Bolsonarovi prívrženci pripomenuli Kapitol a zaútočili na štát, 400 ich zatkli

Polícia v brazílskom hlavnom meste Brasília zatkla stovky osôb po tom, ako v nedeľu podporovatelia exprezidenta Jaira Bolsonara vtrhli do vládnych budov a žiadali zosadenie súčasného prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a stanice CNN.

08.01.2023 20:15 , aktualizované: 09.01.2023 15:24
brazília bolsonaro protest Foto: ,
Podporovatelia bývalého krajne pravicového brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara vtrhli do budovy Kongresu a ďalších vládnych budov v hlavnom meste Brazília. 8.1.2023
debata (23)

Ibaneis Rocha, guvernér federálneho dištriktu, na Twitteri uviedol, že zadržaných bolo najmenej 400 osôb. Bezpečnostné zložky pátrajú po ďalších účastníkoch týchto útokov a budú pokračovať v zatýkaní, uviedol v nedeľu večer na tlačovej konferencii brazílsky minister spravodlivosti Flávio Dino.

Úrady zasahovali voči výtržníkom v budove Národného kongresu, Najvyššieho súdu a v prezidentskom paláci. Brazílske bezpečnostné zložky po niekoľkých hodinách opätovne získali nad vládnymi budovami kontrolu, píše DPA. Na mieste boli príslušníci poriadkovej polície na koňoch a bezpečnostné zložky využívali aj vodné delá, slzotvorný plyn a helikoptéry.

Kritika polície, nezakročila rázne

Samotný prezident Lula uviedol, že niečo také sa v dejinách Brazílie ešte nestalo a preto je podľa jeho slov potrebné tieto osoby potrestať. „Takisto sa chystáme zistiť, kto sú tí, ktorí týchto vandalov financujú,“ povedal prezident a dodal, že všetky tieto osoby zaplatia za tento nezodpovedný, nedemokratický čin, ktorý označil za konanie vandalov a fašistov.

„Demokracia zaručuje práva na slobodu, na slobodu prejavu; no takisto vyžaduje, aby ľudia rešpektovali inštitúcie, ktoré boli vytvorené na posilnenie demokracie,“ povedal prezident. Ten ešte v nedeľu večer navštívil prezidentský paláci i budovu Najvyššieho súdu. Lula kritizoval i políciu, ktorú obvinil, že voči Bolsonarovým priaznivcom nezakročila dostatočne rázne, píše BBC.

Exprezident odmietol obvinenia

Bývalý prezident Bolsonaro odmietol obvinenia zo strany Lulu da Silvu, podľa ktorého priaznivcov k útoku podnecoval on sám (Bolsonaro). Vo svojich vyjadreniach na sociálnej sieti exprezident takisto obhajoval právo na „nenásilné protesty“. Uviedol, že počas svojho pôsobenia vo funkcii vždy konal v súlade s ústavou, bral do úvahy zákony a chránil ich, rovnako ako ochraňoval demokraciu, transparentnosť a slobodu.

Na fotografiách a záberoch šíriacich sa na sociálnych sieťach bolo vidieť davy ľudí v areáli brazílskeho parlamentu v metropole Brasilia. Niektoré ich zobrazujú na rampe vedúcej na strechu budovy, na ďalších boli protestujúci už údajne v jednej zo sál. Snímky agentúry AP z paláca Planalto, ktorý je oficiálnym prezidentovým pracoviskom, ukazujú demonštrantov, ktorí si listovali v dokumentoch na stole alebo sa dostávajú dovnútra budovy rozbitými oknami. Prezident Lula da Silva sa podľa agentúry Reuters nenachádzal v metropole, ale v meste Sao Paulo.

Bolsonarovi prívrženci vtrhli do parlamentu

Priaznivci brazílskeho exprezidenta Bolsonara sú proti jeho nástupcovi Lula da Silvovi.

Fotogaléria
Podporovatelia bývalého krajne pravicového...
Podporovatelia bývalého krajne pravicového...
+9Podporovatelia bývalého krajne pravicového...

Oblasť okolo budovy parlamentu v Brasílii úrady uzavreli. Stovky Bolsonarových stúpencov, ktorí sa odmietajú zmieriť s volebným víťazstvom ľavičiara Lulu, však prenikli cez zátarasy a po rampách vyšli až na strechu modernistickej budovy, vyplýva zo svedectva fotografa agentúry AFP.

Námestie troch mocí, kde sa nachádza budova parlamentu, Najvyššieho súdu aj prezidentský palác, zaplavili tisícky protestujúcich. Miestne médiá ich počet odhadli na 3000. Predseda brazílskeho senátu Rodrigo Pacheco podľa AP uviedol, že v pohotovosti bol celý policajný aparát. Policajti sa neúspešne snažili spomaliť postup demonštrantov obranným paprikovým sprejom i slzotvorným plynom.

Súdiac podľa videí na sociálnych sieťach prepukli medzi demonštrantmi a políciou potýčky. Na jednom zo záznamov je vidieť, ako sa rozzúrený dav vrhá na policajta na koni, zhadzuje ho a bije tyčami. Ďalší zobrazuje demonštrantov fyzicky napádajúcich novinárov. Mnohí demonštranti sú v žltom a zelenom oblečení, farbách brazílskej vlajky, ktoré zároveň symbolizujú pôsobenie Bolsonara v prezidentskom ú­rade.

„Tento absurdný pokus o presadenie ich vôle nemá šancu na úspech,“ napísal na twitteri minister spravodlivosti Flávio Dino. „Vláda federálneho distriktu hlavného mesta ubezpečila, že dorazia posily. Zložky, ktoré máme k dispozícii, konajú,“ doplnil.

Vtrhnutie exprezidentových priaznivcov do vládnych budov v nedeľu slovne odsúdili predstavitelia USA, EÚ či francúzsky prezident Emmanuel Macron i viacerí politici z celého sveta. Americký prezident Joe Biden útok označil za „šokujúci“. Lídri viacerých krajín Latinskej Ameriky vyjadrili podporu Lulovi da Silvovi.

Útok mali plánovať

Spoločnosť Meta v pondelok uviedla, že odstraňuje zo sociálnych sietí obsah podporujúci nedeľný vpád do brazílskych najvyšších inštitúcií. Podľa niektorých zdrojov útok najmenej dva týždne plánovali Bolsonarovi priaznivci v skupinách na komunikačných platformách, napriek tomu mu bezpečnostné zložky nedokázali zabrániť.

Médiá dávajú dnešné podujatie do súvislosti s útokom prívržencov bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu v centre Washingtonu zo 6. januára 2021. Ani oni sa nechceli zmieriť s jeho porážkou vo voľbách.

Po týždňoch vypratali tábor Bolsonarových priaznivcov

Polícia v pondelok v brazílskej metropole vypratala tábor priaznivcov exprezidenta Bolsonara, ktorí sa niekoľko týždňov pred kasárňami dožadovali zásahu armády po prezidentských voľbách, v ktorých Bolsonaro prehral. Podľa miestnych médií bolo z tábora odvezených zhruba 1200 ľudí na policajný výsluch.

Vypratanie nariadil sudca po nedeľňajšom útoku Bolsonarových priaznivcov na sídla troch najvyšších brazílskych inštitúcií v metropole, kde má do konca januára na bezpečnosť dohliadať federálna polícia. Sudca už v nedeľu tiež dočasne odvolal guvernéra kvôli tomu, že nezabezpečil bezpečnosť štátnych inštitúcií.

Bolsonaro bol prezidentom Brazília od januára 2019 do januára tohto roka. V druhom kole prezidentských volieb 30. októbra 2022 ho tesne porazil Lula da Silva. Bolsonaro koncom roka opustil Brazíliu a odcestoval do štátu Florida v USA.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Brazília #demonštranti #vzbura #Luiz Inácio Lula da Silva #Jair Bolsonaro