314 deň: Kyjev očakáva novú ruskú ofenzívu. S ňou aj ďalších 70-tisíc mŕtvych Rusov

Rusko síce vojnu proti Ukrajine prehráva, ale nechystá sa ju ukončiť, v tomto roku naopak chystá novú ofenzívu, varuje ukrajinská rozviedka. Ruská armáda podľa tajnej služby môže v nasledujúcich štyroch či piatich mesiacoch stratiť ďalších 70-tisíc vojakov, na čo je však vedenie Ruska pripravené.

03.01.2023 05:55 , aktualizované: 22:46
Bachmut / UAVojak / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na fronte neďaleko mesta Bachmut v doneckom regióne, november 2022
debata (609)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 314. deň
  • Kyjev hlási ďalšie veľké straty Rusov
  • Ukrajinská polícia objavila v okolí Charkova 25 ruských mučiarní
  • Kyjev obvinil ruského generála a admirála kvôli ostreľovaniu civilných cieľov
  • Neobvykle teplé počasie na Ukrajine znižuje dopyt po elektrickej energii.
  • Ukrajina potrebuje podporu Európy i Francúzska viac ako kedykoľvek predtým, vyhlásil Macron
  • Ukrajinská rozviedka očakáva novú ruskú ofenzívu
  • Rusko pripisuje vinu za útok v Makijivke vojakom používajúcim mobily
  • Ukrajinskí dobrovoľníci pomáhajú s návratom tiel vojakov, veria, že prinášajú útechu
  • Francúzski novinári sa dostali pod ruskú paľbu počas živého vstupu

VIDEO: Dostanú Ukrajinci zbraň, ktorá sa vyrovná ruským tankom?

Video

22:46 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v utorok uviedol, že rozhodnutie Spojených štátov dodať Ukrajine systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot bolo prijaté na základe iniciatívy predloženej Poľskom. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

„Podarilo sa nám priviesť systémy Patriot na Ukrajinu. Niet pochýb o tom, že práve vďaka nám pôjdu americké patrioty na Ukrajinu,“ tvrdil Blaszczak v rozhovore pre televíziu TVP Info.

USA pred dvoma týždňami oznámili, že Ukrajine dodajú systémy Patriot v rámci balíka vojenskej pomoci v hodnote 1,85 miliardy dolárov.

Blaszczak žiadal, aby boli tieto systémy protivzdušnej obrany poskytnuté Ukrajine už v novembri, keď ich Varšave ponúkol Berlín v reakcii na dopad rakety na obec Przewodów pri hraniciach s Ukrajinou – incident si vyžiadal dva ľudské životy. Poľský minister obrany vtedy na túto ponuku odpovedal, že systémy Patriot by mali byť radšej poslané na Ukrajinu. Nemecko však uviedlo, že tieto systémy sú určené predovšetkým na obranu územia Severoatlantickej aliancie.

22:33 Francúzsky televízny tím sa v Kramatorsku na východe Ukrajiny dostal pod ruskú paľbu počas živého vstupu do vysielania stanice TF1. Keď novinár začal hovoriť s moderátorom v štúdiu, kamera zachytila vplyv a výbuch ruského projektilu či rakety.

Podľa spravodajského portálu Meduza išlo najskôr o rovnakú paľbu, ktorá zasiahla zimný štadión hokejového klubu Donbas v Družkivke, ktorá leží južne od Kramatorska. Pri údere zomrel jeden človek a ďalší bol zranený, uviedla dnes večer stanica BBC. Podľa Moskvy mieril úder v Družkivke na vojenskú techniku a zasiahol okrem iného štyri raketomety československej výroby RM-70 Vampire.

Francúzsky televízny tím bezodkladne zaľahol, aby sa ochránil pred prípadnými ďalšími strelami a črepinami. Nikto zo žurnalistov nebol zranený, uistili novinári pri ďalšom vstupe do vysielania.

Incident sa stal v pondelok večer. Podľa informačného kanála Nexta raketa dopadla „len niekoľko desiatok metrov“ od novinárov, podľa denníka Ukrajinska pravda vzdialenosť bola „menej ako kilometer“.

21:03 S návratom tiel padlých ruských aj ukrajinských vojakov ich rodinám pomáha na východnej Ukrajine asi sto dobrovoľníkov zo skupiny, ktorá si hovorí Čierny tulipán. Telá padlých dobrovoľníci hľadajú priamo v teréne. Aj keď je ich práca desivá a nebezpečná, veria, že svoje sily vynakladajú na dobrú vec a dávajú rodinám vojakov možnosť uzavrieť obdobie, keď márne čakajú na návrat svojich blízkych, popísala agentúra Reuters.

„Ich rodičia na nich doma čakajú. Takto môžu byť pochovaní, ako sa patrí,“ povedal agentúre jeden z dobrovoľníkov Artur Simejko. „Nemali by ležať niekde v lese, na poli alebo na ulici,“ zdôraznil.

Organizácia pomáha s návratom tiel ukrajinských aj ruských vojakov. Koľko ich už pomohla prepraviť, ale priblížiť nechce.

19:36 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok nariadil ministerstvu kultúry, aby od začiatku februára zabezpečilo v ruských kinách premietanie dokumentárnych filmov venovaných útoku na Ukrajinu a boju proti „neonacistickej“ ideológii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že ministerstvo to má zabezpečiť do 1. februára. Putin zároveň nariadil ruskému ministerstvu obrany, aby poskytlo pomoc ruským filmárom, ktorí budú produkovať dokumentárne filmy venované „hrdinstvu účastníkov špeciálnej vojenskej operácie“, dodal Kremeľ. Moskva používa slovné spojenie „špeciálna vojenská operácia“ pre pomenovanie vojny proti Ukrajine. Šéf rezortu obrany Sergej Šojgu má prezidentovi podať správu o tomto úsilí do 1. marca.

19:10 Francúzska spoločnosť Bonduelle čelí od víkendu podozreniu, že dodala konzervy s jedlom ruským vojakom. V darčekových košoch boli v ruštine aj priania šťastného Nového roku a skorého víťazstva. Balíčky s prianím mala podpísať Jekaterina Jelisejevová, šéfka ruskej pobočky Bonduelle, ktorá mala v minulosti pracovať aj pre ruskú tajnú službu FSB. Francúzska spoločnosť obvinenia odmietla.

Bonduelle Čítajte viac Bonduelle čelí obvineniu, že dodávala konzervy ruským vojakom. Aj s prianím skorého víťazstva

18:44 Britský premiér Rishi Sunak dnes ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému znovu prisľúbil dlhodobú britskú podporu Ukrajiny. Obaja lídri spolu telefonovali deň po ruských dronových útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

„Zhodli sme sa na zintenzívnení našich snáh o dosiahnutie víťazstva už v tomto roku,“ napísal na twitteri Zelenskyj. Ukrajinské sily v obrane pred ruskou inváziou spoliehajú v značnej miere na zbrane a ďalšie vybavenie dodávané západnými spojencami vrátane Británie.

„Lídri hovorili o odporných dronových útokoch na Ukrajinu v minulých dňoch,“ uviedol Sunakov hovorca. „Premiér povedal, že Ukrajina sa môže spoliehať na ďalšiu dlhodobú britskú podporu, ktorú sme nedávno demonštrovali napríklad dodávkou tisíc protilietadlových striel,“ dodal.

Británia od začiatku ruskej invázie 24. februára schválila vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 2,3 miliardy libier (2,6 miliardy eur) a zaviazala sa vyčleniť v tomto roku zhruba rovnaký objem prostriedkov. (reuters, čtk)

18:04 Francúzski novinári sa v Kramatorsku na východe Ukrajiny dostali pod ruskú paľbu práve počas živého vstupu do vysielania stanice TF1. Keď novinár začínal hovoriť s moderátorom v štúdiu, kamera zachytila dopad a výbuch ruského projektilu či rakety.

Novinár / Výbuch / Ruská raketa / Čítajte viac Video: Francúzski novinári sa dostali pod ruskú paľbu počas živého vstupu

17:37 Ruskí predstavitelia pripísali vinu za smrtiaci ukrajinský útok v meste Makijivka na východe Ukrajiny vojakom používajúcim mobily. Poprední ruskí vojenskí blogeri reagovali nahnevane na ukrajinský raketový útok v Makijivke. Ukrajina oznámila, že zabila 400 ruských vojakov, Moskva priznala 63 mŕtvych. Novoročný raketový útok zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov.

Rusko sa teraz „zrejme pokúša zhodiť vinu za svoju zlú bezpečnosť operácií… na predstaviteľov takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a na mobilizovaných vojakov“, uviedol Inštitút pre štúdium vojny so sídlom v USA.

Podľa predstaviteľov DĽR zmobilizovaní vojaci v budove porušili bezpečnostné opatrenia a používali mobily, vďaka čomu mohli ukrajinské sily lokalizovať ich základňu. Námestník ministra vnútra v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) Vitalij Kiseľov vyhlásil, že šéf DĽR Denis Pušilin by mal odstúpiť. Kritike za Makijivku stále čelí najmä vedenie Ruska.

ISW uviedol, že pre „vážne vojenské chyby“ prezident Putin nedokáže upokojiť ruskú vojnovo naladenú komunitu. Ruské zdroje tvrdia, že Putin nariadil vyšetrenie tohto incidentu do 6. januára. „Putinova neschopnosť reagovať správne na kritiku a naprávať chyby v operáciách ruskej armády môže podkopať jeho dôveryhodnosť ako šikovného vojnového vodcu,“ napísal inštitút. (understandin­gwar.org, news.sky.com, tasr)

17:13 V Makijivke, mieste zrejme najväčších jednorazových ruských strát od začiatku invázie na Ukrajine, ešte stále rozoberajú závaly a rátajú mŕtvych. Moskva už v pondelok netradične priznala, že pri novoročnom útoku na budovu priemyslovky slúžiacej ako kasárne v okupovanej časti Donbasu zahynulo 63 jej vojakov, pričom pripúšťa, že počet obetí môže byť vyšší. Kyjev odhaduje, že o život zrejme prišlo až štyristo zo šesťsto ruských vojakov, ktorí práve oslavovali príchod Nového roka.

Russia Ukraine Čítajte viac Mobily či debili? Rusi riešia, kto zavinil novoročný masaker

16:51 Rusko síce vojnu proti Ukrajine prehráva, ale nechystá sa ju ukončiť, v tomto roku naopak chystá novú ofenzívu, varuje ukrajinská rozviedka. Ruská armáda podľa tajnej služby môže v nasledujúcich štyroch či piatich mesiacoch stratiť ďalších 70-tisíc vojakov, na čo je však vedenie Ruska pripravené.

"Rusi sa podľa hodnotenia vojenskej rozviedky budú pokúšať pokračovať v útočných operáciách. V žiadnom smere sa im nepodarilo dosiahnuť (plánované) ciele. Uvedomujú si, že prehrávajú, ale ukončiť vojnu sa nechystajú. Posudzujeme hypotézy, či môžu súčasne zaútočiť zo severu a z východu. Počítame s tým, naše vojská sú na to pripravené,“ uviedol hovorca rozviedky.

Rusi sa podľa neho tiež budú snažiť udržať pozemné spojenie s polostrovom Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo na jar 2014, ale už sa im nepodarí znovu sa dostať za Dneper, aby opäť dobyli Cherson, oslobodený ukrajinskou armádou v novembri.

Rusko od vpádu na Ukrajinu na konci minulého februára podľa odhadu ukrajinského generálneho štábu prišlo o takmer 110-tisíc vojakov. Náčelník ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov nedávno povedal stanici BBC, že ruské vedenie prijalo rozhodnutie začať 5. januára novú vlnu mobilizácie, pretože vo vojne proti Ukrajine pociťuje nedostatok živej sily. „Neviem, či to oficiálne vyhlási práve 5. januára. Ale v plánoch majú zapísané 5. januára,“ povedal. (ukrinform.ua, čtk)

Russia Putin Čítajte viac Ukrajinská rozviedka: Rusi vrhnú do vojny ďalších mobilizovaných

16:30 Ukrajina potrebuje našu podporu viac ako kedykoľvek predtým, povedal v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron počas stretnutia so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom v Paríži. Macron prisľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc aj v novoročnom televíznom príhovore.

„Počas nasledujúceho roka budeme neochvejne stáť na vašej strane… Budeme vám pomáhať až do víťazstva a budeme spolu budovať spravodlivý a trvalý mier. Spoľahnite sa na Francúzsko, spoľahnite sa na Európu,“ povedal.

Francúzsky prezident nedávno prisľúbil Kyjevu dodávky ďalších zbraní na boj proti ruským okupantom vrátane samohybných húfnic Caesar. Macron vysvetlil, že ich počet „bude závisieť“ od výsledku prebiehajúcich diskusií s Dánskom, ktoré si húfnice Caesar od Francúzska objednalo a zrejme bude súhlasiť, aby aspoň niekoľko z nich dostala Ukrajina. (news.sky.com, tas­r)

16:26 Neobvykle teplé počasie na Ukrajine znižuje dopyt po elektrickej energii. Tamojšie elektrárne ho preto momentálne stíhajú pokrývať. Oznámila to v utorok ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho.

„V dôsledku teplého počasia sa spotreba (energie) na Ukrajine znížila,“ uviedla Ukrenerho na svojej stránke na Facebooku. „Elektrárne vyrábajú dostatok energie na pokrytie (momentálnej) záťaže,“ uviedla energetická spoločnosť. Vďaka „jasnému počasiu“ vyrobia momentálne od rána až do popoludnia viac energie aj solárne panely.

Spoločnosť Ukrenerho napriek dobrým správam Ukrajincov vyzvala, aby pristupovali k spotrebe energie „rozumne“. Varovala tiež, že už v utorok popoludní bude spolu s nárastom dopytu potrebné znovu zaviezť určité energetické obmedzenia.

„Nezabúdame na ciele nepriateľa pripraviť Ukrajincov o svetlo, pričom sme pripravení tomu čeliť a za akýchkoľvek okolností obnovovať poškodené,“ dodala Ukrenerho. Rusko dlhodobo útočí na energetickú infraštruktúru Ukrajinu, v ktorej už túto zimu spôsobilo na mnohých miestach výpadky prúdu, vykurovania či dodávok pitnej vody. (cnn.com, tasr)

15:32 Ruskí vojaci bojujú o jediný dom v Bachmute na ukrajinskom Donbase aj niekoľko týždňov, povedal šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin. Každý dom v Bachmute sa podľa Prigožina rovná pevnosti a mesto, pre ktoré Rusko používa sovietsky názov Artemovsk, je pretkané hustou sieťou obranných línií. Ruská armáda sa snaží dobyť Bachmut už takmer osem mesiacov, ale postupuje len veľmi pomaly.

Bachmut / Humvee / UAVojak / Čítajte viac Šéf ruských žoldnierov Prigožin: Každý dom v Bachmute sa rovná pevnosti

14:43 Novinár nemeckého bulvárneho denníka Bild utrpel ľahké zranenie hlavy pri výbuchu, ktorý v meste Kramatorsk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti spôsobil pád rakety. Samotný novinár Björn Stritzel uviedol, že k výbuchu došlo v pondelok večer v čase, keď večeral v hoteli, kde bol ubytovaný.

Podľa vlastných slov utŕžil len ranu na čele. Stritzel sa domnieva, že výbuch spôsobila raketa, ktorej cieľom mala byť s najväčšou pravdepodobnosťou neďaleká železničná stanica. Ide o ten istý výbuch, ktorý sa objavil v živom vysielaní francúzskej televízie TMC. Raketa explodovala priamo za spravodajcom Paulom Gasnierom, ktorý mal práve živý vstup. Po výbuchu sa utekal skryť. (news.sky.com, tas­r)

14:35 Ukrajinský parlament po protestoch poľskej diplomacie odstránil zo svojej internetovej stránky príspevok oslavujúci vodcu ukrajinských nacionalistov z čias druhej svetovej vojny Stepana Banderu. Poľsko od ruskej invázie na Ukrajinu z konca minulého februára vystupuje ako jeden z najväčších spojencov Kyjeva.

bandera, stúpenci, pochod, Čítajte viac Ukrajinský parlament odstránil zo svojej stránky príspevok oslavujúci Banderu

12:52 Ukrajinská tajná služba SBU obvinila v neprítomnosti veliteľa ruských strategických bombardérov, generála Sergeja Kobylaša, a bývalého veliteľa Čiernomorskej flotily, admirála Igora Osipova kvôli bombardovaniu a ostreľovaniu civilných cieľov na Ukrajine. Oznámili to dnes ukrajinské médiá.

„Vyšetrovatelia SBU zhromaždili kvalitné dôkazy proti dvom členom najvyššieho ruského velenia, ktorí nesú zodpovednosť za ničenie civilných objektov,“ uviedla služba vo vyhlásení.

Obaja ruskí predstavitelia sú podozriví, že sa dopustili plánovania, prípravy, rozpútania a vedenia agresívnej vojny a narušenia územnej celistvosti a nedotknuteľnosti Ukrajiny. Ide o prvé obvinenie vznesené Ukrajinou priamo kvôli útokom na civilné ciele.

Generál Kobylaš od vpádu ruských vojsk z konca minulého februára plnil rozkazy najvyššieho vedenia Ruska ohľadom zničenia ukrajinských miest. „Práve na jeho rozkaz ruskí uchvatitelia podnikajú rozsiahle raketové útoky na obytné domy, nemocnice a objekty kritickej infraštruktúry,“ uviedla SBU. Pri útokoch Rusi využívajú ako nosiče striel s plochou dráhou letu strategické bombardéry Tu-160, Tu-95MS a Tu-22M3.

Admirál Osipov podľa obvinenia vydával od 24. februára do 10. augusta minulého roka rozkazy k systematickým útokom striel s plochou dráhou letu Kalibr, odpaľovaných z lodí a ponoriek Čiernomorskej flotily proti husto osídleným oblastiam Ukrajiny.

Rusko od začiatku vojny, ktorú nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“, popieralo, že by útočilo na civilistov a civilné objekty, hoci fakty svedčia o opaku. Kremeľ však po mesiacoch vojny uviedol, že Kyjev môže okamžite zbaviť civilné obyvateľstvo utrpenia, ak prijme ruské požiadavky. K tomu má ukrajinské vedenie donútiť aj systematické ničenie ukrajinskej kritickej infraštruktúry. (ssu.gov.ua, čtk)

12:41 Ruský raketový útok zničil v pondelok zimný štadión v meste Družkivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to Ukrajinský zväz ľadového hokeja. Prvé správy hovorili v súvislosti s útokom aj o dvoch zranených.

„Od začiatku vojny, tak už ruskí okupanti zničili päť zimných štadiónov,“ uviedol Ukrajinský zväz ľadového hokeja na platforme Telegram. Vymenoval pritom predošlé zničené štadióny, a to v mestách Melitopol, Mariupol, Severodoneck a Doneck. Agentúra Reuters podotýka, že túto správu nedokázala nezávisle overiť.

Mesto Družkivka v roku 2014 nakrátko obsadili proruskí separatisti, ktorí v časti Doneckej oblasti vyhlásili tzv. „ľudovú republiku“. Ukrajinská armáda mesto opäť dobyla v júli 2014. Tamojší štadión Altair odvtedy využíval ukrajinský hokejový klub Donbas (HC Donbass). Tento profesionálny klub mal predtým domovský štadión v Donecku, odkiaľ sa však po obsadení tohto mesta separatistami – ktorí ho ovládajú dodnes – presunul do Družkivky.

Tamojšia hokejová aréna Altair bola teraz podľa vyjadrenia klubu zničená „v dôsledku raketovej paľby“. Generálny riaditeľ tohto klubu Fedor Iľenko na Facebooku uviedol, že išlo o „viac než len budovu“. Dodal, že na štadióne sa konali aj medzinárodné hokejové turnaje či podujatia mladých krasokorčuliarov. „Išlo o stovky detských súťaží, desiatky medzinárodných turnajov,“ napísal. (reuters, tasr)

10:43 Až 12 rokov za mrežami hrozí obyvateľovi Kyjeva, ktorý sa v okolí ukrajinskej metropoly pokúsil na začiatku decembra ukradnúť jedno z protivojnových diel slávneho britského umelca Banksyho. Z fasády domu v Hostomeli vyrezal obrázok ženy v natáčkach a plynovej maske as hasičským prístrojom v rukách. O obvinení podozrivého a možnom treste v prípade odsúdenia informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda s odvolaním sa na generálnu prokuratúru.

Banksyho graffit bol ocenený na deväť miliónov hrivien (asi 231-tisíc eur). Podľa prokuratúry si podozrivý uvedomoval hodnotu diela a chcel ho predať. Teraz bol obvinený z mimoriadne veľkej krádeže, spáchanej navyše za vojnového stavu.

O prípade vandalstva najprv informoval na sociálnych sieťach očitý svedok Serhij Žuk, podľa ktorého páchatelia Banksyho dielo vyrezali z fasády za bieleho dňa. Polícia vandalský čin potvrdila a oznámila, že zadržala skupinu ľudí, ktorí ho majú na svedomí. Zadržaní na svoju obhajobu uviedli, že Banksyho dielo chceli predať, aby utŕžené peniaze mohli poslať na potreby ukrajinských ozbrojených síl.

banksy Čítajte viac Britský umelec Banksy kresbami skrášlil zničenú Boroďanku

Banksy predtým potvrdil serveru The Art Newspaper, že na Ukrajine vytvoril sedem graffiti, vrátane obrázku ženy v Hostomeli.

10:07 V zajatí ruských okupantov zostáva 474 obyvateľov Chersonskej oblasti, informuje Anastasia Vesilovská, hovorkyňa Chersonskej oblastnej prokuratúry, píše portál Nexta.

9:26 Členské krajiny NATO budú v nadchádzajúcich mesiacoch diskutovať o svojich cieľoch v oblasti výdavkov na obranu. Viaceré z nich totiž požadujú, aby sa zo súčasného cieľa odvádzať na tento účel aspoň dve percentá HDP stalo minimum. V rozhovore pre nemeckú agentúru DPA zverejnenom v utorok to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Niektorí spojenci dôrazne presadzujú zmenu súčasného dvojpercentného cieľa na minimum,“ povedal Stoltenberg. Avizoval, že s členskými krajinami Aliancie bude viesť rokovania na túto tému. „Stretneme sa, budeme mať ministerské schôdzky, budeme rokovať v hlavných mestách,“ uviedol šéf NATO.

Všetky krajiny NATO by sa mali priblížiť k dvojpercentným výdavkom na obranu do roku 2024. V rozhovore Stoltenberg nespresnil, ktoré štáty požadujú zavedenie ambicióznejšieho cieľa. Uviedol však, že chce dosiahnuť dohodu najneskôr do ďalšieho riadneho summitu NATO, ktorý sa bude konať 11. a 12. júla v litovskom hlavnom meste Vilnius.

8:52 Rusko za uplynulý deň prišlo o ďalších 750 vojakov a celkové ruské straty od začiatku vojny dosiahli 108 190, tvrdí ukrajinské velenie.

Obe strany, ruská a ukrajinská, utrpeli ťažké straty v bojoch o Bachmut na východe Ukrajiny, uviedla britská vojenská rozviedka. Pripomenula, že v polovici decembra ruská pechota – vojaci a žoldnieri z Vagnerovej skupiny – častejšie útočila pri Bachmute, ale mnohé z týchto operácií neboli správne pripravené. Za posledných desať dní Ukrajina k obrane tohto úseku prisunula značné posily a frekvencia ruských útokov klesla. Obe strany utrpeli veľké straty. „V súčasnosti sa ruské útočné operácie v tejto oblasti vedú len na úrovni čaty či družstva. Je nepravdepodobné, že by Rusko v najbližších týždňoch dosiahlo v Bachmute významný prelom,“ usúdil Londýn.

8:20 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe upozornil, že zničujúci ukrajinský zásah v Makijivke vyvolal v ruskom informačnom priestore kritiku ruského velenia a že ruské ministerstvo obrany sa snaží zvaliť zodpovednosť na úrady separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR) aj samotných zmobilizovaných vojakov.

Zástupcovia DNR totiž v ruských televíziách uvádzali, že ukrajinský presný zásah v Makijivke nasledoval po tom, ako ruskí vojaci porušili bezpečnostné pravidlá tým, že si zapoli mobilné telefóny.

8:16 Ukrajinská armáda pred niekoľkými dňami zasiahla sústredenie síl nepriateľa pri dedine Čulakivka v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, takmer 500 ruských vojakov bolo zranených či zabitých, oznámil ukrajinský generálny štáb v rannom súhrne situácie na bojisku. Informácie nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Útok na ruské sily pri Čulakivke sa odohral posledný deň minulého roka. Na Nový rok nasledoval zásah ruskej jednotky pri dedine Fedorivka, rovnako v Chersonskej oblasti, kde sú straty nepriateľa stále spresňované, uviedol štáb.

Tvrdenie Kyjeva o ďalších vysokých ruských stratách prišlo po tom, ako ruské ministerstvo obrany v pondelok priznalo, že v Makijivke pri Donecku na východe Ukrajiny po novoročnom útoku ukrajinských síl podniknutom za pomoci raketometov HIMARS prišlo o život 63 ruských vojakov. Zareagovalo tak na tvrdenia ukrajinskej armády aj neoficiálnej správy zo sociálnych sietí, že nedeľňajší zásah makijivskej školy, kde boli umiestnení zmobilizovaní ruskí vojaci, si vyžiadal stovky mŕtvych a ranených.

7:20 Na fronte zahynul ukrajinský filmový strihač Viktor Onysko, oznámilo v pondelok ukrajinské ministerstvo obrany bez uvedenia ďalších podrobností. Správu priniesol portál americkej spravodajskej televízie CNN. „Toľko odvážnych a talentovaných Ukrajincov obetuje svoje životy v tejto vojne proti hordám temnoty, aby ochránili svoju domovinu,“ napísalo na Twitteri ministerstvo a dodalo: „Nech večne svieti svetlá pamiatka našich hrdinov.“

Onysko pracoval na ukrajinských filmoch ako Storožova zastava (2017), Zlatá horda (2019) a Oddaná (2020). Dovženkovo centrum, ukrajinský štátny filmový archív, označilo Onyskovu smrť za „neuveriteľnú stratu pre filmovú komunitu a Ukrajinu“.

Jeho manželka Olga Birzulová v príspevku na Facebooku napísala: „Moje srdce navždy zostane v strašnom roku 2022. Pretože si tam zostal ty. Môj hrdina. Moja láska. Moje všetko. Neviem, ako mám žiť a dýchať bez teba. Neviem, či vôbec budem niekedy snívať.“ Dodala, že jediné, čo jej po manželovi ostalo, je deväťročné dievčatko.

6:50 Rusko vojnu proti Ukrajine prehráva. Podľa amerického denníka Washington Post sa ľudia, ktorí patria k elitám režimu, čoraz častejšie pýtajú, či má šéf Kremľa Vladimir Putin nejaký plán, ako ďalej. A zdá sa, že odpoveď znie, že nemá.

Surovikin, Putin Čítajte viac Putin nemá plán. Experti hodnotia, na čo sa ešte vo vojne spolieha

6:31 Ukrajinská polícia tvrdí, že od oslobodenia oblasti v okolí mesta Charkov na východe krajiny objavila 25 lokalít, kde ruskí vojaci počas okupácie zadržiavali a mučili civilistov. V pondelok to na sociálnej sieti Facebook uviedol šéf tamojšej polície Volodymyr Tymoško. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Niektorým väzňom dávali elektrické šoky a iní mali zlomené prsty, uviedol Tymoško. Ako pripomenula DPA, ruské jednotky niekoľko mesiacov okupovali okolie Charkova, odkiaľ sa stiahli až začiatkom septembra po ukrajinskej protiofenzíve.

V oslobodenom regióne bolo odvtedy objavených 920 tiel civilistov vrátane 25 detí, dodal Tymoško. Podľa neho ich všetkých zabili ruskí vojaci.

Podľa vyšetrovania ukrajinských úradov ruské sily spáchali vojnové zločiny aj na iných okupovaných územiach. Po stiahnutí ruskej armády z mesta Buča pri metropole Kyjev objavili viac ako 400 tiel zabitých civilistov. Väčšina z nich zomrela násilnou smrťou. Vyšetrovanie naďalej prebieha, píše DPA.

5:55 Rusko plánuje dlhotrvajúcu kampaň útokov s bezpilotnými lietadlami vyrobenými v Iráne, aby „vyčerpalo“ Ukrajinu, uviedol v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry Reuters a televízie CNN.

„Máme informácie, že Rusko plánuje zdĺhavý útok prostredníctvom bezpilotných lietadiel Šáhid. Pravdepodobne sa spolieha na vyčerpanie. Vyčerpanie našich ľudí, našej protivzdušnej obrany, nášho energetického sektora,“ povedal Zelenskyj vo svojom večernom príhovore k občanom.

Ukrajina preto podľa neho musí „konať a urobiť všetko pre to, aby teroristi“ vo svojom pláne „zlyhali“.

Zelenskyj povedal, že od začiatku roka 2023 bolo nad Ukrajinou zostrelených už viac ako 80 bezpilotných lietadiel. „Tento údaj sa môže v blízkej budúcnosti zvýšiť,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

609 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine