WHO neočakáva, že zhoršenie pandemickej situácie v Číne zásadne ovplyvní Európu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neočakáva, že stúpajúci počet prípadov nákazy covidom v Číne zásadne ovplyvní situáciu v Európe. Vyplýva to z utorkového vyjadrenia regionálneho riaditeľa WHO pre Európu Hansa Klugeho, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

10.01.2023 13:37
Kórea covid Cestovanie Čína letisko Foto:
debata

„Nepredpokladá sa, že by prudký nárast prípadov (covidu) v Číne v súčasnosti výrazne ovplyvnil epidemiologickú situáciu s ochorením COVID-19 v európskom regióne WHO,“ povedal Kluge na tlačovej konfenrencii. Zdôraznil však, že sa nemôžeme uspokojiť.

Čína v decembri náhle uvoľnila prísne protipandemické opatrenia, čo vyvolalo množstvo nových prípadov covidu. Desiatky krajín preto zaviedli preventívne obmedzenia pre cestujúcich z Číny. Peking to kritizuje.

Podľa Klugeho je rozumné, aby krajiny prijali preventívne opatrenia, ale žiada, aby boli primerané, nediskriminačné a zavádzané na základe doterajších vedeckých poznatkov.

omikron Čítajte viac Nová mutácia omikronu sa bleskovo šíri, po USA má ovládnuť aj Európu

Krajinám odporučil, aby zintenzívnili snahy o monitorovanie šírenia a sekvenovanie variantov tohto ochorenia, pričom poznamenal, že mnohé v tomto smere „výrazne znížili“ svoje kapacity.

Európsky región WHO tvorí 53 krajín vrátane Ruska a krajín v Strednej Ázii, vysvetľuje AFP.

Posúdia, či je pandémia ďalej stavom núdze

Krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie na konci mesiaca posúdi, či pandémia covidu-19 je naďalej dôvodom na udržiavanie globálneho stavu núdze, ktorý platí už zhruba tri roky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výbor sa stretne 27. januára, uviedla v utorok podľa Reuters hovorkyňa organizácie Carla Drysdaleová. Výbor radí generálnemu riaditeľovi WHO, ktorý vydáva konečné rozhodnutie o tom, či nejaká epidémia predstavuje mimoriadne ohrozenie verejného zdravia v medzinárodnom meradle, čo je najvyšší stupeň výstrahy WHO.

Niektorí poprední experti a poradcovia WHO usudzujú, že na ukončenie núdzového stavu kvôli pandémii covidu-19 by mohlo byť príliš skoro vzhľadom na vysoké počty nakazených v Číne.

Kvôli covidu-19 platí najvyšší stupeň varovania od januára 2020 a od marca 2020 je koronavírusová nákaza označovaná za pandémiu.

Koronavírus, Čína Čítajte viac Čína po troch rokoch úplne otvorila hranice
debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #WHO #koronavírus #pandémia koronavírusu