V Ekvádore likvidujú veľké množstvo zabaveného kokaínu miešaním do cementu

Ekvádorské úrady miešajú kokaín s cementom, aby zabránili jeho opätovnému použitiu. Túto metódu ničenia zhabanej drogy použili už vlani, keď len do októbra zničili takmer 180 ton, z toho asi 60 percent práve miešaním do cementu, z ktorého potom vyrobili betón. Informovala o tom agentúra Europa Press.

09.01.2023 08:11
debata (1)

Kokaínový prášok ekvádorskí vládni experti zmiešavajú s cementom a niektorými chemickými zlúčeninami, ktoré zabraňujú tomu, aby išla droga z betónu opäť extrahovať. O metóde hovoril tajomník ekvádorského ministerstva vnútra Edmundo Mera s mimovládnou organizáciou InSight Crime, ktorá sa zaoberá štúdiom organizovaného zločinu v Latinskej Amerike.

Podľa Martina Raithelhubera, experta z Úradu OSN proti drogám a zločinu (UNODC), je Ekvádor prvou krajinou, ktorá likviduje kokaín v takom množstve metódou pridávania do betónu. V Ekvádore, ktorý je tranzitnou krajinou pre obchod s touto drogou, zadržali v roku 2021 policajti podľa UNODC cez 200 ton kokaínu.

europol polícia drogy kartel Čítajte viac Europol zadržal 49 členov kartelu. Ovládal tretinu trhu s kokaínom v Európe

Agentúra Europa Press napísala, že miešaním do cementu sa môže zničiť až 1,5 tony kokaínu za hodinu, zatiaľ čo pálením len 70 kilogramov za hodinu. Pri jeho pálení totiž vznikajú škodlivé plyny, takže nemožno páliť veľké množstvo naraz.

Vlani v novembri spravodajský server The Brussels Times napísal, že spaľovacie pece v Belgicku zvládnu naraz len zhruba jednu až 1,5 tony kokaínu. Úrady v belgickom prístave Antverpy vlani zadržali taký objem kokaínu, že im nestačili kapacity na jeho likvidáciu. Spaľovacie pece boli úplne vyťažené a zabavenú drogu bolo nutné dlhšie skladovať, čo zvyšuje riziko jej krádeže.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kokaín #Ekvádor #cement