Mobily či debili? Rusi riešia, kto zavinil novoročný masaker

V Makijivke, mieste zrejme najväčších jednorazových ruských strát od začiatku invázie na Ukrajine, ešte stále rozoberajú závaly a rátajú mŕtvych. Moskva už v pondelok netradične priznala, že pri novoročnom útoku na budovu priemyslovky slúžiacej ako kasárne v okupovanej časti Donbasu zahynulo 63 jej vojakov, pričom pripustila, že počet obetí môže byť vyšší. V utorok večer ministerstvo obrany bilanciu obetí na životoch zvýšilo na 89. Kyjev odhaduje, že o život zrejme prišlo až štyristo zo šesťsto ruských vojakov, ktorí práve oslavovali príchod Nového roka.

03.01.2023 17:13
Russia Ukraine Foto:
Ruiny v Makijivke po ukrajinskom útoku proti ruským vojakom.
debata (258)

Podľa ruského ministerstva obrany štyri z odpálených šiestich rakiet HIMARS zasiahli v Makijivke „objekt dočasného rozmiestnenia“. K útoku došlo po tom, čo si regrúti po príchode do budovy školy okolo polnoci hromadne zapli mobilné telefóny, tvrdí zdroj z orgánov činných v trestnom konaní, na ktorý sa odvoláva agentúra TASS. „Predbežne bolo dôvodom zásahu HIMARS aktívne používanie mobilných telefónov prichádzajúcim vojenským personálom. Nepriateľ pomocou prieskumného komplexu ECHELON odhalil aktivitu celulárnej komunikácie a polohu účastníkov,“ cituje ho ruská štátna agentúra.

VIDEO: Dostanú Ukrajinci zbraň, ktorá sa vyrovná ruským tankom?

Video
Podľa agentúry Bloomberg USA zvažujú, že dodajú Ukrajincom bojové vozidlá Bradley. Pozrite si na videu US Army, prečo by sa tieto zbrane Kyjevu v boji s ruskými okupantmi hodili.

Daniil Bezsonov, vysoký predstaviteľ Moskvy v okupovanom regióne Donecka, informoval, že rakety vypálené zo salvového raketometu americkej výroby zasiahli ubikáciu mobilizovaných záložníkov dve minúty po polnoci. „Sú mŕtvi a zranení, presný počet zatiaľ nie je známy,“ napísal na komunikačnej platforme Telegram.

Ubikácie pri muničáku

Skaza bola o to väčšia, že regrutovaní ruskí vojaci pochádzajúci zväčša zo Samarskej oblasti boli ubytovaní v budove, kde sa nachádzal veľký sklad streliva a blízko nej nádrže s palivom a zaparkovaná vojenská technika. Munícia po zásahu raketami vybuchla, pričom explózia objekt úplne zrovnala so zemou.

Americký Inštitút pre štúdium vojny zaznamenal, že zničujúci ukrajinský zásah v Makijivke vyvolal v ruskom informačnom priestore kritiku ruského velenia, pričom ministerstvo obrany sa snaží zvaliť zodpovednosť na úrady anektovaného doneckého regiónu a samotných mobilizovaných vojakov, ktorí porušili bezpečnostné pravidlá tým, že si zapli mobily.

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach

Video
Pozrite si na videu US Marines, ako funguje salvový raketomet HIMARS.

Ruskí vojnoví blogeri zúria nad „debilitou“ ruských generálov, ktorí zhromažďujú veľký počet ruských regrútov na jedinom mieste a navyše tesne vedľa skladu munície. Viacerí upozorňujú, že počet obetí je podstatne vyšší ako údaje uvádzané ruským ministerstvom obrany.

„Pokiaľ ide o počet obetí, stále nie sú k dispozícii konečné údaje, pretože mnoho ľudí je vedených ako nezvestní – zostali pod troskami. V každom prípade je mŕtvych a zranených mnoho stoviek,“ napísal na Telegrame Igor Strelkov, občianskym priezviskom Girkin, ruský ultranacionalista, ktorý bol v minulosti „ministrom obrany“ doneckých separatistov. „Naši generáli sú z princípu nepoučiteľní, hoci oni sami – po letných pogromoch veliteľských stanovíšť – sa radšej držia ďalej od miesta zverených jednotiek, mimo dosahu nepriateľských rakiet,“ konštatoval Strelkov.

Chyby majú svoje meno

„To, čo sa stalo v Makijivke, je strašné,“ napísal Archanjel Specnaz Z, ďalší ruský vojenský bloger, ktorého na Telegrame sleduje takmer trištvrte milióna ľudí. „Kto prišiel na nápad umiestniť personál vo veľkom počte do jednej budovy, kde aj hlupák pochopí, že keď ju zasiahne delostrelectvo, bude tam veľa zranených alebo mŕtvych?“ napísal. Velitelia sa podľa neho zjavne nestarali o muníciu, ktorá je na bojisku uskladnená chaoticky. „Každá chyba má svoje meno,“ upozornil.

Surovikin, Putin Čítajte viac Putin nemá plán. Experti hodnotia, na čo sa ešte vo vojne spolieha

Po skladaní účtov volá aj reportér ruskej štátnej televízie Andrej Medvedev, ktorý je aj podpredsedom moskovskej mestskej rady. „Ubytovanie personálu v budovách namiesto v krytoch priamo pomáha nepriateľovi. Zo situácie v Makijevke treba vyvodiť tie najtvrdšie závery,“ napísal na Telegrame.

Vladen Tatarskij, vojenský bloger, ktorého prezident Vladimir Putin na jeseň prijal v Kremli, v príspevku na Telegrame označil najvyšších ruských dôstojníkov za „nekvalifikovaných idiotov“ a navrhol, aby boli postavení pred vojenský tribunál.

Rybar, najsledovanejší telegramový kanál vojenských blogerov, ktorý má vyše milión čitateľov, citoval názor preživších záložníkov z Makijivky. Podľa nich je za to, čo sa stalo, zodpovedný veliteľ pluku plukovník Roman Enikejev. Rybar im ale dal len čiastočne za pravdu. „Jedinou chybou plukovníka je, že slepo plnil pokyny svojich nadriadených a nedokázal presídliť jemu zverenú jednotku v súlade s realitou frontu,“ konštatoval kanál blízky ministerstvu obrany, ktorý vinu pripísal veleniu 1. armádneho zboru ľudových milícií samozvanej Doneckej republiky.

Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská armáda na prelome rokov utrpela ťažké straty nielen v Makijevke. V posledný deň roka takmer päťsto ruských vojakov zahynulo či bolo zranených pri zásahu ich zoskupenia pri obci Čulakivka v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, uvádza utorňajšie hlásenie štábu, podľa ktorého na Nový rok nasledoval zásah ruskej jednotky v rovnakom regióne pri obci Fedorovka, kde „sa straty nepriateľa ešte spresňujú“.

© Autorské práva vyhradené

258 debata chyba
Viac na túto tému: #straty #Donbas #vojna na Ukrajine #raketový útok #HIMARS