V Kalifornii pribúdajú obete búrok. Evakuovali aj prímorské mesto, v ktorom žije viacero celebrít

Séria búrok zmietajúca západným americkým štátom Kalifornia má od konca decembra už 14 obetí, informovala dnes agentúra AP. Dážď, silný vietor a predovšetkým povodne robia cesty nezjazdnými, pôsobia výpadky prúdu a nútia ľudí k evakuáciám. Úrady vydali príkaz na evakuáciu aj v bohatom prímorskom meste Montecito, ktoré je domovom vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu Harryho a Meghan.

10.01.2023 11:46
Kalifornia povodeň búrly záplavy Foto: ,
Povodeň neďaleko mesta Watsonville v Kalifornii. 10.1.2023
debata (1)

Pôvodná bilancia 12 obetí vzrástla po tom, čo dvoch ľudí zabil padajúci strom. Záchranári stále pátrajú po päťročnom chlapcovi, ktorého rieka vyniesla z havarovaného nákladného auta, v ktorom išiel so svojou matkou. Nehoda sa stala blízko malého mesta Paso Robles v oblasti kalifornského stredného pobrežia, momentálne najzasiahnutejšej oblasti.

O zhruba 200 kilometrov južnejšie nariadili úrady evakuáciu v bohatej komunite Montecito, kde cez noc pribúdalo zhruba 2,5 centimetra zrážok každú hodinu. Mesto je zasadené do zalesnenej stráne medzi dvoma vyššími horami. Pokyn na evakuáciu v oblasti úrady vydali dnes na päťročné výročie zosuvov pôdy, ktoré vtedy zabili 23 ľudí a zničili na pobreží vyše stovku domov.

Montecito leží neďaleko Los Angeles a má zhruba 9000 obyvateľov, vrátane moderátorky Oprah Winfreyovej, herečky Jennifer Anistonovej, speváčky Katy Perryovej a ďalších známych osobností. Podľa upozornenia meteorológov má v utorok napršať ďalších 20 centimetrov zrážok. Reportér agentúry AFP povedal, že polícia rozmiestnila na cestách do mesta zátarasy, aby zabránila príchodu ľudí. Hovorcovia princa Harryho sa k situácii zatiaľ pre agentúru AFP nevyjadrili.

Krátko pred 4:30 SEČ sa na okraji Los Angeles v Chatsworthe, asi 100 kilometrov východne od Montecita, pod dvoma autami prepadla vozovka o niekoľko metrov. Vo vzniknutej jame zostali uväznení dvaja ľudia, ktorých museli vyslobodiť hasiči.

Bez prúdu bolo v štáte okolo 9:30 SEČ asi 60 000 odberateľov z 13 miliónov sledovaných, čo je oproti pondelku menej ako polovica.

Americkí meteorológovia pre dnešok vydali ďalšie varovanie pred nadmernými zrážkami a povodňami, ktoré platí aj pre štvormiliónové Los Angeles. Nasledujúce dni zrejme neprinesú citeľné zlepšenie. Na juhu Kalifornie počas najbližších dní spadne až 18 centimetrov zrážok a sever štátu zasiahne ďalšia vlna búrky z Tichého oceánu, uvádza Národná meteorologická služba (NWS).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #USA #Kalifornia #búrky