S Benediktom XVI. sa rozlúčilo 40-tisíc ľudí, spočinie v bývalej hrobke Jána Pavla II.

Bývalý pápež Benedikt XVI., ktorý zomrel na Silvestra 31. decembra vo veku 95 rokov, bude uložený do niekdajšej hrobky pápeža Jána Pavla II. v krypte Baziliky svätého Petra vo Vatikáne. V pondelok to oznámil vatikánsky hovorca Matteo Bruni a potvrdil tak skoršie správy médií.

02.01.2023 10:37 , aktualizované: 16:19
vatikán Foto: ,
Telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne v pondelok 2. januára 2023.
debata

Benediktovi XVI., ktorého pozostatky vystavili od pondelka v bazilike, vzdalo poctu od 09.00 h do 14.00 h SEČ už 40 000 ľudí.

Zosnulého poľského pápeža, ktorý zomrel vo veku 85 rokov v roku 2005, premiestnili zo spomínanej hrobky hore do baziliky po jeho blahorečení (beatifikácii) v roku 2011. Jána Pavla II. potom v roku 2014 vyhlásili za svätca na spoločnom kanonizačnom obrade (svätorečení) aj s predchádzajúcim pápežom Jánom XXIII.

Telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI....
Rehoľná sestra prechádza okolo Baziliky svätého...
+8Telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI....

Bruni uviedol, že Benedikta XVI. uložia do hrobky hneď po pohrebných obradoch vo štvrtok 5. januára.

Len dve delegácie

Šéf vatikánskeho tlačového oddelenia tiež potvrdil, že oficiálne delegácie budú iba dve, talianska a nemecká. Zrejme to súvisí s poslednou vôľou Benedikta XVI., ktorý si neželal okázalý pohreb, pretože bol už len emeritný pápež.

Okolo tela Benedikta XVI., vystaveného pred pohrebom v Bazilike svätého Petra, prechádzalo v pondelok množstvo ľudí, ktorí mu prišli vzdať poctu. Medzi prvými si ho uctili taliansky prezident Sergio Mattarella a premiérka Giorgia Meloniová. Mattarella uviedol, že emeritný pápež bol „výnimočne jasným svedkom evanjelia“. Úctu Benediktovi XVI. vzdala aj Meloniová, ktorá tohto významného teológa a náboženského intelektuála označila za „velikána viery a rozumu“.

Dvere baziliky sa pre verejnosť otvorili ráno krátko po 09.00 h. Pozostatky emeritného pápeža budú v pondelok vystavené desať hodín a nasledujúce dva dni po 12 hodín.

Pohreb Benedikta XVI. je naplánovaný na štvrtok 5. januára. Konať sa bude na Námestí sv. Petra.

Dnes na úsvite bolo telo prevezené do svätopeterského dómu. Za vozidlom šiel v sprievode Benediktov dlhoročný sekretár Georg Gänswein a niekoľko služobníčok z domácnosti emeritného pápeža. V bazilike Benedikt spočíva na katafalku umiestnenom pred hlavným kňaziskom. Po ľavej aj pravej strane stojí člen švajčiarskej gardy, tradičnej ozbrojenej zložky na ochranu pápeža.

„Chcel som Benediktovi vzdať hold, pretože hral kľúčovú úlohu v mojom živote a mojom vzdelaní. Dorazil som sem okolo pol ôsmej,“ povedal agentúre AP tridsaťpäťročný Filippo Tuccio, ktorý sa prišiel rozlúčiť nočným vlakom z Benátok.

Možnosť rozlúčky so zosnulým bude mať verejnosť počas nasledujúcich troch dní. Pohreb je naplánovaný na štvrtok 5. januára 2023 o 09:30 na Svätopeterskom námestí. Povedie ho Benediktov nástupca František, čo bude v dvojtisícročnej histórii katolíckej cirkvi bezprecedentná udalosť.

Očakáva sa účasť tisícov veriacich i štátnych predstaviteľov.

Benedikt XVI. zomrel v sobotu vo veku 95 rokov v Kláštore Matky Cirkvi vo Vatikáne. Bývalý kardinál Joseph Ratzinger bol za pápeža zvolený v roku 2005 po smrti Jána Pavla II. V roku 2013 však oznámil svoje odstúpenie. Na pápežskom stolci ho nahradil súčasný pápež František.

Benedikt XVI., emeritný pápež Čítajte viac Ako pochovajú Benedikta XVI.? Vatikán chystá pohreb, aký svet nepoznal
debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Benedikt XVI.