Zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II., bratranec britského kráľa Karola III.

Vo veku 82 rokov v utorok zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II., ktorého v roku 1967 zvrhla vojenská junta.

10.01.2023 23:28
Konštantín II Foto: ,
Posledný grécky kráľ Konštantín II na snímke z februára 2014 počas otvárajúceho ceremoniálu v rámci Zimných olympijských hier v ruskom Soči
debata (1)

Podľa médií bola príčinou úmrtia posledného gréckeho monarchu mozgová mŕtvica. Konštantína II., ktorý je bratrancom britského kráľa Karola III., minulý týždeň s dýchacími ťažkosťami hospitalizovali v nemocnici v Aténach.

Konštantín II. nastúpil na grécky trón v roku 1964 vo veku 23 rokov. O tri roky neskôr sa v Grécku odohral štátny prevrat a moc v krajine prevzala vojenská junta. Konštantín II. sa následne pokúsil zorganizovať ozbrojené povstanie proti režimu, ktoré však nebolo úspešné, preto aj so svojou rodinou z Grécka ušiel do Ríma a neskôr do Londýna.

Posledný grécky kráľ Konštantín II na snímke zo...
Konštantín II spolu so svojou manželkou...
+8Konštantín II spolu so svojou manželkou...

V referende, ktoré tamojší predstavitelia usporiadali v roku 1973, obyvatelia Grécka hlasovali za zrušenie monarchie. Objavili sa však pochybnosti o jeho platnosti, preto sa o rok neskôr po páde vojenskej diktatúry v Grécku uskutočnilo ďalšie referendum. Až 70 percent Grékov hlasovalo za koniec monarchie, a tak sa Grécko v roku 1974 stalo republikou.

Konštantín II. žil až do konca života v Londýne. Aj napriek tomu, že už nebol oficiálnym monarchom, sa stále tituloval ako grécky kráľ. V prieskume verejnej mienky, ktorý sa v Grécku uskutočnil v roku 2008, si návrat k monarchii prialo menej než 12 percent Grékov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kráľ #Konštantín II.