Babiš sa stretol s Macronom, hovorili o vojne i energetickej kríze

Bývalý český premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš hovoril v utorok v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o vojne na Ukrajine a o riešení energetickej krízy v Európe. Rokovanie trvalo zhruba 40 minút, povedal vo vyjadrení pre ČTK Babiš. Stretnutie nefiguruje na Macronovom oficiálnom programe, Elyzejský palác ho zatiaľ nekomentoval. ČTK vyjadrenie francúzskej strany zisťuje.

10.01.2023 14:49
debata (3)

Babišova návšteva sa uskutočnila tri dni pred prvým kolom českých prezidentských volieb. Niektorí prezidentskí kandidáti varovali pred zasahovaním do vnútorných záležitostí štátu. Hovorkyňa Macronovho úradu v pondelok ČTK povedala, že Babišova návšteva neznamená vyjadrenie Macronovej podpory pred voľbami.

„Strávili sme spolu s pánom prezidentom Macronom asi 40 minút. Zaujímal som sa o jeho názor na ukončenie vojny na Ukrajine a samozrejme riešenie energetickej krízy v Európe,“ uviedol Babiš a dodal, že medzi štyrmi očami riešili všetky aktuálne témy a európsku agendu.

Andrej Babis portret Čítajte viac Babiš je nevinný. Súd ho oslobodil v kauze Čapí hnízdo

Expremiér tiež poznamenal, že sú s Macronom priatelia. „Vážim si to, že si na mňa našiel čas v Elyzejskom paláci, tak ako si ho pre mňa našiel aj pred nedávnom v Prahe,“ dodal. Babiš sa s Macronom stretol na jeseň v Prahe v čase neformálneho summitu EÚ. Hovorili vtedy tiež o európskych otázkach, o vojne na Ukrajine a o energetickej krí­ze.

Popoludní Babiš zverejnil spoločnú fotografiu s Macronom na twitteri a napísal, že je „rád, že si na mňa najvýznamnejší európsky politik našiel čas“.

Zhruba týždeň pred parlamentnými voľbami v roku 2021 navštívil vtedajšieho predsedu vlády Babiša v Česku maďarský premiér Viktor Orbán. Navštívili spolu okrem iného Ústecký kraj, kde Babiš viedol volebnú kandidátku hnutia ANO.

Schôdzka s najbohatším človekom sveta

Dnes ráno sa Babiš v Paríži stretol tiež s podnikateľom Bernardom Arnaultom, ktorý je podľa magazínu Forbes aj agentúry Bloomberg najbohatším človekom na svete. Arnault je spoluvlastníkom skupiny LVMH, ktorá sa venuje predaju luxusného tovaru.

„Bavili sme sa predovšetkým o charite a investíciách do výskumu v zdravotníctve, ale samozrejme aj o celkovej situácii vo svete a vojne na Ukrajine,“ uviedol Babiš na twitteri a pripojil tiež fotografiu.

Babiš, Nerudová, Pavel Čítajte viac Bude z Babiša český Fico? Odpovedá politológ

Český expremiér vo Francúzsku vlastní luxusné nehnuteľnosti. V súvislosti s nákupom vily Mougins francúzsky Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti (PNF) vlani v auguste začal predbežné vyšetrovanie pre podozrenie z prania špinavých peňazí a daňových únikov. Francúzske médiá na jeseň 2021 po úniku dôverných dokumentov, tzv. Pandora Papers, skúmala aj ďalší Babišov majetok vo Francúzsku.

V pondelok pražský mestský súd neprávoplatne oslobodil Babiša aj jeho niekdajšiu poradkyňu Janu Nagyovú v kauze Čapí hnízdo, ktorá sa týka päťdesiatmiliónovej dotácie na stavbu kongresového areálu v stredných Čechách.

Andrej Babis portret Čítajte viac Babiš pre Pravdu: Ako prezident by som nebol bábkou záujmových skupín
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Emmanuel Macron