Rogozin poslal Macronovi varovný list a šrapnel z francúzskej húfnice, ktorý ho zranil na Ukrajine

Bývalý ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v stredu vyhlásil, že francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi poslal šrapnel z francúzskej húfnice, ktorý ho zranil v decembri počas ostreľovania vo východoukrajinskej Doneckej oblasti.

04.01.2023 13:58
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata (107)

Rogozin, ktorý podporuje ruskú inváziu na Ukrajinu, uviedol, že napísal list adresovaný francúzskemu veľvyslancovi v Moskve Pierrovi Lévymu. „V tejto obálke uvidíte s mojím listom aj fragment šrapnela zo 155-milimetrovej francúzskej samohybnej húfnice Caesar,“ napísal Rogozin v otvorenom liste zverejnenom na platforme Telegram.

Dodal, že žiada, aby bol tento šrapnel odovzdaný Macronovi s varovaním, že „nikto neunikne zodpovednosti za vojnové zločiny“.

Ako ďalej povedal, šrapnel mu zasiahol pravé rameno a zostal zakliesnený v piatom krčnom stavci. Podľa vlastných slov ho len „milimeter“ delil od toho, aby šrapnel zabil alebo z neho spravil „invalida“-

Rogozin – niekdajší generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos – tvrdí, že k incidentu, pri ktorom utrpel zranenie, došlo na „pracovnom stretnutí“ v hotelovej reštaurácií v Donecku.

zväčšiť Stopy krvi na zemi v reštaurácii po ostreľovaní... Foto: SITA/AP, Alexei Alexandrov
Dmitrij Rogozin / Doneck / Stopy krvi na zemi v reštaurácii po ostreľovaní ukrajinskou armádou v meste Doneck 22. decembra 2022, pri ktorom utrpel zranenia aj bývalý ruský vicepremiér a exriaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin

Ruská štátna televízia Rossija 24 vtedy informovala, že Rogozin tam oslavoval svoje 59. narodeniny. Odvysielala aj zábery trosiek a časti zničenej strechy. Počas ostreľovania prišli podľa Rogozina o život dvaja jeho priatelia.

Dmitrij Rogozin povedal, že v danom hoteli bol ubytovaný pravidelne počas svojich ciest do Doneckej oblasti, ktorú Moskva v septembri nelegálne anektovala, rovnako ako tri ďalšie regióny Ukrajiny. Francúzske veľvyslanectvo v Moskve odmietlo záležitosť s listom pre Macrona komentovať.

Dmitrij Rogozin Čítajte viac Podpredseda ruskej vlády Rogozin sa postrelil
107 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Rogozin #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine