Moskva zosilňuje integráciu na východe Ukrajiny. Deti vozia na Vianoce do Ruska

Ruská armáda a predstavitelia okupačnej správy na východe Ukrajiny sa zameriavajú v nútenej integrácii aj na deti, ktoré napríklad teraz vozia z okupovaných území do Ruska na akcie súvisiace s pravoslávnymi Vianocami. Chcú ich tak presvedčiť, že život v Rusku je lepší ako na Ukrajine.

07.01.2023 16:54
ukrajina vianoce deti pravoslávni Foto: ,
Ukrajinské deti na sprievode v predvečer pravoslávnych Vianoc v centre Ľvova na Ukrajine 6. januára 2023.
debata (92)

Napísal to vo svojej poslednej správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), z ktorého citovala ruská verzia servera BBC.

VIDEO: Ako upiecť medovník Ruská vojnová loď, choď do …!

Video
Maria Avdejevová z Charkova vám ukáže, ako sa pripravujú ukrajinské medovníky s nápisom: Ruská vojnová loď, choď do …! Zdroj: Twitter Marie Avdejevovej

ISW s odkazom na údaje ukrajinského centra odporu napísal, že Moskva tak pokračuje v nútenej integrácii ukrajinských občanov do sociokultúrnych systémov Ruska. Rusi podľa tohto zdroja odvážajú ukrajinské deti z okupovaných území do Moskvy, Rostova a ďalších veľkých ruských miest, aby sa zúčastnili osláv pravoslávneho Nového roka.

Charkov, vojna na Ukrajine Čítajte viac Ukrajinka z Charkova: S Ruskom nechceme mať spoločné ani Vianoce

Ruský prezident Vladimír Putin s odvolaním sa na pravoslávne Vianoce a po výzve moskovského patriarchu vo štvrtok oznámil dočasné prímerie na frontovej línii na Ukrajine od piatka12:00 (10:00 SEČ) do sobotnajšej polnoci (22:00 SEČ). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento krok odmietol ako pokrytecký.

Agentúra AFP tento týždeň napísala, že ruskí činitelia s pribúdajúcimi neúspechmi na bojisku zosilňujú náboženskú rétoriku a snažia sa konflikt líčiť ako „svätú vojnu“ proti Západu, ktorý označujú za dekadentnú. Agentúra Interfax v sobotu tiež napísala, že Putin sa zúčastnil bohoslužby pri príležitosti pravoslávnych Vianoc v chráme v Kremli, hoci spravidla oslavuje Vianoce mimo hlavného mesta. Od roku 2000 ich oslavuje v Moskve iba tretíkrát.

ISW tiež citoval poradcu starostu Mariupolu, podľa ktorého Rusi v školách deťom kontrolujú aktovky a pátrajú po čomkoľvek, čo súvisí s Ukrajinou.

Petrohrad / Bilbord / Ruský vojak / Ruská armáda / Vojna na Ukrajine / Čítajte viac VIDEO: Dostali ruskí vojaci od Ukrajincov ponuku, ktorá sa neodmieta?

Posledná správa ISW tiež uvádza, že po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve z posledných mesiacov Rusko posilňuje operácie kontrarozviedky na okupovaných územiach. Podľa ukrajinského generálneho štábu okupačné úrady kontrolujú najmä telefóny miestnych obyvateľov. Kontrolu sprísňujú aj nad pohybom osôb, uvádza správa. Vladimír Rogov z Ruskom dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti v piatok povedal, že k ceste autom na danom území bude potrebný špeciálny preukaz.

Podľa správy ISW sa aj okupačné úrady v Chersonskej oblasti snažia dostať z obehu ukrajinskú hrivnu. Ukrajinský generálny štáb podľa ISW uviedol, že obchodníkom okupanti hrozí zabavením tovaru, pokiaľ budú používať ukrajinskú menu.

Vladimir Putin Čítajte aj Preriekol sa Putin? Alebo uznal, že okupované územia mu nepatria?
92 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vianoce #Pravoslávna cirkev #Ukrajina #vojna na Ukrajine