Najnovší prieskum favorizuje Pavla pred Babišom, tretia je Nerudová

V prvom kole prezidentských volieb v Českej republike, ktoré sa budú konať v piatok a v sobotu, má najväčšiu šancu zvíťaziť generál vo výslužbe Petr Pavel s 29,5 percenta hlasov pred expremiérom Andrejom Babišom (ANO) s 26,5 percenta.

09.01.2023 17:43
Nerudová Pavel Foto: ,
Prezidentskí kandidáti Danuše Nerudová a Petr Pavel.
debata (1)

Tretia je ekonómka Danuše Nerudová s 21 percentami. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median, ktorý sa uskutočnil od 5. do 9. januára, informuje TASR na základe správy spravodajského webu Novinky.cz.

Pavel aj Babiš majú rovnaké voličské jadro – obaja po 18,5 percenta, avšak Pavel má s 31 percentami vyšší potenciál, kým Babiš má 29 percent. Nerudovej volebné jadro je iba na úrovni 9,5 percenta a jej potenciál dosahuje 23 percent.

V druhom kole by podľa prieskumu Pavel porazil Babiša aj Nerudovú. Ak by do druhého kola postúpili Nerudová a Babiš, expremiér by aj tu prehral.

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, volebná účasť by mohla dosiahnuť 62 percent.

petr pavel danuše nerudová Čítajte viac Budúci český prezident by mal byť aktívny, zhodli sa kandidáti. Jeden z boja odstúpil Babiš, Nerudová, Pavel Čítajte viac Bude z Babiša český Fico? Odpovedá politológ
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #prezidentské voľby v Česku #Danuše Nerudová