Torzo tela, ktoré v roku 2013 vyplavila rieka Ij v Amsterdame, patrí ruskému priekupníkovi s umením

Pozostatky tela, ktoré rieka Ij v Amsterdame vyplavila v roku 2013, patria nezvestnému ruskému priekupníkovi s umením Aleksandrovi Levinovi. Uviedli to v piatok holandské médiá s odkazom na vyšetrovanie polície.

06.01.2023 19:52
debata

Policajný tím vyjadril nádej, že zverejnenie mena 65-ročnej obete im pomôže nadviazať kontakt s rodinou. Torzo zabalené v modrom plastovom obale v rieke Ij v severnej časti Amsterdamu objavili náhodní okoloidúci dňa 30. januára 2013.

Medzitým odložený prípad polícia znovu otvorila minulý rok, keď sa podarilo identifikovať obeť ako nezvestného ruského obchodníka s umením. Jeho meno okamžite nezverejnila, pretože rodina ešte nebola informovaná o nájdení tela.

Denník Telegraaf v tejto súvislosti pripomenul, že kvôli Ruskom vedenej vojne voči Ukrajine holandská polícia nemá priame kontakty s ruskými úradmi. Aj preto dúfa, že po zverejnení Levinovho mena v spojitosti s torzom nájdeným v januári 2013 sa jeho rodina sama spojí s políciou.

Podľa denníka Levin obchodoval s umením a starožitnosťami, pričom veľa času trávil v Amsterdame. V roku 1999 bol odsúdený za nelegálne pašovanie umeleckých predmetov.

Holandská polícia potvrdila, že išlo o vraždu. Jednou z vyšetrovacích teórií je, že Levin sa stal obeťou vydierania ruským gangom alebo ruskou tajnou službou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Amsterdam #umenie #priekupník