Opravujú dodávky pre armádu. Je to ako poslať dieťa do školy, hovorí Kyjevčan

Kyjevský autoservis dáva druhý život schátraným vozidlám, aby ich dal do poriadku a poslal na front, kde poslúži na zásobovanie ukrajinskej armády v pokračujúcej vojne, píše agentúra AFP.

10.01.2023 08:58
dron Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú na dron, ktorý sa objaví na oblohe niekoľko sekúnd predtým, ako vystrelil na budovy v ukrajinskom Kyjeve.
debata (8)

Servis, ktorý sa predtým špecializoval na opravy nabúraných vozidiel, preorientoval svoju činnosť po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vlani 24. februára. Jeho mechanici teraz trávia dlhé dni opravami pick-upov alebo dodávok, ktoré bude armáda využívať na prepravu zbraní alebo pozorovacích dronov.

„Nie sme bohatá krajina a štát nemôže poskytnúť všetkým našim vojakom obrnené vozidlá s pohonom všetkých kolies. Pick-upy sú kompromis,“ povedal Anton Senenko, jeden z dobrovoľníkov zodpovedný za koordináciu práce.

Kvalita opráv môže byť pre vojakov na fronte na východe krajiny otázkou života a smrti, upozornil. „Počas mieru veľmi často dochádza k poruchám vozidiel. Ale počas vojny môže takáto porucha spôsobiť tragédiu. Ak auto nenaštartuje, je koniec – vojaci už nemôžu uniknúť nepriateľskému tanku,“ vysvetľuje.

Pridajú vežu či Starlink

Vozidlá darovali či kúpili ukrajinskí dobrovoľníci, ktorí zháňajú finančné prostriedky na pomoc armáde. Často ich doviezli z okolitých krajín, ako je Poľsko, Lotyšsko alebo Estónsko.

Toto popoludnie sa mechanici v kombinézach venovali dvom vozidlám Toyota, ktorých motor potreboval opraviť, pick-upu a dodávke. „Nemeníme iba filtre a mazivá, ale pripravujeme celý stroj na drsné podmienky v prvej línii,“ vysvetľuje Anton. To často zahŕňa výmenu odpruženia a bŕzd alebo dokonca špeciálne úpravy, ako je pridanie veže pre strelcov či inštaláciu satelitnej antény Starlink.

Video
Vzdajú sa ruskí vojaci? Ukrajinci na nich pôsobia psychologicky

Postupom času sa vyvíjali aj požiadavky armády. Zatiaľ čo vozidlá s pohonom dvoch kolies by mohli v niektorých miestach odviesť svoju prácu, ťažký terén na východe Ukrajiny vyžaduje vozidlá s pohonom všetkých štyroch kolies a pokiaľ možno pneumatiky do terénu.

Príspevok k víťazstvu

Vojaci predtým požadovali, aby boli vozidlá natreté zelenou farbou, aby splynula s krajinou. V zimných podmienkach ale dávajú prednosť šedej alebo čiernej.

Majiteľ garáže Ruslan Kulagin tak získal úplne nové skúsenosti v predtým neznámej oblasti vojenských záležitostí. „Je to náš príspevok k víťazstvu,“ hovorí hrdo tento štyridsaťšesťroč­ný muž.

Na východ bola podľa Antona zatiaľ odoslaná asi päťdesiatka vozidiel – dodávky, džípy a niekoľko autobusov. Ohlasy od vojakov boli pozitívne, uisťuje Vlad Samojlenko, ktorý projekt s Antonom koordinuje. „Keď vidíte, že vozidlá dokážu celé mesiace zdolávať terén, naozaj to zahreje pri srdci. A je to pre nás tiež povzbudenie,“ hovorí Vlad.

Video
Nemci pošlú (obrnenú) kunu do ruského kurína

„Sme veľmi radi, keď nám sami bojovníci napíšu, že vozidlo má už najazdených 15-tisíc kilometrov bez akejkoľvek poruchy,“ dodal Anton.

Zatiaľ čo hovoril, do garáže prišli dvaja vojaci v uniformách, aby si vyzdvihli modrú dodávku Toyota HiAce z roku 2002, ktorú chcú použiť na prepravu prieskumného dronu. Dodávka dovezená z Nórska vyžadovala opravu bŕzd a motora a tiež nejaké úpravy.

Po prehliadke vozidla sa vojaci odfotia s Antonom a Vladom a potom odchádzajú v dodávke. Anton predstiera, že uronil slzu: Poslať dodávku do bitky je rovnako dojemné ako „poslať dieťa do školy“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine