"Ruská vojnová loď, choď do..." sa stala frázou roka na Ukrajine

Slovník moderného ukrajinského jazyka a slangu Myslovo vybral výrok obrancu Hadieho ostrova "Ruská vojnová loď, choď do..." za frázu roka. Informovala o tom v pondelok na svojom webe rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

09.01.2023 20:45
Ukrajina, Hadí ostrov, vlajka, vojna na ukrajine Foto:
Ukrajinskí vojaci vztýčili ukrajinskú vlajku na Haďom ostrove po odchode ruských okupantov 7. júla 2022
debata (48)

Používanie tohto a ďalších nenormatívnych výrazov všetkými sektormi spoločnosti dokazuje prekračovanie spoločenských noriem charakteristických pre vojnu, komentovali svoje rozhodnutie zostavovatelia slovníka.

Dodali, že danú vetu možno považovať aj za remake myšlienky, ktorú sformuloval ukrajinský satirik Les Poderevianskyj ešte v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov: „Vypadnite od nás“.

Hadí ostrov, nachádzajúci sa asi 150 kilometrov južne od Odesy, sa začiatkom vojny zapísal do povedomia statočnosťou jeho ukrajinských obrancov, ktorí odmietli výzvu zložiť zbrane a krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej čiernomorskej flotily, nevyberanými slovami poslali, slušne povedané, do „teplých krajín“.

Redakcia slovníka Myslovo doplnila, že v užšom výbere sa ocitli aj ďalšie slová a výrazy spojené s prebiehajúcou vojnou — napríklad „Dobrý večer, sme z Ukrajiny“, čo je medzičasom už kultový a zľudovený pozdrav vojakov ukrajinskej armády, ale aj slová ako katastrofa, utečenci, vysídlené osoby, ozbrojené sily Ukrajiny, dobrovoľník, genocída, teror a pomoc.

VIDEO: Ako upiecť medovník Ruská vojnová loď, choď do …!

Video
Maria Avdejevová z Charkova vám ukáže, ako sa pripravujú ukrajinské medovníky s nápisom: Ruská vojnová loď, choď do …! Zdroj: Twitter Marie Avdejevovej

Slovník Myslovo na svojom webe uvádza, že vznikol v roku 2012 s cieľom zaznamenávať neologizmy, slang a iné prejavy moderného ukrajinského jazyka, na ktoré upozorňujú bežní používatelia.

Myslovo vyberal slovo roka už desiaty raz. Hlavnými kritériami výberu sú jeho obľúbenosť a spoločenský význam. Slovami roka za posledné roky boli vakcína (2021), koronavírus (2020), digitalizácia (2019), tomos — podpísaný akt autokefálie pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (2018), bezvízový styk (2017), korupcia (2016), blokáda (2015), kyborgovia (2014) a euromajdan (2013).

Hadí ostrov Čítajte viac Ruská vojnová loď, choď do... Hadí ostrov sa dočkal úteku okupantov
48 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine