Podarí sa niekomu vykopať nacistický poklad? Holanďania zverejnili mapu, kde sa môže ukrývať

Amatérski hľadači pokladov, vybavení detektormi kovov, sa tento týždeň vydali do polí v okolí holandskej dediny Ommeren. Stalo sa tak po tom, ako holandský národný archív zverejnil v utorok starú mapu s označením miesta, kam nemeckí vojaci na konci druhej svetovej vojny údajne ukryli cennosti v hodnote miliónov eur. Informoval o tom v sobotu denník The Guardian.

07.01.2023 21:40
debata (2)

Podľa archívu by na mieste zobrazenom na mape mohli byť ukryté štyri veľké debny naplnené diamantmi, rubínmi, zlatými mincami, hodinkami a rôznymi druhmi šperkov, ktoré nacisti ulúpili po bombardovaní banky v meste Arnhem na východe Holandska v auguste 1944.

Krátko po vojne získal mapu od nemeckého vojaka holandský inštitút, ktorý bol poverený pátraním po nemeckom majetku v krajine. Súbor dokumentov, obsahujúci mapu, bol zverejnený tento týždeň, pretože uplynula maximálna doba 75 rokov, počas ktorej bolo možné držať ho v tajnosti, napísal The Guardian.

Existencia pokladu nebola nikdy plne preukázaná. Inštitút napriek tomu v roku 1947 podnikol niekoľko neúspešných pokusov o jeho nájdenie, povedala hovorkyňa národného archívu Anne-Marieke Samsonová agentúre Reuters. "Nevieme, či ten poklad existuje. Inštitút túto záležitosť starostlivo preveril a príbeh o ňom sa mu zdal vierohodný. Poklad ale nikdy nenašiel. A ak existoval, mohol ho už niekto vykopať, "dodala.

"Všade sú skupiny ľudí s detektormi kovov. Správy o poklade prinútili aj mňa, aby som išiel hľadať. Šance, že by tu po 70 rokoch ešte bol, sú veľa malé, ale chcem to skúsiť, "povedal agentúre Reuters pri hľadaní 57-ročný Ján Henzen.

„Mapa s radom troch stromov a červený krížik označujúci miesto, kde by poklad mal byť schovaný, podnecuje fantáziu,“ vyhlásil bývalý starosta Ommerenu Klaas Tammes, ktorý teraz vedie nadáciu vlastniacu pozemky, ktoré by mohli poklad ukrývať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Nacisti #poklad