BBC pozná identitu 11-tisíc Rusov, ktorí už padli na Ukrajine. Skutočné straty sú však výrazne vyššie

Z otvorených zdrojov zistil ruskojazyčný server britskej stanice BBC v spolupráci so serverom Mediazona mená viac ako 11-tisíc Rusov, ktorí prišli o život počas invázie na Ukrajinu.

06.01.2023 16:06
Petrohrad / Bilbord / Ruský vojak / Ruská... Foto: ,
Žena kráča okolo bilbordu s portrétom ruského vojaka v meste Petrohrad 3. januára 2023
debata (95)

Medzi potvrdenými obeťami je aj 500 vojakov, ktorí boli do bojov vyslaní na základe mobilizácie vyhlásenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom vlani v septembri. BBC podotýka, že skutočné ruské straty na životoch budú výrazne vyššie.

„K 6. januáru sme mohli potvrdiť informácie o 11 009 zabitých vojakoch a dôstojníkoch,“ uvádza BBC. Podľa najkonzervatív­nejších odhadov v skutočnosti na Ukrajine padlo najmenej 22-tisíc ruských vojakov.

Podľa amerických analýz celkové ruské straty, do ktorých sa počítajú mŕtvi, ranení a nezvestní, dosahujú najmenej 99-tisíc. Nezahŕňajú však aj straty na strane Luhanskej ľudovej republiky a Doneckej ľudovej republiky, dvoch separatistických útvarov bojujúcich proti Kyjevu po boku Ruska.

Video
Vzdajú sa ruskí vojaci? Ukrajinci na nich pôsobia psychologicky

BBC tiež zistila, že o život prišlo 539 vojakov mobilizovaných po 21. septembri. Medzi nimi však nie sú započítané obete ukrajinského novoročného útoku na Makijijivku v Doneckej oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že o život pri ňom prišlo 89 vojakov.

O tom, že išlo o mobilizovaných, Moskva pôvodne sama informovala, potom ale táto informácia zmizla. Podľa ukrajinských novinárov a ruských prokremeľských blogerov mŕtvych však môžu byť stovky. BBC však ešte nezistila ich identitu, a tak ich nezahrnula do svojej štatistiky.

Russia Ukraine Čítajte viac Mobily či debili? Rusi riešia, kto zavinil novoročný masaker

Zahrnutých je do prehľadu naopak 39 mobilizovaných Rusov, o ktorých stanica vie, že prišli o život ešte na území Ruskej federácie. Podľa oficiálnych údajov zomreli najčastejšie kvôli problémom so srdcom, v dôsledku nešťastných udalostí alebo po nadmernej konzumácii alkoholu.

Samotní mobilizovaní tvrdia, že na bojisku ich jednotky majú vysoké straty kvôli intenzívnemu a presnému ostreľovaniu z ukrajinskej strany, nedostatočnému výcviku, zlej koordinácii medzi jednotlivými jednotkami alebo problémom s komunikáciou a mapami.

V posledných dvoch mesiacoch je ruským regiónom, odkiaľ pochádzal najväčší počet potvrdených obetí, Krasnodarský kraj ležiaci na juhu krajiny. BBC poznamenáva, že o 40 percentách úmrtí sa informácie neobjavili v médiách alebo na sociálnych sieťach, podarilo sa ich získať jedine vďaka výskumoch priamo na cintorínoch, ktoré navštevujú dobrovoľníci a zhotovujú fotografie čerstvých hrobov.

Druhým regiónom s najväčším počtom padlých je Dagestan, tretím potom Burjatsko. Nepomerne nízky je počet obetí pripadajúcich na Moskvu. Sociológovia v tejto súvislosti uvádzajú, že toto rozloženie odráža ekonomickú nerovnosť medzi ruskými regiónmi.

Mark Milley Čítajte viac Americký generál Milley: Rusi na Ukrajine zlyhali v každej oblasti

Americký predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley minulý mesiac povedal, že Rusko aj Ukrajina v terajšej vojne prišli o asi 100-tisíc vojakov. Medzi tieto straty počítal mŕtvych a zranených.

Ukrajinské médiá dnes informovali, že poradca prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak tvrdí, že na ruskej strane je viac ako 300-tisíc zabitých alebo ranených vojakov. „Rusko sa dostalo do takého stavu, že je mu jedno, či stratí 100, 200 alebo 500 tisíc (ľudí),“ povedal Podoljak.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine