Dcéru iránskeho exprezidenta odsúdili na päť rokov väzenia

Iránska aktivistka Fáize Hášemíová, dcéra bývalého prezidenta Akbara Hášemího Rafsandžáního, bola za šírenie "propagandy" a aktivity proti bezpečnosti štátu odsúdená na päť rokov väzenia. Pre agentúru AFP to v pondelok uviedla jej právnička Neda Šamsová.

10.01.2023 00:05
Irán / Ajatolláh Alí Chameneí / Foto: ,
debata

Hášemíovú zatkli 27. septembra v hlavnom meste Teherán za to, že vyzývala obyvateľov na účasť na celoštátnych protestoch vyvolaných smrťou 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej. Tieto protesty sú v súčasnosti v Iráne označované za trestný čin.

Amíníová zomrela vo väznici mravnostnej polície. Previezli ju tam po zatknutí 13. septembra za údajné porušenie prísnych pravidiel týkajúcich sa zahaľovania vlasov a obliekania žien.

Šesťdesiatročná Hášemíová, ktorá je bývalou zákonodarkyňou a známou aktivistkou za práva žien, bola obvinená zo „spolčenia proti bezpečnosti štátu, propagandy proti islamskej republike a narušenia verejného poriadku účasťou na nezákonných zhromaždeniach“, uviedla jej právnička.

Ajatolláh / Alí Chameneí / Čítajte viac Irán zatkol neter ajatolláha Chameneího. Vo videu nazvala jeho režim vražedným

Dodala, že rozhodnutie súdu, ktoré jej oznámili minulú stredu, ešte nie je konečné, pretože jej mandantka sa odvolá v lehote stanovenej zákonom. Dcéra exprezidenta patrí už roky medzi kritikov islamského režimu v Iráne, je aj na takzvanej čiernej listine a v minulosti ju už viackrát zatkli i súdili.

Hášemíová ako aktivistka za práva žien bola proti povinnému noseniu moslimskej pokrývky hlavy, aj keď ona sama ju nosí. Bola aj vydavateľkou denníka San (Žena), ktorý v roku 1999 úrady zrušili pre feministické názory.

Hášemíovej zosnulý otec, ktorý bol prezidentom Iránu v rokoch 1989 — 1997 a zomrel v roku 2017, bol považovaný za umierneného politika snažiaceho sa o zlepšenie vzťahov so Západom.

Iránske úrady tvrdia, že pri provládnych protestoch boli zabité stovky ľudí vrátane príslušníkov bezpečnostných síl. Tisíce osôb boli zatknuté. V súvislosti s protestmi boli v Iráne na základe verdiktu súdu popravení už štyria ľudia. Na trest smrti bolo odsúdených ďalších 13 osôb. Šiestim z nich bolo povolené obnovenie procesu.

Irán Čítajte viac V Teheráne zastrelili člena iránskych revolučných gárd
debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Rafsandžání