac ako 15 zranených“. Ešte predtým ukrajinská armáda uviedla, že na Nový rok jej útok raketometmi HIMARS zabil až okolo 400 ruských vojakov.

Ruskí vojnoví spravodajcovia podľa informácií zo sociálnych sietí hovoria o „niekoľkých“ až 70 mŕtvych, ale počet obetí sa doteraz nepodarilo upresniť.

O „masívnom útoku“ raketometom HIMARS na školu, v ktorej boli ruskí vojaci, informoval na sieti telegram podľa Reuters aj predstaviteľ proruských separatistov v Doneckej oblasti Daniil Bezsonov. Podľa neho si ostreľovanie vyžiadalo mŕtvych a zranených, bližšie údaje ale ani on neoznámil.

„Dúfam, že vinníci, ktorí rozhodli o použití tohto objektu, budú potrestaní,“ uviedol Bessonov, podľa ktorého si ruské velenie zrejme stále neuvedomuje, aké sú možnosti moderných zbraní v ukrajinských rukách. Varoval aj ruských vojakov pred používaním mobilných telefónov, pretože podľa neho osem z desiatich zásahov raketami vypustenými z raketometov HIMARS možno pripísať práve neopatrnému používaniu mobilných telefónov, ktoré môžu Ukrajincom prezradiť, kde sa vojaci nachádzajú.

Školu zasiahla raketa HIMARS práve v okamihu, keď vojaci sadli k sviatočnému stolu, uviedol ruský informačný kanál Baza pôsobiaci v aplikácii Telegram. Ruské ministerstvo obrany sa doteraz nevyjadrilo.

10:49 Ruské a ukrajinské ozbrojené sily zrejme už päť dní bojujú o kontrolu nad diaľnicou P66 nachádzajúcou sa severne od Ruskom okupovaného mesta Kreminna v Luhanskej oblasti. Informuje o tom denník The Guardian citujúc z utorňajšej správy britského ministerstva obrany.

Cestná komunikácia P66 je „kľúčovou zásobovacou trasou vedúcou z ruskej Belgorodskej oblasti do severnej časti ruského frontu v Donbase“. Jej používanie Moskvou obmedzujú podľa britského rezortu obrany už od októbra ukrajinské delostrelecké ú­toky.

„Ak by Ukrajina získala túto cestu, tak by to veľmi pravdepodobne ešte viac podkopalo ruskú obranu Kreminnej,“ dodáva britský rezort obrany vo svojej najnovšej zvodke založenej na zisteniach tajných služieb.

10:06 Obyvatelia Voroneža na juhozápade Ruska počuli v noci na dnešok veľmi silný výbuch od miestneho vojenského letiska Baltimor, kde je rozmiestnený pluk taktických bombardérov Su-34, uviedla dnes ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na správy zo sociálnych sietí. Ruské úrady tvrdia, že protivzdušná obrana pri Voroneži zostrelila ukrajinský dron. Nikto podľa nich nebol zranený a na zemi nevznikla žiadna škoda.

„Dnes v noci (pri Voroneži) protivzdušná obrana odhalila a zostrelila malý prieskumný dron vypustený z územia Ukrajiny,“ uviedli úrady podľa agentúry RIA Novosti.

„Vážne znepokojenie budí skutočnosť, že letisko Baltimor leží 178 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Sám dron mohol odštartovať z oveľa väčšej vzdialenosti,“ napísal ešte pred vyjadrením ruských úradov portál Avia.pro a pripomenul útoky prebudovaných dronov Tu-141 Striž na vzdialenejšie základne ruských strategických bombardérov, používaných pri útokoch na Ukrajinu.

sloviansk Čítajte viac Dron zasiahol letisko Engeľs, Rusi prišli o bombardéry. Pri Riazani zase vybuchla cisterna

8:36 Ukrajinská protivzdušná obrana hlási zostrelenie bezmála štyroch desiatok cieľov. Oznámila, že v noci na dnes zničila po celej Ukrajine 39 iránskych dronov Šáhid, dva ruské prieskumné bezpilotné lietadlá Orlan-10 a jednu raketu Ch-59.

Vojenská správa v Kyjeve ráno uviedla, že v noci na dnes bolo nad hlavným mestom zostrelených 22 vzdušných cieľov. Trosky jedného z dronov dopadli na severovýchodné predmestie ukrajinskej metropoly a podľa jej starostu Klička zranili 19-ročného muža.

7:49 Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička bol po ruskom útoku bezpilotnými lietadlami poškodený objekt energetickej infraštruktúry, v dôsledku čoho boli prerušené dodávky elektriny a tepla.

„Rusko vyslalo niekoľko (bezpilotných lietadiel iránskej výroby) Šáhidov. Cielilo na kritickú infraštruktúru,“ napísal na sieti Telegram šéf Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba. Podľa Klička bol zasiahnutý energetický objekt, v dôsledku čoho dochádza k núdzovým výpadkom prúdu. Bez elektriny sú tiež teplárne. „Zásobovanie hlavného mesta vodou pokračuje v bežnom režime,“ dodal starosta.

Vojenská správa v Kyjeve ráno uviedla, že v noci na dnes bolo nad hlavným mestom zostrelených 22 vzdušných cieľov.

6:10 Ukrajinská armáda na sieti Telegram uviedla, že na Nový rok jej útok raketometmi HIMARS zabil v meste Makijivka v Doneckej oblasti približne 400 ruských vojakov, informovala o tom v noci na pondelok ruská verzia serveru BBC. Informácie nemožno overiť z nezávislých zdrojov. Podobne tiež na Silvestra ukrajinská armáda tvrdila, že pri údere blízko mesta Nova Kachovka v Chersonskej oblasti zabila približne 200 ruských vojakov, ani túto informáciu sa neskôr nepodarilo nezávisle overiť.

Agentúra Reuters v noci na pondelok informovala o novoročnom ukrajinskom ostreľovaní mesta Makijivka (rus. Makejevka) a ďalších miestach v Doneckej oblasti okupovanej ruskou armádou. V Makijivke, ktorá leží pri Donecku, podľa nej raketomety HIMARS zasiahli školu, ktorá slúžila ako kasárne pre ruských vojakov. Podľa Reuters pri útoku zomrelo „veľa“ ľudí.

Ruská agentúra TASS uviedla, že pri ostreľovaní mesta Makijivka krátko po polnoci na Nový rok bolo najmenej 15 ľudí zranených.

O „masívnom útoku“ raketomety HIMARS na školu, v ktorej boli ruskí vojaci, informoval na sieti telegram podľa Reuters aj predstaviteľ proruských separatistov v Doneckej oblasti Daniil Bezsonov. Podľa neho si ostreľovanie vyžiadalo mŕtvych a zranených, bližšie údaje ale nezverejnil.

Ukrajinská metropola Kyjev čelila v noci na pondelok ďalšiemu ruskému vzdušnému útoku. Zranenia utrpela jedna osoba, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kličko na sociálnej sieti napísal, že výbuchy zaznamenali v mestskej časti ležiacej na severovýchode Kyjeva. Dodal, že záchranné zložky sú na ceste. V meste zneli protiletecké sirény. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby zostali v úkrytoch.

Kličko uviedol, že na mestskú časť dopadli trosky zneškodneného dronu, píše agentúra Reuters. Pri výbuchu utrpel zranenia 19-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný. Trosky zasiahli cestu a poškodili jednu budovu, priblížili úrady.

Varovanie pred útokom od kyjevskej vojenskej administratívy prišlo krátko po 1.00 h miestneho času (0.00 h SEČ). Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba dodal, že nebezpečenstvo pretrváva a jednotky protivzdušnej obrany pracujú na zneškodnení cieľov.

Kyjevská vojenská administratíva informovala, že do 3.00 h miestneho času zostrelila protivzdušná obrana nad Kyjevom 16 objektov. Gubernátor uviedol, že Rusi spustili niekoľko vĺn útokov kamikadze dronov iránskej výroby, ktoré cielia na zariadenia kritickej infraštruktúry.

Kyjev čelil ruskému vzdušnému útoku druhú noc po sebe. Počas silvestrovskej noci ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila desiatky kamikadze dronov iránskej výroby a rakiet, ktorými Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Mnohé z nich boli vystrelené na Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine