McCarthyho zvolili za predsedu americkej Snemovne reprezentantov

Lídra republikánskej väčšiny Kevina McCarthyho v sobotu v 15. kole zvolili za predsedu americkej Snemovne reprezentantov. Uviedli to tlačové agentúry. McCarthy sa tak stáva novou trojkou medzi americkými politikmi po americkom prezidentovi a jeho viceprezidentke.

07.01.2023 07:17 , aktualizované: 09:07
Kevin McCarthy, Kongres Foto: ,
Kevin McCarthy
debata (1)

Voľba trvala viac ako štyri dni a pri 13. kole sa stala piatou najdlhšou v dejinách Snemovne reprezentantov. V 14 predchád­zajúcich kolách McCarthy neuspel pre odpor oponentov vo vnútri strany.

Schôdza snemovne bola pred záverečnými dvoma kolami na niekoľko hodín prerušená. McCarthy vyjadril optimizmus, že sa mu napokon podarí získať podporu zvyšných oponentov v strane. Aby získal ich hlas, ponúkol im množstvo ústupkov. V 14. kole mu chýbal už len jeden hlas.

Kým nie je zvolený predseda, je Snemovňa reprezentantov paralyzovaná. Noví poslanci ani nesmú zložiť prísahu.

Americký prezident Joe Biden bezprostredne po oznámení výsledkov hlasovania vyhlásil, že je „čas vládnuť zodpovedne“, cituje jeho slová AFP. Biden – demokrat – zároveň prisľúbil spoluprácu s konkurenčnými politikmi. McCarthymu zagratuloval k výsledkom.

„Som pripravený spolupracovať s republikánmi, keď budem môcť. Teraz je čas na zodpovedné vládnutie a na to, aby sme zabezpečili, že na prvom mieste budú záujmy amerických rodín,“ povedal.

„Teraz sa začne tvrdá práca,“ uviedol po svojom zvolení McCarthy. "Jedna vec je po tomto týždni jasná, že sa nikdy nevzdám. A nikdy sa nevzdám kvôli vám, Američania, "napísal Mccarthy na twitteri.

Republikáni majú v snemovni po novembrových priebežných voľbách znova väčšinu, aj keď je len tesná – 222 zo 435 kresiel. Približne 20 rebelujúcich členov strany sa od utorkového začiatku zasadnutia stavalo McCarthymu na odpor s tvrdením, že nie je dostatočne konzervatívny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres #Snemovňa reprezentantov #Kevin McCarthy