Rusi vymenili veliteľa pozemných vojsk, kritizoval ho Kadyrov i Prigožin

Náčelníkom hlavného štábu ruských pozemných síl sa stal generálplukovník Alexander Lapin, informovali ruské médiá. Kremeľ zatiaľ jeho povýšenie nepotvrdil ani nevyvrátil. Stúpenci ruskej vojenskej agresie na Ukrajine Lapina vinia z chýb počas invázie do susednej krajiny, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

10.01.2023 12:39 , aktualizované: 14:00
debata (33)

Lapin bol doteraz veliteľom Centrálneho vojenského okruhu a podieľal sa tiež na invázii na Ukrajinu. Vlani v lete ho prezident Vladimir Putin vyznamenal titulom Hrdina Ruska „za odvahu a hrdinstvo“. Čím presne sa generálplukovník vo vojne proti Ukrajine vyznamenal, ruské úrady nespresnili, podotkla stanica BBC.

Tá už vlani na jar upozornila, že Lapin vyznamenal „za odvahu a hrdinstvo“ svojho syna, veliteľa tankového pluku, ktorý velil neúspešným útokom na severoukrajinské oblastné mestá Sumy a Černihiv. V ruskej armádnej televízii Zvezda sa zábery z udeľovania vyznamenaní objavili v deň, keď ruská invázna armáda ohlásila ústup od Černihivu a Kyjeva, kde utrpela značné straty.

VIDEO: Ruské vlajky dolu. Ukrajinci vyprášili okupantov z Lymanu
Video

Na jeseň sa Lapinovo meno prestalo objavovať vo vojenských správach a do popredia sa dostal nový veliteľ ruských síl na Ukrajine Sergej Surovikin, píše BBC, podľa ktorej sa Lapin stal terčom kritiky hlavných stúpencov Putinovej vojny – Čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a šéfa ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny, miliardára Jevgenija Prigožina.

Tí ho spoločne s niektorými ruskými provojnovými blogermi vinili z neúspechu ruskej armády na bojisku, najmä kvôli ruskému ústupu z mesta Lyman vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Kritika sa na jeho hlavu zniesla tiež za porážky Rusov pri Izjume, Balakliji a pre ústup inváznych vojsk z Charkovskej oblasti pod tlakom ukrajinskej protiofenzívy.

VIDEO: Cez Dneper! Takto poslal Šojgu Surovikina s armádou na druhý breh rieky
Video

Jeho súčasné povýšenie podľa agentúry Reuters vyvolalo zmiešané reakcie medzi vplyvnými ruskými vojenskými blogermi, ktorí sa nezdráhajú kritizovať vojenské kroky Moskvy na Ukrajine, ktorú Rusko napadlo vlani na konci februára.

Bývalý veliteľ proruských separatistov v Donbase Igor Girkin, známy tiež ako Strelkov, spochybnil Lapinove veliteľské schopnosti a obvinil ho z ruských porážok pri Charkove. Iný významný vojnový bloger Vladlen Tatarskij uviedol, že sa Strelkov mýli, keď obviňuje Lapina z porážok pri Charkove, ale že jeho nová funkcia je „zbytočná“ a bude zdvojovať funkciu generálneho štábu.

Podľa politického analytika Abbasa Galljamova, ktorý predtým pracoval pre Kremeľ, má Lapinov návrat dôležitý politický podtext. „Putin demonštratívne ignoroval mienku nesystémových hráčov ako sú Prigožin a Kadyrov a postavil sa na stranu oficiality,“ uviedol Galljamov na Telegrame a poznamenal, že na jeseň šéf Kremľa konal opačne a nádej zrejme vkladal skôr do Prigožinových ľudí. „Teraz je presvedčený, že armáda nie je taká zlá a (Prigožin) vôbec nie je taký dobrý,“ napísal podľa BBC.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine