Putin vyslal do medzinárodných vôd fregatu vyzbrojenú hypersonickými strelami

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyslal fregatu triedy Admirál Gorškov vyzbrojenú novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon) na cvičenia do Atlantického a Indického oceánu i Stredozemného mora.

04.01.2023 15:14
zirkón Foto:
Na fotografii prevzatej z videa distribuovaného tlačovou službou ruského ministerstva obrany test hypersonickej strely Zirkón odpálenej fregatou Admirál Gorškov z Bieleho mora na severe Ruska 19. júla 2021
debata (5)

Putin to oznámil vo videorozhovore s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a kapitánom lode Igorom Krochmalom. „Tentokrát je táto loď vybavená najnovším hypersonickým raketovým systémom ‚Zirkón‘, ktorý nemá obdoby,“ povedal Putin. Dodal, že členom posádky želá úspechy „v ich službe pre dobro vlasti“.

Podľa ruského prezidenta umožnia takéto účinné zbrane spoľahlivú ochranu Ruska a jeho národných záujmov pred možnými vonkajšími hrozbami.

Hypersonické rakety Zirkón dokážu podľa Šojgua prekonať akýkoľvek systém protiraketovej obrany. Spresnil, že tieto strely letia deväťkrát rýchlejšie ako zvuk a majú dosah vyše 1000 kilometrov.
Rusko, Čína a USA sa v súčasnosti pretekajú vo vývoji hypersonických zbraní, ktoré vďaka svojej rýchlosti a manévrovateľnosti dávajú útočiacim silám značnú výhodu nad protivníkom, vysvetľuje Reuters. Cieľ hypersonickej rakety je pre protivzdušnú obranu oveľa ťažšie vypočítať ako v prípade medzikontinen­tálnych balistických striel.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #hypersonické rakety