Osamotený Putin. Vianočná bohoslužba sa konala len pre neho

Ruský prezident Vladimir Putin sa nepripojil k veriacim, vianočnú bohoslužbu v Kremli navštívil len sám.

07.01.2023 07:47
Rusko, Vladimir Putin, pravoslávne Vianoce Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) na vianočnej bohoslužbe v katedrále Zvestovania v moskovskom Kremli v Moskve 7. januára 2023.
debata (103)

Ruský prezident Vladimir Putin sa tento rok nepripojil k ostatným veriacim na verejne konanej vianočnej omši. V kremeľskej katedrále sa v piatok konala pravoslávna vianočná bohoslužba iba pre neho, uviedla agentúra Reuters. Podľa agentúry RIA Novosti sa tak Putin prvýkrát zúčastnil omše v Moskve a nie v regiónoch okolo hlavného mesta.

VIDEO: Takto slávil Vladimir Putin pravoslávne Vianoce v chráme.

Video

Štátna televízia ukázala dva živé zábery Putina vo vnútri pozláteného Chrámu Zvestovania na Chrámovom námestí v moskovskom Kremli, ako sa zúčastňuje polnočnej bohoslužby. Prezident mal na sebe modrú bundu a biely sveter s rolákom. Niekoľkokrát sa na záberoch prekrižoval, kým televízne vysielanie preplo na bohoslužbu v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa.

Mnoho pravoslávnych kresťanov slávi Vianoce 6. a 7. januára.

Anna Gin Čítajte viac Odpoveď na vianočnú esemesku bývalej priateľke z Ruska

Veľkú noc Putin vlani oslavoval v katedrále s tisíckami ďalšími veriacimi. Vianoce oslávil ale tiež sám vo svojej oficiálnej rezidencii Novo-Ogarjovo pri Moskve. V roku 2021 sa zúčastnil verejnej bohoslužby v Novgorode.

Ruská pravoslávna cirkev podporuje vojnu na Ukrajine. Moskovský patriarcha Kirill vo štvrtok vyzval obe strany, aby dodržiavali 36-hodinové vianočné prímerie vyhlásené Putinom. V piatok Kirill pri bohoslužbe skritizoval Ukrajinu za zásah proti vetve pravoslávnej cirkvi s dlhodobými väzbami na Moskvu.

Vladimir Putin Čítajte viac Preriekol sa Putin? Alebo uznal, že okupované územia mu nepatria?
103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine