EÚ ponúkla Číne zadarmo vakcíny proti koronavírusu

Európska únia bezplatne ponúkla Číne vakcíny proti koronavírusu, uviedol v utorok hovorca Európskej komisie.

03.01.2023 17:24
koronavírus, očkovanie, vakcína
Technik Pfizeru kontroluje vakcíny Comirnaty (Pfizer/BioNTech) v zariadení spoločnosti v belgickom meste Puurs
debata (8)

Čína v uplynulých týždňoch zaznamenala prudký nárast nových prípadov nákazy covidom. Ide o reakciu na náhle uvoľnenie prísnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

„Vzhľadom na situáciu s ochorením Covid-19 v Číne sa komisárka (EÚ pre zdravotníctvo) Stella Kyriakidesová obrátila na svojich čínskych partnerov, aby im ponúkla solidaritu a podporu EÚ,“ uviedol hovorca Eurokomisie. Dodal, že pomoc zahŕňa expertízu v oblasti verejného zdravia, ako aj darcovstvo vakcín prispôsobených variantom covidu.

Hovorca na tlačovej konferencii povedal, že Čína sa zatiaľ k ponuke nevyjadrila. Nešpecifikoval ani množstvo, ani druh ponúkaných vakcín.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning sa vyhla priamej odpovedi na otázku, či Čína takúto ponuku prijme. Pre agentúru Reuters povedala, že miera zaočkovanosti a liečebné kapacity v Číne naďalej rastú a zásoby očkovacích látok sú „primerané“.

Dodala, že Peking je otvorený „posilňovaniu solidarity a spolupráce s medzinárodným spoločenstvom“, aby lepšie zvládol pandemické výzvy. Čína doposiaľ očkovala svojich obyvateľov iba vlastnými vakcínami, ktoré obsahujú takzvaný inaktivovaný vírus. Peking zatiaľ neschválil podávanie západných mRNA proticovidových vakcín svojim občanom.

Boeing 747 / Emtrasur / Čítajte viac V 25-miliónov Šanghaji sa covidom nedávno nakazilo 70 % obyvateľov
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína #vakcína proti koronavírusu