Najprv ich zakázal, teraz ich Lukašenkov režim súdi. Novinárom portálu TUT.by hrozí 12 rokov väzenia

Na súde v Minsku sa v pondelok konalo pojednávanie s novinármi z vplyvného nezávislého internetového spravodajského portálu TUT.by. Ak ich súd uzná za vinných, hrozí im 12 rokov väzenia.

09.01.2023 20:09
Maryna Zolatavová Foto: ,
Na snímke z 12. februára 2019 šéfredaktorka TUT.by Maryna Zolatavová sedí v súdnej sieni pred pojednávaním v Minsku
debata (2)

Západným diplomatom a nezávislým novinárom bol odopretý prístup do súdnej siene. Šéfredaktorka TUT.by Maryna Zolatavová a generálna riaditeľka TUT.by Ľudmila Čekinová čelia obvineniam z ohrozovania bezpečnosti štátu, podnecovania nenávisti a vyhýbania sa plateniu daní. Ďalší traja novinári TUT.by, ktorí odišli z Bieloruska do exilu, sú súdení v neprítomnosti v rámci toho istého procesu.

Zolatavová a traja jej kolegovia boli okrem toho zaradení na zoznam teroristov, ktorý vypracúva bieloruská tajná služba pôsobiaca naďalej pod názvom z čias Sovietskeho zväzu, teda KGB.

Po spornom znovuzvolení Alexandra Lukašenka za prezidenta v auguste 2020 Bieloruskom otriasli obrovské protivládne protesty. Bezpečnostné zložky sa ich snažili potlačiť silou, pričom zatkla viac ako 35-tisíc ľudí. Tisíce demonštrantov následne podali svedectvo, že ich polícia pri alebo po zadržaní zbila. Represie sa nevyhli ani mimovládnym organizáciám a nezávislým novinárom.

Portál TUT.by bol najpopulárnejším on-line médiom v Bielorusku, kde mal viac ako 3,3 milióna používateľov, a pred svojím zákazom v roku 2021 o protivlád­nych protestoch intenzívne informoval.

Asociácia bieloruských novinárov uvádza, že v súčasnosti je v Bielorusku za mrežami 32 novinárov, ktorí čakajú na súd alebo si už odpykávajú trest. Mnohí novinári z redakcie TUT.by z Bieloruska utiekli a spustili nový portál Zerkalo.io. Prístup naň v Bielorusku je však zablokovaný.

„Prípad TUT.by bol vykonštruovaný, pretože režim sa bojí novinárov, bojí sa pravdivých správ,“ uvádza sa vo vyhlásení redakcie Zerkalo.io. „Bielorusko sa rúti vpred na ceste k alternatívnej realite, kde sa pravdivé správy považujú za zlo.“

Alexandr Lukašenko Čítajte viac Lukašenko ukradne občianstvo odporcom diktatúry. Skvelej plavkyni sa už pomstil
2 debata chyba
Viac na túto tému: #súdny proces #bielorusko #tut.by #Lukašenkov režim