Vatikán dal posledné zbohom Benediktovi, telo emeritného pápeža uložili do krypty

Pozostatky Benedikta XVI. vo štvrtok pred 13. hodinou uložili do krypty v Bazilike svätého Petra vo Vatikáne, informuje agentúra AP. Obrad sa konal mimo zrakov verejnosti. Ešte predtým sa na vatikánskom Svätopeterskom námestí konala za emeritného pápeža, ktorý zomrel 31. decembra vo veku 95 rokov, zádušná omša. Smútočný obrad, ktorý trval hodinu a pol a ktorému prihliadalo cez 50 000 veriacich, viedol terajší pápež František.

05.01.2023 09:13 , aktualizované: 15:59
benedikt Foto: ,
Rakvu so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. nesú v kostole sv. Petra pred uložením do krypty vo Vatikáne vo štvrtok. 5. januára 2023.
debata (10)

O uložení rakvy s telom Benedikta XVI. do podzemnej hrobky – uvoľnenej po premiestnení jeho predchodcu Jána Pavla II. do hlavných priestorov baziliky pred jeho blahorečením ešte v roku 2011 – informoval Vatikán približne hodinu a pol po skončení štvrtkovej pohrebnej omše na Námestí svätého Petra.

VIDEO: Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI.

Video

Rakvu na márach niesli po skončení obradu 12 nosiči. Pred vstupom do Baziliky svätého Petra sa zastavili pred úradujúcim pápežom Františkom. Ten vstal z invalidného vozíka, dotkol sa rakvy a chvíľu sa modlil. Z námestia, na ktorom boli desiatky tisíc ľudí, sa ozýval potlesk.

„Benedikt, verný priateľovi ženícha, nech je tvoja radosť úplná, až počuješ jeho hlas definitívne a navždy," povedal podľa agentúry DPA František. Ako ženích býva v katolíckej cirkvi označovaný Ježiš Kristus. V priebehu omše, ktorej sa zúčastnilo 125 kardinálov, 200 biskupov a asi 3 700 kňazov, František tiež hovoril o Benediktovej „múdrosti, láskyplnosti a oddanosti, ktorou nás roky obdarovával".

Vo svojej homílii za Benedikta sa pápež opieral predovšetkým o evanjeliový citát, posledné slová Ježiša na kríži: „Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha“.

„Aj my, pevne spojení s poslednými Pánovými slovami a svedectvom, ktoré poznačili jeho život, chceme ako cirkevné spoločenstvo kráčať v jeho stopách, a zveriť nášho brata do Otcových rúk. Nech tieto ruky milosrdenstva nájdu jeho lampu zapálenú evanjeliovým olejom, ktorý šíril a o ktorom svedčil počas svojho života,“ povedal na margo rozlúčky s Benediktom. V tejto súvislosti hovoril o rukách odpustenia a súcitu, ale aj uzdravenia či milosrdenstva, pomazania aj požehnania.

Rakvu so zosnulým emeritným pápežom Benediktom...
Pápež František sa vo štvrtok 5. januára 2023...
+24Pápež František sa dotýka rakvy Benedikta XVI....

Najskôr v nedeľu

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni uviedol, že hrobku Benedikta XVI. v krypte bude možné navštíviť najskôr v nedeľu 8. januára. Bruni dodal, že práce na hrobke potrvajú niekoľko dní.

„Musíme tieto práce dokončiť, nemyslím si, že hrobku bude možné navštíviť skôr než v nedeľu,“ povedal šéf vatikánskeho tlačového úradu.

Benedikt má v rakve aj mince, medaily či kovový valec, ktorý obsahuje „rogito“ čiže stručný záznam o tom, čo sa udialo počas jeho pôsobenia v pápežskom úrade, dodal Bruni. Zosnulý pápež je uložený v trojvrstvovej rakve – z cyprusového dreva, zo zinku a z dubu.

Na pohreb Benedikta začali už za tmy prichádzať tisíce ľudí. Prví prichádzajúci dorazili do Vatikánu už okolo štvrtej hodiny ráno, napísala agentúra Reuters.

Vatikán po skončení omše uviedol, že obrad na Svätopeterskom námestí sledovalo asi 50 000 ľudí. Je to výrazne menej v porovnaní s pohrebom pápeža Jána Pavla II., ktorého sa v roku 2005 zúčastnilo na rovnakom mieste okolo 300 000 ľudí.

VIDEO: Heger, Babjak a Zvolenský o Benediktovi XVI.

Video

Želal si jednoduchý pohreb

Polícia pôvodne odhadovala, že na pohrebe sa zúčastní zhruba 100-tisíc ľudí.

Na pohreb prišli mnohé hlavy štátov a príslušníci kráľovských rodov, ako aj desiatky kardinálov, biskupov a stovky iných duchovných, ale tiež predstavitelia židovskej náboženskej obce v Ríme a moslimskej obce v Taliansku i tisícky bežných ľudí. Slovensko zastupoval premiér Eduard Heger.

Premiér označil zádušnú omšu za Benedikta za veľmi silnú. „Opustil nás Svätý Otec, ktorý bol veľmi známy tým, že mal hlboké vnútorné prežívanie viery,“ uviedol. Zároveň dodal, že na námestí vo Vatikáne sa modlil aj za Slovensko a požehnanie pre občanov Slovenskej republiky.

Heger rovnako uviedol, že hoci Benedikt XVI. počas svojho pontifikátu nenavštívil Slovensko, udiali sa však počas neho veľké zmeny. Vyzdvihol najmä vznik nových diecéz či vymenovanie viacerých biskupov. Podľa jeho slov tak Benedikt XVI. výrazným spôsobom prispel k rozvoju cirkvi na Slovensku.

Na námestí vo Vatikáne sa pri príležitosti poslednej rozlúčky s emeritným pápežom zišlo podľa odhadov približne 70-tisíc ľudí. Heger ju označil za

Obrad sa odohral pod holým nebom, slnko sa len pomaly predieralo hmlou, niektorí z prítomných mali nad hlavami dáždniky. Teplota bola pod 10 stupňami Celzia.

Benedikt XVI. Čítajte viac Benediktova smrť otvára cestu k odstúpeniu pápeža Františka

Benedikt si želal jednoduchý obrad, Vatikán na pohreb oficiálne pozval len zástupcov Talianska a Nemecka a prezidenti Sergio Mattarella a Frank-Walter Steinmeier potvrdili svoju účasť. Ostatné hlavy štátov a vlád sa rozhodli prijať ponuku Vatikánu, že na pohrebe budú ako súkromné osoby.

Rakvu s pozostatkami Benedikta XVI. preniesli z vatikánskej baziliky na Námestie sv. Petra. krátko pred 9. hodinou.

Jeho telo bolo v stredu večer uložené do truhly z cyprusového dreva, ktorá bola podľa agentúr dnes ráno premiestnená pred baziliku pred provizórny oltár. Do rakvy bola vložená aj listina s latinsky písaným popisom Benediktovho života a tiež mince vyrazené Vatikánom v čase jeho pontifikátu.

zväčšiť Rakvu zosnulého emeritného pápeža Benedikta... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
benedikt Rakvu zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. priniesli na Námestie svätého Petra na zádušnú omšu vo Vatikáne vo štvrtok 5. januára 2023.

Podľa agentúry ANSA sa v dave objavili transparenty v nemčine: „Danke Benedikt“ (Vďaka, Benedikt). Reportér talianskej tlačovej agentúry taktiež uviedol, že jedného z veriacich nablízku počul volať: „Santo subito!“ (Ihneď svätý). Na pohrebe Benediktovho predchodcu Jána Pavla II. – neskôr svätorečeného – v roku 2005 toto heslo kričali mnohí prítomní veriaci.

Telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI....
Rehoľná sestra prechádza okolo Baziliky svätého...
+8Telo zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI....

Zatiaľ čo Vatikán aj taliansku metropolu zahalila hustá hmla, prví veriaci začali ešte pred úsvitom prechádzať bezpečnostnými kontrolami. Boli medzi nimi aj nemeckí veriaci v tradičných bavorských krojoch, ktorí niesli vlajky regiónu, v ktorom sa Benedikt v Nemecku narodil.

Hoci Benedikt XVI., občianskym menom Joseph Ratzinger, nezomrel za pontifikátu, pretože v roku 2013 zo zdravotných dôvodov rezignoval, bude jeho pohreb v mnohom podobný pohrebom hláv katolíckej cirkvi.

Vatikán, Benedikt XVI., úmrtie, rozlúčka, pozostatky Čítajte viac Pochovajú Benedikta XVI. Ako vyzerala jeho cesta od zvolenia za pápeža až po abdikáciu?

Jeho telo bolo v stredu večer uložené do rakvy z cyprusového dreva, ktorá bude pred obradom premiestnená pred baziliku pred provizórny oltár.

Veľká náklonnosť a úcta

„Aj keď sme boli ešte deti, keď bol pápežom, zanechal po sebe stopu,“ povedal Reuters 24-ročný Španiel Xavier Mora, ktorý v Ríme študuje na kňaza. Na námestí prišiel spoločne s ďalšími dvoma bohoslovcami. „Tri roky sme študovali jeho teológiu a aj keď sme ho osobne nepoznali, správame k nemu veľkú náklonnosť a úctu,“ dodal.

1benedikt Čítajte viac Maliarka pápežov pre Pravdu. Benedikt sa pred smrťou dočkal vytúženého obrazu

Na usporiadaný priebeh pohrebu budú okrem uniformovanej aj neuniformovanej polície dohliadať príslušníci polovojenskej polície a tiež 500 dobrovoľníkov civilnej ochrany, ktorí budú mať za úlohu predovšetkým poskytovať informácie.

Benedikt zomrel v sobotu vo veku 95 rokov vo vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae. Na čele katolíckej cirkvi stál v rokoch 2005 až 2013, keď odstúpil zo zdravotných dôvodov. Stal sa prvým pápežom po zhruba 600 rokoch, ktorý tak urobil. Jeho telo bolo tri dni vystavené vo Svätopeterskej bazilike, kde sa s ním prišlo rozlúčiť takmer 200-tisíc ľudí, uviedol Vatikán.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Benedikt XVI.