Ukrajinská SBU odhalila od začiatku vojny viac ako 600 ruských agentov

Viac ako 600 ruských agentov a špiónov bolo od začiatku vojny odhalených na Ukrajine. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

10.01.2023 21:25
debata (11)
Foto: SITA/AP
Putin / Ukradnuté ukrajinské regióny / Sevastopoľ /

SBU spresnila, že viac ako 340 takýchto páchateľov bolo postavených pred súd. Kyjev ich viní zo „špionážnych a podvratných aktivít“. Niektorí z týchto „nepriateľských agentov“ vraj pripravovali fyzickú likvidáciu ministra obrany Olexija Reznikova a šéfa vedenia spravodajských služieb, ako aj istého ukrajinského aktivistu, priblížila SBU.

Odhalený bol aj bývalý popredný predstaviteľ juhoukrajinského mesta Mykolajiv za to, že „dobrovoľne ponúkol pomoc nepriateľovi“ poskytnutím informácií Rusom o vojnových zajatcoch držaných Ukrajinou.

Video
Ukrajnskí delostrelci zničili ruské pozície v Donecku

Zatknutý bol tiež ruský občan, ktorý prišiel na Ukrajinu vlani v januári. Podľa SBU bol poverený vytvorením „rozsiahlej siete agentov zameranej na zhromažďovanie spravodajských informácií a vykonávanie sabotážnych akcií v západných regiónoch“.

SBU tiež uviedla, že zneškodnila špióna, ktorý bol občanom Bieloruska a zbieral informácie o rozmiestnení a pohybe jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny vo Volynskej oblasti.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Ukrajinská tajná služba pri razii v kyjevskom kláštore našla podozrivých Rusov
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #SBU #ruskí agenti