Šesťsto zabitých Ukrajincov v Kramatorsku? Kremeľ sa tvári, že tomu verí

Mala to byť hlučná bodka za 36-hodinovým zastavením paľby, ktoré na čas pravoslávnych Vianoc nariadil šéf Kremľa. A súčasne akt odplaty za ukrajinský raketový úder na vojenskú ubikáciu v okupovanej Makijivke, ktorý vyradil z boja trojciferný počet ruských vojakov. Víťazoslávne hlásenie Moskvy o zlikvidovaní 600 ukrajinských vojakov však málokto berie vážne. Za výmysel ho označil nielen Kyjev a zahraniční reportéri ale aj ruskí vojenskí blogeri.

09.01.2023 11:00 , aktualizované: 12:50
Russia Ukraine War Foto: ,
Internát číslo 47, jedna z dvoch budov v Kramatorsku, kde podľa ruského ministerstva obrany raketový útok zlikvidoval 600 ukrajinských vojakov. Kráter pred budovou je miestom, kam dopadla raketa.
debata (124)

„V reakcii na zločinný úder kyjevského režimu, ktorý sa odohral v prvých minútach januára 2023 a mieril na dočasné základne ruských vojakov v obci Makijivka v Doneckej ľudovej republike, uskutočnilo velenie zjednoteného zoskupenia ruských vojsk odvetný úder,“ vyhlásil v nedeľu večer hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„V internáte č. 28 bolo viac ako 700 ukrajinských vojakov a viac ako 600 ukrajinských vojakov v internáte č. 47,“ citovala generála Konašenkova agentúra Interfax. „V dôsledku masívneho raketového útoku na tieto miesta dočasného rozmiestnenia jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zabitých viac ako 600 ukrajinských vojakov,“ dodal hovorca.

VIDEO: Krysy, sirény, tma. Ukrajinci ‚ukázali‘ Moskvu v roku 2023
Video

Novoročný útok v Makijivke vyvolal v Rusku vlnu rozhorčenia. Kritici vyčítali ruskému veleniu, že stovky vojakov, prevažne mobilizovaných záložníkov zo Samarskej oblasti, sústredilo na jednom mieste, nezabezpečenom pred nepriateľskou paľbou, navyše v budove, kde sa v suteréne nachádzal sklad streliva. Práve explózia uskladnenej munície dokonala dielo skazy.

Robotníci upratujú trosky po ukrajinskom... Foto: SITA/AP
Rusko, Ukrajina, Makijivka Robotníci upratujú trosky po ukrajinskom raketovom údere v Makijivke v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny kontrolovanej Ruskom, v utorok 3. januára 2023.

Samotná Moskva priznala, že v Makijivke zahynulo 89 jej vojakov, Kyjev počet ruských strát odhadol na niekoľko stoviek. Ruské ministerstvo obrany vinu za masaker pripísalo samotným vojakom, ktorí si hromadne zapli mobily, čím na sebe upozornili nepriateľskú rozviedku.

Kyjev tvrdenie Moskvy o odplate, ktorá údajne stála životy stovky ukrajinských vojakov, poprel. „Táto informácia zodpovedá skutočnosti asi tak ako tvrdenie, že Rusi zničili všetky naše raketomety HIMARS,“ povedal pre portál Suspilne hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Ruská armáda často hlási, že sa jej podarilo zničiť ďalšie salvové raketomety, ktoré Ukrajine dodali USA. BBC nedávno upozornila, že Moskva už oznámila zničenie 35 HIMARS-ov, hoci Ukrajina ich dostala iba 20.

Čerevatyj tiež upozornil, že Rusko na rozdiel od Ukrajiny nemá také účinné raketomety ako je HIMARS a nedokáže preto presne zasiahnuť miesta s vysokou koncentráciou vojakov.

VIDEO: Dostanú Ukrajinci zbraň, ktorá sa vyrovná ruským tankom?
Video

Rozbité okná, popadaná omietka

Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko pripustil, že Rusko na Kramatorsk vypálilo sedem rakiet, rovnako ako miestny starosta Olexandr Hončarenko však tvrdí, že útok si nevyžiadal žiadne obete. Hončarenko na sociálnej sieti informoval o čiastočnom poškodení dvoch vzdelávacích zariadení, garáže a ôsmich obytných budov. Zábery, ktoré zverejnil, však nenasvedčujú tomu, že by v budovách zahynuli ľudia.

O tom, čo sa v noci na nedeľu v Kramatorsku v skutočnosti stalo, priniesli svedectvá aj zahraniční reportéri. Spravodajcovia agentúry Reuters na spomínaných ubytovniach žiadne známky vážnejšieho poškodenia nezaznamenali. Školský internát číslo 47 má podľa nich iba rozbité okná, kým ubytovňa číslo 28 zostala nedotknutá. Neďaleko ubytovní asi päťdesiat metrov od garáží si novinári všimli kráter. Neobjavili však nič, čo by potvrdzovalo, že by niekto na mieste utrpel zranenie a dokonca ani, že by sa tam ukrajinskí vojaci vôbec zdržiavali.

S podobnými informáciami sa na Twitteri podelil aj Antti Kuronen, reportér fínskej rádiotelevízie YLE. „Som na mieste, a je trocha čudné, že budova nie je ani zateplená. Miestni obyvatelia ráno nijaké sanitky nevideli,“ píše v sérii tweetov ilustrovaných fotografiami.

„Minulú noc, keď bol tento cieľ zasiahnutý, som počul výbuchy," pripustil fínsky novinár. „V blízkosti školy je veľký kráter (pravdepodobne S-300). Zásah nie je priamy. Ráno sem prišla armáda a podľa nich bola škola prázdna,“ tvrdí Kuronen a z druhého miesta pokračuje: „Ďalšia raketa dopadla priamo pred týmito starými garážami. Musím povedať, že v tejto chvíli viac dôverujem svojim postrehom a vyhláseniam Ukrajiny ako vyhláseniam ruského ministerstva obrany o viac ako 600 mŕtvych ukrajinských vojakoch.“

Mediálna odveta

Z lží ruské ministerstvo obrany obvinili aj ruskí vojenskí blogeri, ktorí horlivo podporujú agresiu proti Ukrajine. „Už sme si zvykli, že pán Konašenkov na svojich brífingoch zničil takmer viac zariadení HIMARS, ako bolo dodaných na Ukrajinu, a zostrelil štvornásobne viac ukrajinských útočných lietadiel Su-25, než koľko mali,“ častuje ironickými šľahmi hovorcu rezortu obrany Rybar, najsledovanejší telegramový kanál vojenských blogerov, ktorý má vyše milión čitateľov.

Konasenkov Foto Čítajte viac Rusi „zničili“ celú ukrajinskú armádu. Ústami hovorcu

Rybar považuje „odvetnú operáciu“ za pokus ruského ministerstva obrany mediálne uzavrieť kauzu Makijivka. „Priamo zasiahnuť budovy sa nepodarilo – rakety dopadli buď vedľa na zem, alebo do susedných garáží, pričom rozbili okná a poškodili omietku škôl,“ komentoval kanál vojenských blogerov zverejnené zábery z Kramatorska.

„Nie je nám jasné, kto a z akého dôvodu rozhodol, že vo vnútri naraz zahynulo 600 ukrajinských vojakov, keď budova v skutočnosti nebola zasiahnutá. Nie je jasné, ako sa to hlásilo a na akej úrovni sa rozhodlo o ,lakovaní' skutočnosti. Ale máme to, čo máme. Namiesto skutočného zničenia nepriateľského personálu, ktoré by bolo dôstojnou odpoveďou, vynašli mediálnu odvetnú operáciu,“ píše Rybar a dodáva, že najsprávnejšou reakciou na novoročný masaker v Makijivke by bolo potrestať veliteľov zodpovedných za hromadné umiestenie ruských vojakov v dosahu nepriateľských rakiet.

VIDEO: Putin kontroluje Krymský most. Osobne za volantom mercedesu
Video

Kremeľ ale odmieta spochybňovanie dôveryhodnosti hlásenia ministerstva obrany o útoku na Kramatorsk. „V Kremli panuje úplna dôvera,“ citoval portál denníka Kommersant Dmitrija Peskova, hovorcu prezidenta Vladimira Putina. „Chcel by som pripomenúť slová prezidenta o tom, že hlavným, absolútne legitímnym zdrojom informácí o tom, čo sa deje počas špeciálnej vojenskej operáie, je ministerstvo obrany,“ vyhlásil Peskov.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Kramatorsk #vojna na Ukrajine #raketový útok