V USA sa nepodarilo zvoliť šéfa Snemovne reprezentantov, medzi republikánmi je rozkol

Americká Snemovňa reprezentantov po troch bezvýsledných pokusoch o zvolenie svojho nového predsedu prerušila rokovania do stredajšieho poludnia.

04.01.2023 06:13
Kevin McCarthy Foto: ,
Kevin McCarthy
debata (4)

Kevin McCarthy, líder republikánskej väčšiny v tejto komore amerického Kongresu, kvôli rebélii vo vlastnej strane nezískal dostatočnú podporu na to, aby bol zvolený do čela snemovne. Tá svojho nového šéfa prvýkrát nezvolila po sto rokoch.

Postavenie McCarthyho sa v treťom kole ešte skomplikovalo, pretože sa posilnila pozície jeho vnútrostraníckeho rivala Jima Jordana, ktorý je verným stúpencom bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Jordana v predchádzajúcich kolách podporilo 19 republikánov, v treťom ich bolo dvadsať.

McCarthy v posledných dňoch intenzívne bojoval o priazeň váhajúcich členov svojej strany a ponúkol im ústupky, ktoré by po prípadnom zvolení oslabili jeho pozíciu, odhaleniu ostrých nezhôd vo svojej strane sa však nevyhol. Jeden z lídrov skupiny jeho krajne konzervatívnych odporcov Matt Gaetz dokonca v utorok naznačil, že McCarthyho považuje za skorumpovaného.

Voľba nového predsedu je úvodným bodom programu snemovne, ktorá sa dva mesiace po voľbách prvýkrát zišla v novom zložení rovnako ako druhá kongresová komora – Senát. Kým väčšia z oboch komôr neobsadí predsednícky post, nemôže sa venovať ďalším otázkam vrátane vypočutia prísah nových členov.

Výber nového šéfa snemovne nadväzuje na výsledok novembrových volieb, v ktorých si republikáni vzali späť väčšinu po zisku 222 mandátov proti 213 pre Demokratickú stranu. Ak nedôjde k zmene procedurálnych pravidiel, kandidát na zvolenie do predsedníckej funkcie musí získať podporu nadpolovičnej väčšiny kongresmanov, ktorí pri voľbe vymenujú konkrétnu osobu. Teoreticky takto môže byť zvolený aj niekto, kto nie je členom snemovne, doteraz sa tak ale nikdy nestalo.

Najviac hlasov dostal vo všetkých troch prípadoch líder demokratickej menšiny Hakeem Jeffries, za ktorým sa jeho stranícki kolegovia zjednotili. Na to, aby sa stal predsedom Snemovne reprezentantov, to však nestačí.

Členovia tábora odporcov McCarthyho v jeho vlastnej strane by sa dali opísať ako oddaní spojenci Trumpa. Svetové médiá o nich hovoria aj ako o „konzervatívcoch tvrdej línie“ alebo o „ostro pravicových“ republikánoch. Napätie medzi väčšinou republikánskeho klubu a hŕstkou radikálov bolo viditeľné aj pri utorkovej dopoludňajšej schôdzi, na ktorej McCarthy za zatvorenými dverami prehovoril k straníckym kolegom. Podľa médií kongresmanka Lauren Boebertová reagovala na jeho prejav výrazom „bullshit“ („kecy“), kongresman Dan Crenshaw zase ju a ďalších rebelov verejne označil za „nepriateľov“ a „narcisistov“.

Agentúra AP vývoj hodnotí ako potupný začiatok niečoho, čo by sa mohlo zmeniť na „brutálnu konfrontáciu“ medzi väčšinou republikánskeho klubu a niekoľkými odpadlíkmi. McCarthy, ktorý je v Kongrese od roku 2007 a doteraz parlamentných republikánov viedol ako menšinovú frakciu, vyhlásil, že je ochotný o predsednícku funkciu zviesť „bitku“. Je vraj pripravený prejsť toľkými kolami voľby, koľko bude potrebné.

Pred 100 rokmi, keď sa naposledy o novom predsedovi snemovne nerozhodlo hneď v prvom kole, bolo nakoniec potrebných deväť hlasovaní. Rekordný bol v tomto smere rok 1855, keď sa o obsadení predsedníckeho postu rozhodlo až na 133. pokus.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres #Snemovňa reprezentantov