V 25-miliónov Šanghaji sa covidom nedávno nakazilo 70 % obyvateľov

V Šanghaji mohlo byť počas nedávneho nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom v Číne infikovaných až 70 percent obyvateľov tohto veľkomesta. Uviedol to Čchen Er-čen, zástupca riaditeľa šanghajskej nemocnice Žuej-ťin, píše agentúra AFP.

02.01.2023 23:31 , aktualizované: 03.01.2023 10:58
debata (1)

Prudký nárast nových prípadov nákazy ochorením COVID-19 táto ázijská krajina zaznamenala po tom, čo po troch rokoch prísnych opatrení zameraných na spomalenie šírenia koronavírusu ich náhle uvoľnila.

Čchen Er-čen odhaduje, že väčšina z 25 miliónov obyvateľov Šanghaja, sa pravdepodobne nakazila koronavírusom.

„Nákaza sa v Šanghaji šíri veľmi rýchlo, pričom sa mohlo infikovať až 70 percent populácie. Je to 20– až 30-krát viac, než v apríli a máji,“ uviedol lekár. Dodal, že nemocnica, v ktorej pracuje, denne prijme 1 600 pacientov, pričom 80 percent z nich má covid. Približne polovica z hospitalizovaných má viac ako 65 rokov.

Si Ťin-pching Čítajte viac Čínsky prezident dáva ľuďom nádej: Ideme do novej fázy boja s covidom

Agentúra AFP pripomína, že miestne úrady v apríli v Šanghaji nariadili dvojmesačný lockdown. Nakazených vtedy bolo 600 000 obyvateľov mesta. V súčasnosti sa tam šíri variant omikron a podľa odborníkov by súčasná vlna mala dosiahnuť vrchol začiatkom tohto roka.

Ďalšie veľké čínske mestá ako Peking, Tchien-ťin, Čchung-čching a Kanton majú podľa úradov vrchol nárastu prípadov nákazy už za sebou.

Odpadovú vodu z čínskych lietadiel budú testovať

Belgicko bude testovať na nové varianty koronavírusu odpadovú vodu z lietadiel prichádzajúcich z Číny. Spraví tak v rámci nových opatrení zameraných proti šíreniu covidu v čase nárastu nových prípadov nákazy v Číne. Oznámila to v pondelok belgická vláda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

„Bude to doplnkové opatrenie na overenie toho, či sú údaje, ktoré dostávame z Číny, presné,“ uviedol pre Reuters Steven Van Gucht z belgického Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano.

Dodal, že belgické úrady si uvedomujú, že pasažieri nakazení koronavírusom nemusia počas letu použiť toaletu na palube lietadla, preto neplánujú v rámci tohto nového opatrenia sledovať ľudí, ale to, čo sa deje v Číne.

covid Čítajte viac Protikovidové opatrenia sú späť: Pribúdajú krajiny, ktoré zavádzajú povinné testovanie cestujúcich

Belgicko okrem toho žiada ľudí, ktorí do krajiny pricestovali z Číny, aby sa otestovali na ochorenie COVID-19, ak sa u nich sedem dní po príchode vyskytnú príznaky. Ide však len o odporúčanie a vláda toto opatrenie neplánuje vynucovať.

Belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke pri oznámení testovania odpadovej vody na tlačovej konferencii povedal, že je potrebné rozšíriť opatrenia Európskej únie zamerané na nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v Číne.

Úrady na celom svete zavádzajú alebo zvažujú zaviesť rôzne opatrenia pre cestovateľov z Číny vrátane povinného testovania na koronavírus. Počet prípadov nákazy v Číne vzrástol po tom, čo Peking oznámil uvoľnenie tzv. politiky nulovej tolerancie covidu, uvádza Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Belgicko #koronavírus #Covid-19