Preriekol sa Putin? Alebo uznal, že okupované územia mu nepatria?

Nariadenie šéfa Kremľa ministrovi obrany zabezpečiť počas pravoslávnych Vianoc 36-hodinové zastavenie paľby vyvolalo na ruských diskusných fórach rozpaky.

06.01.2023 11:28
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (111)

„Ako tomu teraz rozumieť – je v prezidentových slovách skrytý význam, alebo sa len ako zvyčajne preriekol?“ komentuje niekdajší vojenský veliteľ donbaských separatistov Igor Strelkov (občianskym menom Girkin) na komunikačnej platforme Telegram oficiálny dokument zverejnený na webovej stránke Kremľa.

Prigozin Čítajte viac Trestanci sa z frontu vracajú do Ruska. "Vezmem späť aj beznohých," láka ich Prigožin

V „Nariadení prezidenta Ruskej federácie Ozbrojeným silám Ruskej federácie“ – ako sa dokument nazýva – sa doslova píše: „Berúc do úvahy výzvu Jeho Svätosti patriarchu Kirilla, poverujem ministra obrany Ruskej federácie, aby od 12:00 6. januára 2023 do 24:00 7. januára 2023 zaviedol režim zastavenia paľby na celej línii bojového kontaktu medzi stranami na Ukrajine.“

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut

Video
Hoci ukrajinské mesto Bachmut v Donecku nemá žiadny väčší strategický význam, ruskí okupanti sa ho po sérii porážok usilujú dobyť za každú cenu. Pozrite si, ako vyzerá Bachmut na videu ukrajinského ministerstva obrany a na zázname, ktorý na Twitteri zdieľala Maria Avdejevová, ktorá pre Pravdu poskytla viacero rozhovorov a dlhodobo dokumentuje ruskú inváziu.

Ako prvý na nezrovnalosť v nariadení Vladimira Putina upozornil publicista a historik Lev Veršinin, ktorého príspevok zo sociálnej siete Livejournal Strelkov na svojom telegramovom kanále prevzal.

„Oficiálnejšie sa to ani nedá. A ako že tak? Každý predsa vie, že línia dotyku teraz prechádza cez územia Chersonskej a Záporožskej oblasti Ruska, ako aj Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky, ktoré sú súčasťou Ruskej federácie,“ pripomína Veršinin medzinárodne neuznaný akt, ktorým Putin koncom septembra anektoval štyri čiastočne okupované ukrajinské oblasti. Šéf Kremľa zvykne o nich hovoriť ako o „nových územiach“ Ruska.

„A tu sa priamo uvádza: ,na Ukrajine', z čoho logicky vyplýva, že tieto regióny neboli prijaté za súčasť Ruskej federácie, ale zostávajú súčasťou Ukrajiny,“ píše Veršinin a dodáva: „Som prekvapený. Ba čo viac. Pochopte ma správne: ak by išlo o prerozprávanie z novín, ani okom by som nemihol, ale tu je zdroj. Oficiálnejšie sa to už ani nedá.“

Anna Gin Čítajte viac Odpoveď na vianočnú esemesku bývalej priateľke z Ruska

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Vladimir Putin #prímerie #Igor Girkin-Strelkov #vojna na Ukrajine