Zahynulo už 40 ľudí. Peruánska úrady vyšetrujú prezidentku i vládu

Peruánska prokuratúra v noci na stredu oznámila, že začala vyšetrovať tamojšiu novú prezidentku Dinu Boluarteovú a viacerých štátnych predstaviteľov v súvislosti s potýčkami účastníkov protivládnych demonštrácií a peruánskych bezpečnostných zložiek, ktoré si vyžiadali už najmenej 40 obetí. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

10.01.2023 07:51 , aktualizované: 11.01.2023 06:49
peru Foto: ,
Zhorené auto blokuje panamerickú diaľnicu počas protestov proti vláde a prezidentke Dine Boluarteovej v Ice v Peru v piatok 6. januára 2023.
debata (1)

Protivládne protesty v Peru začali po tom, čo súčasná prezidentka Boluarteová nahradila vo funkcii exprezidenta Pedra Castilla, ktorého zadržali bezpečnostné zložky na základe obvinenia z pokusu o štátny prevrat. Demonštranti žiadajú odstúpenie prezidentky, rozpustenie parlamentu a Castillovo prepustenie z väzenia.

Pri pondelkových potýčkach pri letisku v meste Juliaca na juhu Peru prišlo o život 17 osôb. Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že peruánske bezpečnostné zložky na účastníkov demonštrácií strieľajú a z vrtuľníkov na nich zhadzujú dymovnice. Peruánska armáda však uvádza, že protestujúci používajú zbrane a podomácky vyrobené výbušniny.

Prokuratúra oznámila, že začala vyšetrovanie prezidentky Boluarteovej, premiéra Alberta Otarolu, ministra obrany Jorgeho Chaveza a ministra vnútra Victora Rojasa v súvislosti s trestnými činmi „genocídy, vraždy a spôsobenia vážnych zranení“.

Agentúra AFP pripomína, že Castillo bol z funkcie prezidenta odvolaný začiatkom decembra 2022. Parlament o tom rozhodol len krátko po tom, čo Castillo oznámil zámer rozpustiť zákonodarný zbor a vyhlásiť predčasné voľby. Poslanci zdôvodnili, že Castilla zbavili funkcie z dôvodu "trvalej morálnej nespôsobilosti“.

Pedro Castillo Čítajte viac Zatkli peruánskeho prezidenta Castilla. Mal sa pokúsiť o štátny prevrat

Demonštranti žiadajú okamžité rozpustenie parlamentu, odchod novej prezidentky a predčasné voľby. Boluartová rezignáciu odmieta, pretože by to podľa nej vyvolalo v krajine chaos. Chce ale volebné obdobie skrátiť o dva roky. Sľúbila tiež, že nechá podrobne prešetriť úmrtia počas demonštrácií.

Tieto kroky však zatiaľ nedokázali potlačiť nepokoje, ktoré sú po krátkej pauze počas vianočných a novoročných sviatkov znovu hlásené z niektorých najchudobnejších peruánskych oblastí. Celoštátne boli v pondelok protesty zaznamenané približne v 13 percentách peruánskych provincií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #protivládne protesty