Zomrel austrálsky kardinál George Pell, kedysi tretí najvyššie postavený muž Vatikánu

Vo veku 81 rokov zomrel v utorok austrálsky kardinál George Pell, ktorý bol v minulosti ako prefekt ekonomického sekretariátu tretím mužom Vatikánu. Pell bol najvyššie postaveným katolíckym duchovným uväzneným za sexuálne zneužívanie, v roku 2020 ho ale austrálsky súd oslobodil.

11.01.2023 00:22
George Pell Foto: ,
Austrálsky kardinál George Pell vedľa ostatkov zosnulého emeritného pápeža Benedikta XVI. v bazilike sv. Petra vo Vatikáne, 3. január 2023
debata (2)

Kardinál Pell zomrel v utorok večer v Ríme, povedal agentúre Reuters jeho osobný sekretár Joseph Hamilton. Podľa austrálskych médií boli príčinou smrti komplikácie po operácii bedrového kĺbu.

Pell bol austrálskym súdom v roku 2019 uznaný za vinného, že sa v 90. rokoch ako arcibiskup previnil voči dvom chlapcom vo veku 13 rokov.

Jeden z nich zomrel v roku 2014 vo svojich 31 rokoch na predávkovanie heroínom, proti Pellovi tak v procese vypovedal len druhý z nich. Ten sudcom opísal, že Pell sa v roku 1996 po nedeľnej omši pred ním a pred druhým chlapcom v sakristii melbournskej katedrály obnažil, chytal ich na genitáliách a masturboval. Prinútil ho vraj aj k orálnemu sexu.

Z vymeraného šesťročného trestu kardinál strávil vo väzení niečo vyše roka. V roku 2020 austrálsky najvyšší súd v odvolacom konaní odsudzujúci rozsudok zrušil a nariadil Pellovo okamžité prepustenie, pretože dospel k záveru, že skutok nebol preukázaný.

George Pell Čítajte viac Austrálskeho kardinála Pella odsúdili na 6 rokov za zneužívanie detí
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #George Pell