Kremeľ: Západné dodávky zbraní Ukrajine nič nevyriešia, len predĺžia utrpenie

Západné dodávky zbraní Ukrajine v zásade nič nezmenia a nenarušia proces dosiahnutia cieľov ruskej "zvláštnej vojenskej operácie," povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ukrajina, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej vojenskej invázii, aj s pomocou západných zbraní zaznamenala množstvo vojenských úspechov v boji proti agresorovi. Minulý týždeň nové zbrane pre Kyjev avizoval napríklad Washington, Berlín alebo Paríž.

09.01.2023 14:34 , aktualizované: 15:25
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na fronte pri Charkove.
debata (175)

Peskov reagoval na žiadosť novinárov o komentár ohľadom francúzskeho prísľubu dodania obrnených prieskumných vozidiel AMX-10 RC. „Kolektívna Európa, Severoatlantická aliancia a Spojené štáty už na Ukrajinu napumpovali v dodávkach zbraní desiatky miliárd dolárov,“ vyhlásil Peskov. „Tieto dodávky môžu zvýšiť bolesť ukrajinského národa a predĺžiť jeho utrpenie. V zásade však nemôžu nič vyriešiť,“ dodal hovorca prezidenta Vladimira Putina, ktorý vlani vo februári vyslal na Ukrajinu vojská a rozpútal tým najväčší pozemný konflikt od druhej svetovej vojny.

VIDEO: Nemci pošlú (obrnenú) kunu do ruského kurína
Video

Washington v piatok oznámil ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 3,75 miliardy dolárov Ukrajine a jej susedom na východnom krídle NATO. Do Kyjeva zamieria zbrane a munícia v hodnote 2,85 miliardy dolárov, čo je doteraz najväčší balík americkej vojenskej podpory napadnutej krajine. Obsahovať bude okrem iného vôbec po prvý raz aj bojové vozidlá pechoty Bradley. Podľa amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena tak celková vojenská pomoc Kyjevu od začiatku súčasnej administratívy prezidenta Joea Bidena dosiahne približne 24,9 miliardy dolárov.

Nové zbrane pre Ukrajinu minulý týždeň oznámilo aj Nemecko: Berlín poskytne Kyjevu štyri desiatky nemeckých bojových vozidiel pechoty Marder a prisľúbil mu tiež jednu batériu systému protivzdušnej obrany Patriot. V decembri systém Patriot sľúbili Ukrajincom tiež Američania. Ukrajinský prezident opakovane žiadal západných spojencov o podporu v podobe pokročilejších zbraňových systémov a techniky.

VIDEO: Francúzsko dodá Ukrajine stíhače (ruských) tankov
Video

Predseda fínskeho parlamentného výboru pre obranu Antti Häkkänen medzitým podľa serveru Euractiv uviedol, že po rozhodnutí Francúzska, Nemecka a USA ohľadom dodávok obrnených bojových vozidiel sa čoraz viac diskutuje vo Fínsku o poskytnutí tankov Ukrajine. Häkkänen v rozhovore pre MTV3 News povedal, že ak bude v Európe existovať širšia zhoda na dodaní bojových vozidiel Ukrajine, Fínsko by ich malo poskytnúť tiež. Fíni by mohli prispieť tankmi Leopard 2 nemeckej výroby, ktorých majú asi 200, píše Euractiv. Cez víkend fínske ministerstvo obrany uviedlo, že krajina dodá Ukrajine už dvanásty balík obranného materiálu.

Hovorca nemeckej vlády v pondelok uviedol, že Berlín v súčasnosti neplánuje poslať Ukrajine tanky Leopard 2, čo predtým podľa agentúry Reuters nevylučoval minister hospodárstva Robert Habeck. Poľská agentúra PAP s odvolaním sa na poradcu poľského prezidenta Jakuba Kumocha píše, že diskusie o odovzdaní tankov Leopard Kyjevu pokračujú a Poľsko by sa rado stalo súčasťou skupiny západných darcov. Varšava podľa Kumocha presadzuje vytvorenie širšej koalície západných darcov, ktorí by spojili svoje zdroje a spoločne ponúkli Kyjevu značný počet tankov Leopard.

Dodávky tankov Challenger 2 na Ukrajinu však „už niekoľko týždňov“ zvažuje Británia. Stanici Sky News to povedal nemenovaný západný zdroj. Vláda Rishiho Sunaka vo veci zatiaľ neurobila konečné rozhodnutie. Sky News uvádza, že Británia by na Ukrajinu mohla dodať až desať tankov.

VIDEO: Ukrajina: Nemecké zbrane sú super
Video

Taliansko do februára neurobí rozhodnutie ohľadom dodávky ďalších zbraní na Ukrajinu, a to pre politické napätie, náklady a nedostatok vojenského vybavenia, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na denník La Repubblica. Premiérka Giorgia Meloniová podľa neho patrí k stúpencom Kyjeva, narazila však údajne na odpor svojich pravicových spojencov v podobe Mattea Salviniho a Silvia Berlusconiho, ktorí majú dobré vzťahy s Moskvou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred časom po telefonáte s Meloniovou uviedol, že Rím zvažuje poskytnutie protivzdušnej obrany Kyjevu.

Ukrajinský diplomat v Gruzínsku Andrij Kasjanov vo svojom článku na webe Jevropejska pravda napísal, že Kyjev požiadal Tbilisi o protilietadlové systémy Buk, ktoré podľa neho kaukazskej krajine Ukrajina poskytla v roku 2008, teda v čase jej konfliktu s Ruskom. Ukrajina tiež Tbilisi požiadala o protitankové strely Javelin, ktoré Gruzínsko získalo od USA, s čím Washington súhlasil a ponúkol výmenu za novšie zbrane, tvrdí ukrajinský chargé d'affaires. Gruzínsko podľa neho vojenskú pomoc Kyjevu odmietlo. Stanovisko Tbilisi zatiaľ nie je k dispozícii.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine