320. deň: Rusi začali mohutný útok na Soledar. Situácia je pre obrancov kritická

Ruské sily začali mohutný útok na mesto Soledar v Doneckej oblasti, ktoré predstavuje jedno z kľúčových miest pre ukrajinskú obranu pri Bachmute. Informovala o tom dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Známy ukrajinský novinár z miesta bojov uviedol, že situácia je pre obrancov kritická.

09.01.2023 06:10 , aktualizované: 23:00
Soledar / UAVojak / Foto: ,
Ukrajinský vojak skúma situáciu v úkryte v Soledare, na mieste ťažkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti, 8. január 2023
debata (534)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 320. deň
  • Rusi za nedeľu podnikli 38 vzdušných útokov na Ukrajinu
  • Kyjev: Odrazili sme ruské útoky na desiatky obcí či mestá Soledar a Bachmut
  • Ukrajinci podnikli 17 útokov na miesta sústredenia ruských vojsk
  • Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni vyše 20-tisíc ľudí z Ukrajiny
  • Rusi začali mohutný útok na Soledar, hlási Kyjev

VIDEO: Osamelý Putin. Takto slávil pravoslávne Vianoce v chráme.

Video

23:00 Ukrajinské jednotky odolávajú „novým a ešte tvrdším útokom“ ruských jednotiek na mesto Soledar, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva sa mesto snaží dobyť už niekoľko mesiacov.

„Ďakujem všetkým našim vojakom, ktorí bránia náš Bachmut… (a) všetkým bojovníkom v Soledare, ktorí odolávajú novým a ešte ťažším útokom votrelcov!“ vyhlásil Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. Ako dodal, jeho vojaci „získali dodatočný čas a (uchovali) sily pre Ukrajinu“.

Ukrajinský prezident zároveň opísal situáciu v meste Soledar za „naďalej mimoriadne napätú“. „Je to veľmi ťažké: Nezostali tam už takmer žiadne neporušené múry,“ podotkol. „Aj keď však okupanti v súčasnosti sústreďujú svoje najväčšie úsilie na Soledar, výsledkom tohto ťažkého a pretrvávajúceho boja bude oslobodenie celého nášho Donbasu,“ ubezpečil Zelenskyj.

Odpor ukrajinských vojakov v Soledare podľa neho získa čas pre celú tamojšiu armádu. „Boj o Donbas pokračuje,“ dodal. (dpa, tasr, afp)

22:31 Vo veku 85 rokov zomrel vedecký riaditeľ leteckého obranného koncernu Almaz-Antej a vývojár riadených striel Kalibr Pavel Kamnev. Kalibr je riadená strela s plochou dráhou letu, ktorá bola prvýkrát verejne predstavená v roku 1993. Ruská armáda ju aktívne využíva od rozpútania vojny na Ukrajine, ale najmä počas masívnych útokov, ktoré sa začali v októbri roku 2022.

Kalibr Čítajte viac Zomrel vývojár ruských riadených striel Kalibr. Rusko ich využíva aj na Ukrajine

22:16 Ruské sily začali mohutný útok na mesto Soledar v Doneckej oblasti, ktoré predstavuje jedno z kľúčových miest pre ukrajinskú obranu pri Bachmute. Informovala o tom dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Známy ukrajinský novinár z miesta bojov uviedol, že situácia je pre obrancov kritická.

Soledar je už niekoľko dní dejiskom zúrivých bitiek medzi útočiacimi ruskými silami a ukrajinskými obrancami. Obe strany do frontového mesta severne od Bachmutu presunuli posily.

„Po neúspešnom pokuse o dobytie Soledaru a ústupe sa nepriateľ preskupil, doplnil straty, nasadil ďalšie útočné jednotky, zmenil taktiku a začal silný útok,“ napísala Maljarová na Telegrame.

Do ofenzívy sa podľa nej zapojilo aj veľké množstvo žoldnierov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny. „Naši obrancovia statočne bránia každý meter svojej rodnej krajiny. Zúrivé boje pokračujú práve teraz,“ dodala.

Večerná zvodka ukrajinského generálneho štábu sa o Soledare a Bachmute zmieňuje iba ako o miestach, ktoré sa dostali pod ruskú paľbu, nie v súvislosti s mohutnou ruskou ofenzívou.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak popoludní uviedol, že Soledar, Bachmut aj celý východný úsek frontu ukrajinskí obrancovia držia.

Skúsený vojnový novinár Jurij Butusov podľa agentúry Unian informoval, že Ukrajinci vedú v Soledari už osem dní nepretržité boje na blízku vzdialenosť. Rusom sa podarilo preniknúť do zastavanej oblasti, obrancovia ale podľa neho držia celé mesto pod palebnou kontrolou.

Neskôr večer Butusov napísal, že situácia v Soledari je pre ukrajinských obrancov hrozivá. Rusi podľa neho dosiahli postavenie, z ktorého môžu ostreľovať cestu dôležitú pre zásobovanie ukrajinských síl.

„Nejde o úplné obkľúčenie, ale normálne zásobovanie po ceste je nemožné, je to kritické pre obranu. Existujú však možnosti, ako situáciu zlepšiť. V tejto oblasti máme sústredené značné sily,“ dodal. (bbc.com, unian.ua, čtk)

20:56 Ukrajinská polícia v pondelok oznámila, že pátra po dvoch britských občanoch, ktorí pracovali ako dobrovoľníci a posledné známe miesto ich pobytu je v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde v súčasnosti prebiehajú ťažké boje.

Polícia v Donecku vo vyhlásení uviedla, že sa snaží zistiť aktuálne miesto pobytu týchto nezvestných Britov, ktorých identifikovala ako Andrewa Bagshawa a Christophera Parryho. Obaja muži podľa nej odišli v piatok ráno z mesta Kramatorsk do mesta Soledar, kde podľa ukrajinskej armády prebiehajú obzvlášť intenzívne boje. V sobotu večer boli úradom nahlásení ako nezvestní.

Polícia uvádza, že muži majú 28 a 48 rokov. Neudáva však podrobnosti o tom, akú dobrovoľnícku prácu na Ukrajine vykonávali. Agentúra AP s odvolaním sa na správy novozélandských médií píše, že Bagshaw, a teda starší z dvojice, žil dlhodobo na Novom Zélande a na Ukrajine pomáhal s distribúciou humanitárnej pomoci.

Informáciu o zmiznutí dvoch Britov potvrdilo aj britské ministerstvo zahraničných vecí. Rezort zároveň uviedol, že rodinám oboch nezvestných poskytuje potrebnú pomoc. (reuters, ap, tasr)

20:45 Slovník moderného ukrajinského jazyka a slangu Myslovo vybral výrok obrancu Hadieho ostrova „Ruská vojnová loď, choď do…“ za frázu roka na Ukrajine. Hadí ostrov, nachádzajúci sa asi 150 kilometrov južne od Odesy, sa začiatkom vojny zapísal do povedomia statočnosťou jeho ukrajinských obrancov, ktorí odmietli výzvu zložiť zbrane a krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, poslali, slušne povedané, do „teplých krajín“.

Ukrajina, Hadí ostrov, vlajka, vojna na ukrajine Čítajte viac "Ruská vojnová loď, choď do..." sa stala frázou roka na Ukrajine

20:21 Irán sa dodávkami dronov Rusku možno podieľa na rozsiahlych vojnových zločinoch na Ukrajine, vyhlásil bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan. Sullivanov výrok nepredstavuje zmenu v americkom postoji, ale radí sa k najostrejšej kritike USA na adresu Iránu od chvíle, keď Teherán začal Rusku dodávať zbrane, ktoré Moskva využíva v takmer rok trvajúcej vojne proti Ukrajine.

dron Čítajte viac Irán podľa USA má dodávkami dronov Rusku prispievať k vojnovým zločinom na Ukrajine

18:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonickom rozhovore s českým premiérom Petrom Fialom poďakoval Česku za vojenskú podporu. Uviedol, že očakáva jej posilnenie. Ocenil tiež podporu Ukrajiny počas českého predsedníctva v Rade Európskej únie.

„Oceňujeme dôležitú českú obrannú podporu a očakávame jej posilnenie,“ uviedol Zelenskyj na twitteri. Telefonát so šéfom českej vlády označil za „užitočný“. S Fialom

prebral Zelenskyj tiež situáciu na fronte a podmienky mierového plánu, ktorý mieni podrobne predstaviť vo februári.

Česko patrí od začiatku ruskej invázie vo februári minulého roka k popredným dodávateľom zbraní a munície Ukrajine. Podieľa sa tiež na výcviku ukrajinských vojakov, do konca roka chce vycvičiť 4000 Ukrajincov.

18:10 Ruské úrady v pondelok začali – súbežne a v neprítomnosti – trestne stíhať kritikov vojny proti Ukrajine, populárneho herca Artura Smoljaninova a podporovateľa ruskej opozície, filantropa Borisa Zimina. Ten v roku 2020 zaplatil prepravu opozičného vodcu Alexeja Navaľného zo Sibíri do Berlína, kde sa vyliečil z otravy bojovou látkou novičok.

Artur Smoljaninov Čítajte viac Rusko začalo stíhať prominentných kritikov Kremľa

16:00 Británia zvažuje, že Ukrajine po prvý raz od začiatku ruskej invázie pred takmer 11 mesiacmi poskytne tanky. Rokovania o dodávke tankov typu Challenger 2 podľa spravodajskej stanice Sky News prebiehajú už niekoľko týždňov, informuje TASR.

„To by povzbudilo aj ostatných, aby tiež poslali tanky (na Ukrajinu),“ povedal pre Sky News zdroj z Ukrajiny, ktorý pripomenul, že následne by Kyjevu mohli dodať tanky aj Nemecko či Spojené štáty.

Ako poznamenáva Sky News, odvolávajúca sa na západný zdroj oboznámený s priebehom rokovaní, britská vláda ešte neurobila konečné rozhodnutie o poskytnutí tankov Ukrajine. Británia by sa mohla stať prvou západnou krajinou, ktorý by dodala výkonné západné tanky Kyjevu.

15:25 Ruský prezident Vladimir Putin požiadal dolnú komoru parlamentu, Štátnu dumu, aby ukončila pristúpenie k dohovoru Rady Európy o boji proti korupcii, ktorý Rusko podpísalo v roku 1999. Termín hlasovania o vypovedaní dohovoru zatiaľ nebol stanovený, ale očakáva sa, že sa uskutoční čoskoro, informovala v pondelok agentúra AP.

Putin vo svojom liste Štátnej dume argumentoval, že odstúpenie je dôsledkom rozhodnutia Rady Európy obmedziť účasť Moskvy na práci ustanovizne, ktorej úlohou je dohliadať na všeobecné dodržiavanie dohovoru. Putin tento stav označil za „neprijateľný“ a „diskriminačný“.

15:10 Pri dnešnom ruskom raketovom útoku na trh v obci Ševčenkove v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny zomreli dve ženy, uviedla oblastná prokuratúra. Ďalšie tri ženy a desaťročné dievča podľa nej utrpeli zranenia. Podľa predbežných informácií Rusko obec ostreľovalo zo svojej Belgorodskej oblasti, píše server RBK Ukrajina.

Stanica Suspilne zverejnila na sociálnej sieti Telegram zábery z miesta, na ktorých je vidieť kráter uprostred tlejúcich alebo horiacich trosiek, ktoré prehľadávajú záchranári. Ševčenkove sa nachádza asi 80 kilometrov východne od Charkova a je to jedna z obcí, ktorú ukrajinská armáda oslobodila od ruskej okupácie vlani v septembri pri svojej bleskovej protiofenzíve v Charkovskej oblasti.

„Ruská armáda ráno spáchala ďalší teror voči civilistom – bolo zranené dieťa a zahynuli dve ženy,“ napísala prokuratúra, ktorá zverejnila snímku z miesta. Podľa šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova útočilo Rusko pravdepodobne protilietadlovými strelami S-300, ktoré jeho armáda používa na útoky na pozemné ciele.

14:35 Západné dodávky zbraní Ukrajine v zásade nič nezmenia a nenarušia proces dosiahnutia cieľov ruskej „zvláštnej vojenskej operácie,“ povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ukrajina, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej vojenskej invázii, aj s pomocou západných zbraní zaznamenala množstvo vojenských úspechov v boji proti agresorovi. Minulý týždeň nové zbrane pre Kyjev avizoval napríklad Washington, Berlín alebo Paríž.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Kremeľ: Západné dodávky zbraní Ukrajine nič nevyriešia, len predĺžia utrpenie

13:30 Pápež František vyhlásil, že vojny podobné tej na Ukrajine, pri ktorých sú obývané oblasti vystavené bezhlavému ničeniu, sú „zločinom proti Bohu a ľudstvu“.

František to povedal v každoročnom prejave k diplomatom akreditovaným vo Vatikáne, v ktorom hodnotí situáciu vo svete. Pápež v ňom hovoril o „vojne na Ukrajine sprevádzanej smrťou a ničením“ či „útokmi na civilnú infraštruktúru, pre ktoré vyhasínajú životy nielen v dôsledku ostreľovania a násilia ale tiež hladu a mrazivej zimy“.

„Každý vojnový čin, ktorý smeruje k bezhlavému ničeniu celých miest alebo rozsiahlych oblastí s jej obyvateľmi je zločinom proti Bohu a zaslúži si silné a jednoznačné odsúdenie,“ dodal.

V príhovore pripomenul kubánsku jadrovú krízu z roku 1962. „Nanešťastie aj dnes vzrastá jadrová hrozba a svet opäť cíti strach a utrpenie“. Znovu zopakoval svoju výzvu na úplný zákaz jadrových zbraní, pričom už len ich držbu za účelom odstrašenia označil za „nemorálnu“.

12:50 Ukrajinské médiá dopoludnia informovali o ruskom raketovom útoku na trh v obci Ševčenkove v Charkovskej oblasti, pri ktorom zomrela 60-ročná žena a niekoľko ďalších civilistov utrpelo zranenia, a to vrátane 13-ročného dievčaťa. Podľa šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova útočilo Rusko pravdepodobne protilietadlovými strelami S-300, ktoré ruská armáda používa na útoky na pozemné ciele.

12:45 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v súvislosti s útokom na Kramatorsk novinárom povedal, že Kremeľ plne dôveruje informáciám ruského ministerstva obrany. „V Kremli panuje absolútna dôvera. Chcem vám pripomenúť slová prezidenta o tom, že hlavným, úplne legitímnym zdrojom informácií o tom, čo sa deje počas osobitnej vojenskej operácie, je ministerstvo obrany,“ povedal Peskov podľa agentúry Interfax.

12:20 Nemecko nevylučuje, že v budúcnosti dodá Ukrajine tanky Leopard. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka pre televíziu ARD.

Nemecko minulý týždeň oznámilo, že do konca marca dodá Ukrajine 40 bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder. Berlín informoval o nových dodávkach zbraní pre Ukrajinu po francúzskom prísľube, že Kyjevu poskytne obrnené vozidlá AMX-10 RC.

11:45 Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v pondelok povedal pre tlačovú agentúru PAP, že poskytnutie amerického protivzdušného systému Patriot Ukrajine je „najoptimálnejším a najrozumnejším riešením“.

Kaczyňski uviedol, že kroky vlády vedenej stranou PiS sa ukázali ako efektívne a dôveryhodné a kritizoval prístup opozície. Šéf PiS povedal, že podporuje rozhodnutia Nemecka a Spojených štátov ako partnerov z NATO, aby vyspelé systémy Patriot získala Ukrajina, a že Poľsko tento krok presadzovalo už oveľa skôr.

„(Ruské) Rakety zostreľované nad Ukrajinou sú aj väčšou zárukou našej vlastnej bezpečnosti a celého východného krídla NATO,“ vysvetlil Kaczyňski. Dodal, že kritika tohto riešenia opozíciou je „nielen kompromitujúca, ale aj nebezpečná“.

„Je preto veľkým šťastím, že dnes v Poľsku (opozícia) nevládne,“ pokračoval líder PiS. „Bezpečnosť Poľska je príliš dôležitou záležitosťou, aby sa robili takéto chyby,“ doplnil.

11:40 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v pondelok uviedli, že ruská armáda obsadila obec Bachmutske v Doneckej oblasti neďaleko mesta Bachmut. V jeho okolí prebiehajú už niekoľko mesiacov ťažké boje.

Obec Bachmutske „na území Doneckej ľudovej republiky (DĽR) bola oslobodená ozbrojenými silami Ruskej federácie,“ uviedli separatisti na sociálnej sieti Telegram. Agentúra AFP ich tvrdenie nedokázala nezávisle overiť.

Bachmutske sa nachádza severovýchodne od Bachmutu, kde pred začiatkom ruskej invázie žilo zhruba 70.000 obyvateľov. Aj susedné mesto Soledar je v súčasnosti dejiskom tvrdých bojov.

11:20 Ruská vláda podporila návrh novely zákona, na základe ktorej by sa považovali mapy spochybňujúce oficiálnu „územnú celistvosť“ Ruska za extrémistické materiály, píše Reuters, ktorý sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS.

krym Čítajte viac Ruská vláda podporila zákaz máp spochybňujúcich ruskú územnú celistvosť

11:14 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni na vstupe do Slovenskej republiky 20 181 osôb. O dočasné útočisko požiadalo 767 žiadateľov. Naopak na výstupe zo Slovenska prešlo 21 038 ľudí, informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, je 1 111 675. Dočasné útočisko udelili 105 533 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 2022 897 368 ľudí.

11:00 Tvrdenie Moskvy, že pri „odvetnej operácii“ za nedávny ukrajinský úder na ruskú základňu v okupovanej Makijivke jej armáda zlikvidovala cez víkend vyše 600 ukrajinských vojakov v Kramatorsku, je nepravdivé. Vo svojej najnovšej analýze vývoja bojov na Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Tento pokus ruského ministerstva obrany podľa neho vyvolal ďalšiu nespokojnosť v ruskom provojnovom informačnom priestore.

Russia Ukraine War Čítajte viac Šesťsto zabitých Ukrajincov v Kramatorsku? Kremeľ sa tvári, že tomu verí

10:10 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie už približne deväť miliónov ľudí, oznámila v pondelok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu nedele približne 28 500 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že v nedeľu odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 18 300 ľudí. Od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už takmer 7,22 milióna ľudí.

10:00 Nákladnú loď, ktorá v pondelok narazila na plytčinu v egyptskom Suezskom prieplave, už vyslobodili. Ako oznámila Správa Suezského prieplavu (SCA), prerušená námorná doprava bola obnovená.

Lodná spoločnosť Leth Agencies uviedla, že plavidlo MV Glory narazilo na plytčinu neďaleko mesta Kantara v provincii Ismáílíja. Do vyslobodenia lode z plytčiny nasadili tri remorkéry.

Podľa Spoločného koordinačného centra (JCC) v Istanbule, ktoré má na starosti inšpekcie prepravovaného nákladu z ukrajinských prístavov, loď MV Glory prepravuje viac ako 65.000 ton kukurice do Číny.

Zatiaľ nie je jasné, prečo 225 metrov dlhá loď uviazla na plytčine. Niektoré oblasti Egypta vrátane jeho severných provincií zasiahlo v nedeľu nepriaznivé počasie, píše AP.

9:42 Ruské vzdušné sily používajú od júna 2022 v bojových misiách proti Ukrajine stíhacie lietadlá Suchoj Su-57 (FELON), uviedlo britské ministerstvo obrany.

Suchoj 57 / Rusko / Čítajte viac Vzlietavajú od Volgogradu. Rusi vo vojne nasadili aj päť stíhačiek piatej generácie

9:28 V severnej časti Suezského prieplavu uviazla nákladná loď, ktorá nabehla na plytčinu. Informujú o tom agentúry s odkazom na spoločnosť Leth Agencies poskytujúce služby lodiam preplávajúcim kanálom. Podľa správy prieplavu táto nehoda nemá vplyv na prevádzku v ňom.

Loď MV Glory, ktorá má na dĺžku 225 metrov, nabehla na plytčinu neďaleko mesta Kantara, ktoré leží v egyptskej provincii Ismáílíja. Podľa Leth Agencies na miesto vyplávali remorkéry a pokúšajú sa plavidlo znovu dostať na väčšiu hĺbku. Plavidlo uviazlo v časti prieplavu určenej pre jednosmernú prevádzku.

Podľa istanbulského koordinačného strediska pre vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more je MV Glory naložená 65 000 tonami kukurice z Ukrajiny. Mieri do Číny.

Podľa AP nie je zatiaľ jasné, prečo loď nabehla na plytčinu. V časti Egypta, aj v jeho severne položených provinciách, panovalo v nedeľu zlé počasie.

Suezský prieplav, ktorým prechádza vyše desať percent svetového obchodu, vrátane siedmich percent globálnych dodávok ropy, zablokovala predvlani v marci na niekoľko dní v jeho južnej časti vyše 400 metrov dlhá a 220-tisíc ton vážiaca kontajnerová loď Ever Given, ktorá nabehla na plytčinu. Kontajnerová loď, registrovaná v Paname, mierila z Číny do holandského prístavu Rotterdam.

Jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete...
Satelitný záber čiastočne uvoľnenej lode Ever...
+21Loď Ever Given po tom, ako ju uvoľnili zo Suezu.

9:04 Starosta ukrajinského mesta Kramatorsk Oleksandr Hončarenko uviedol, že pri ruskom raketovom útoku boli zasiahnuté dve vzdelávacie inštitúcie a osem bytových domov. Zábery, ktoré zverejnil, však nenasvedčovali tomu, že by bol niekto v budovách v čase útoku, po ktorom Moskva tvrdila, že pri ňom zahynulo 600 ukrajinských vojakov.

„Svet v týchto dňoch opäť videl, že Rusko klame, aj keď svojimi vyhláseniami upozorňuje na situáciu na fronte. Ruské ostreľovanie Chersonu zápalnou muníciou hneď po Vianociach. Útoky na Kramatorsk a ďalšie mestá v Donbase, namierené priamo na civilné miesta a práve vtedy, keď Moskva ohlásila údajný ‚pokoj zbraní‘ svojej armády,“ uviedol v nočnom videopríhovore k národu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

8:43 Ruská invázna armáda podniká útočné akcie v smeroch na východoukrajinský Bachmut, Avdijivku a Lyman, zároveň sa pokúša vylepšiť svoje taktické postavenie pri Kupjansku, informoval v dnešnom rannom operačnom prehľade ukrajinský generálny štáb. Zároveň tvrdí, že ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili ruské útoky u viac ako desiatky obcí na východe krajiny vrátane miest Soledar a Bachmut.

Rusi za posledný deň podnikli 38 vzdušných útokov na Ukrajinu a 73-krát pálili zo salvových raketometov, uvádza ďalej velenie ukrajinských ozbrojených síl. Ukrajinské vzdušné sily podľa neho vykonali 17 vzdušných úderov na miesta sústredenia ruských okupačných síl a tri údery na pozície, kde sa nachádzajú systémy protivzdušnej obrany nepriateľa.

Ukrajinský generálny štáb ďalej uvádza, že sa zhoršuje morálka a psychický stav ruských vojakov. „Medzi vojakmi zo 127. samostatnej prieskumnej brigády, ktorá je dislokovaná v dočasne okupovanom meste Sevastopoľ, sa šíri myšlienka na ukončenie vojny za akýchkoľvek podmienok,“ tvrdí bez podrobností velenie ukrajinských síl. Sevastopoľ sa nachádza na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

7:12 Kazachstan dal v ukrajinskom meste Buča postaviť „jurtu nezlomnosti“, ktorá obyvateľom ponúka priestor, kde sa môžu zohriať a dostať teplé jedlo či nápoj. Napísal o tom v nedeľu britský denník Guardian.

Britský denník (The Guardian) sa odvoláva na webovú stánku Odessa Journal, podľa ktorej túto „jurtu nezlomnosti“ finančne podporili občania Kazachstanu, veľvyslanectvo Kazachstanu na Ukrajine a Sergej Nahorňak, predseda ukrajinskej skupiny pre medziparlamentné vzťahy s Kazachstanom.

Web Odessa Journal dodal, že po celej Ukrajine má byť postupne postavených šesť takýchto júrt. Miestnym obyvateľom poslúžia ako výhrevňa počas výpadkov prúdu, ktoré sú dôsledkom ostreľovania objektov kritickej infraštruktúry ruskou armádou.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac Masaker v Buči bol súčasťou 'očistnej' operácie Rusov, vyplýva z odpočutých rozhovorov

V meste Buča sa v marci odohral masaker, píše The Guardian. V tomto meste pri metropole Kyjev po stiahnutí ruskej armády objavili stovky tiel.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v decembri uviedol, že jeho úrad v období od 4. do 30. marca na mieste zdokumentoval 73 zabitých civilistov vrátane troch detí.

6:10 Ukrajina posilní jednotky pri východoukrajinských mestách Bachmut a Soledar, kde sa v posledných týždňoch odohrávajú najväčšie boje medzi silami Kyjeva a Moskvy. Vo videoprejave to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa situácia na fronte v prvom týždni nového roka výrazne nezmenila.

Pri Bachmute a Soledare „pokračujú ťažké boje“, uviedol Zelenskyj. Frontovú líniu podľa prezidenta v nedeľu navštívil veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj, ktorý na mieste „zorganizoval kroky potrebné na posilnenie obrany, najmä nasadenie ďalších jednotiek a posilnenie paľby“.

Bachmut a priľahlý Soledar ležia na severe Doneckej oblasti, ťažké boje v ich okolí hlási Kyjev už niekoľko mesiacov. Bachmut, kde sa ustálil front už vlani v máji, je významným dopravným uzlom. Vedú cez neho cesty na Lysyčansk a Severodonieck, Slovjansk, Kramatorsk či Luhansk.

Bachmut aj Soledar sú podľa Zelenského zničené. „Ide o jedno z najkrvavejších miest na fronte,“ uviedol v nedeľu v pravidelnom večernom prejave. „Bachmut sa napriek všetkému drží… Soledar sa drží,“ povedal Zelenskyj a dodal, že situácia na mieste je zložitá.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu pred takmer 11 mesiacmi, vlani 24. februára. Najväčšie boje sa odohrávajú práve na východe Ukrajiny, kam sa po neúspešných ruských ofenzívach na severe, severovýchode a čiastočne aj juhu Ukrajiny teraz sústredí významná časť síl Moskvy.

© Autorské práva vyhradené

534 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine