Čaputová o zosnulom hrdinovi Fajnbergovi: Povýšil slobodu nad svoj osud

Viktor Fajnberg a jeho priatelia dali najavo, že univerzálna ľudská sloboda pre nich predstavuje vyššiu hodnotu než ich vlastný individuálny osud. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti s úmrtím Fajnberga, ktorý v rámci skupiny ôsmich disidentov v roku 1968 na moskovskom Červenom námestí verejne vystúpil proti okupácii Československa.

04.01.2023 14:29
debata (30)

„Vedeli, že budú za svoj odvážny čin vystavení tvrdým postihom,“ pripomenula prezidentka na sociálnej sieti. Fajnberga označila ako jedného z ôsmich statočných, „ktorí v období hlbokej totality a priamo v srdci Sovietskeho zväzu pozdvihli svoj hlas proti vojenskej invázii do Československa v auguste 1968“.

August 1968, Michal Hamrák Čítajte viac Slušnosť sa Miškovi Hamrákovi nevyplatila. Zastrelili ho pred 54 rokmi, keď mal šestnásť

Fajnberg zomrel v utorok 3. januára vo veku 91 rokov. V auguste 1968 na Červenom námestí v Moskve protestovali proti sovietskej okupácii okrem Fajnberga aj akademik Konstantin Babickij, študentka Taťjana Bajevová, spisovateľka Nataľja Gorbanevská, filologička Larisa Bogorazová, básnik Vadim Delone, robotník Vladimir Dremľuga a matematik Pavel Litvinov.

Rozvinuli plagáty s nápismi „Za našu a vašu slobodu“ a „Ruky preč od ČSSR“. Celá akcia trvala asi päť minút, potom ich zadržala sovietska tajná služba KGB. Disidentov potom odsúdili na tresty väzenia, vyhnanstvo alebo im bola nariadená ústavná liečba.

Silvia Ruppeldtová aktual Čítajte viac 21. august po 54 rokoch. Mementá invázií
30 debata chyba
Viac na túto tému: #okupácia Československa #Zuzana Čaputová