Medzi Ruskom a Japonskom od vojny nie je mierová dohoda. Ani nebude

S Japonskom nie je možné rokovať o mierovej dohode, pretože krajina zaujala protiruské postoje. Podľa správy agentúry TASS to povedal námestník ruského ministra zahraničia Andrej Rudenko. Obe krajiny od konca druhej svetovej vojny nemajú oficiálnu dohodu o mieri.

03.01.2023 03:00
kurily, kurilské ostrovy, japonsko, rusko, lod Foto: ,
Muž kráča okolo Zvonu nádeje na myse Nosappu na polostrove Nemuro v najsevernejšom a najväčšom japonskom ostrove Hokkaido. V pozadí plavidlo lodnej pobrežnej stráže Japonska vo vodách medzi Hokkaidom a ostrovom, ktorý patrí k súostroviu Habomai, jedného zo štyroch južných Kurilských ostrovov, ktoré Japonsko nazýva svojim severným teritóriom.
debata (110)

Jej dosiahnutie komplikuje okrem iného otázka Kurilských ostrovov, ktoré Sovietsky zväz anektoval po konci druhej svetovej vojny.

„Je úplne jasné, že je nemožné diskutovať o podpise takéhoto dokumentu (mierovej zmluvy) so štátom, ktorý zastáva nie priateľské postoje a dovoľuje si smerovať vyhrážky proti našej krajine,“ cituje agentúra Reuters Rudenkovo vyhlásenie pre TASS. Podľa Rudenka vláda japonského premiéra Fumia Kišidu tiež opúšťa zásady „mierumilovného rozvoja“ a posilňuje vojenskú spoluprácu s „partnermi mimo regiónu“, čím zrejme myslí USA. Rudenko tiež kritizoval navyšovanie japonského obranného rozpočtu. „Považujeme tieto aktivity Tokia za vážnu výzvu bezpečnosti našej krajiny i celého ázijsko-tichomorského regiónu,“ dodal Rudenko.

Japonsko sa po začiatku ruskej vojny na Ukrajine pridalo k niektorým západným sankciám proti Moskve. Krajina tiež spolupracuje na zabezpečení svojej bezpečnosti s USA. V reakcii na to Rusko okrem iného vypovedalo viacero dohôd týkajúcich sa Kurilských ostrovov. Ak Tokio bude pokračovať týmto smerom, tak Moskva chce zaviesť „primerané protiopatrenia“.

Rusko a Japonsko vedú spor o súostrovie Kurily od druhej svetovej vojny, keď ich obsadili sovietske vojská. Spor obom krajinám bráni, aby oficiálne podpísali mierovú dohodu. Japonsko južnú časť nehostinného súostrovia so subarktickým podnebím označuje za „severné teritórium“ a tvrdí, že ho Rusko okupuje. Z Moskvy naopak zaznieva, že tým Tokio spochybňuje výsledky druhej svetovej vojny.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #vojna na Ukrajine