Putinova cesta k mieru: Ponecháme si anektované územia

Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený "serióznemu dialógu" s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu vlastných území Ruskom. Šéf Kremľa to uviedol vo štvrtkovom telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

05.01.2023 14:03
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (143)

Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa. „Putin znova potvrdil otvorenosť, čo sa týka seriózneho dialógu za podmienky, že kyjevskí predstavitelia splnia dobre známe a opakované požiadavky týkajúce sa uznania nových územných skutočností,“ uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

AFP pripomína, že ruské sily okupujú rozsiahle oblasti východnej a južnej Ukrajiny.

VIDEO: Rasija, Rasija, skandovali Putin a lídri odštiepencov po vlaňajšom podpise zmlúv o pričlenení k Rusku.

Video

Putin v rozpore s medzinárodným právom „anektoval“ štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú – v septembri po fingovaných „referendách“ o ich pričlenení k Rusku. Žiadne z týchto území pritom Kremeľ plne nekontroluje a ukrajinská armáda už časť okupovaných území oslobodila.

Anexia štyroch ukrajinských oblastí Ruskom predstavovala najväčšie násilné prevzatie územia v Európe.

Putin v telefonáte s Erdoganom podľa Kremľa zdôraznil aj údajne „deštruktívnu úlohu“ západných štátov vo vojne na Ukrajine. Týmito slovami popísal skutočnosť, že Západ dodáva Kyjevu zbrane na obranu voči ruskej vojenskej agresií.

Putin a Erdogan diskutovali aj o „odblokovaní dodávok potravín a hnojív z Ruska“ a potrebe „odstrániť všetky prekážky týkajúce sa ruského vývozu“.

Erdogan vyzval vo štvrtkovom rozhovore Putina, aby na Ukrajine vyhlásil „jednostranné“ prímerie, uviedla jeho kancelária. Erdogan by mal v priebehu štvrtka hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #vojna na Ukrajine