322. deň: Ukrajinský vojak o bojoch v Soledare: Je tu veľká sivá zóna, o ktorej každý tvrdí, že ju kontroluje

O Soledar na východnej Ukrajine sa ďalej bojuje, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ruskí výsadkári podľa neho mesto blokujú zo severu a z juhu a boje sa odohrávajú vo vnútri mesta. Tiež Kyjev a zahraniční analytici predtým upozornili, že Rusom sa napriek tvrdeniam niektorých ruských zdrojov stále nepodarilo mesto ovládnuť.

11.01.2023 05:50 , aktualizované: 22:06
vojna na Ukrajine, M777 Foto: ,
Ukrajinskí vojaci strieľajú na ruské pozície z húfnice M777 dodanej Spojenými štátmi v Chersonskej oblasti na Ukrajine 9. januára 2023.
debata (511)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 322. deň
  • Rusko tvrdí, že obsadilo Soledar. Gubernátor Doneckej oblasti to poprel
  • ISW: Ruské jednotky Soledar ešte nekontrolujú
  • Moskva vymenovala Gerasimova za veliteľa ruských síl nasadených na Ukrajine
  • Len pár hodín po odchode nemeckej ministerky Rusi bombardovali Charkov
  • Grécko a Malta zaostávajú v uplatňovaní protiruských sankcií

VIDEO: Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?.

Video
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
+4Generálplukovník Oleksandr Syrskyj dáva...

22:06 Grécko a Malta zaostávajú za ďalšími členskými krajinami Európskej únie v uplatňovaní protiruských sankcií. S odvolaním sa na zdroj a dokument z Európskej komisie o tom dnes informovala agentúra Reuters. Obe krajiny nahlásili Bruselu, že zmrazili majetok ruských subjektov v hodnote niekoľkých stoviek tisíc eur, čo je najmenej v celej dvadsaťsedmičke. Atény aj Valletta kritiku odmietajú.

Brexit / Británia / EÚ / vlajka / Čítajte viac Grécko a Malta zaostávajú za ďalšími krajinami EÚ v uplatňovaní protiruských sankcií

21:32 Pakistan sa chystá odoslať na Ukrajinu 159 kontajnerov s muníciou. Do krajiny odolávajúcej už jedenásty mesiac ruskej agresii by náboje mali doraziť cez poľské prístavné mesto Gdaňsk, uviedol na svojom webe denník The Economic Times.

Loď pakistanského rejdarstva naložená delostreleckými granátmi kalibru 155 milimetrov a ďalšou muníciou a výbušninami by mala vyplávať z Karáčí v druhej polovici januára. Na oplátku by Ukrajina mala Pakistanu pomôcť pri modernizácii vrtuľníkov Mi-17; tie sa síce vyrábajú v Rusku, ale motory pre nich donedávna poskytovala ukrajinská firma.

Islamabad v minulosti kúpil 320 tankov T-80UD ukrajinskej výroby. D roku 2020 Ukrajina uzavrela s Pakistanom kontrakty na dodávky zbraní za takmer 1,6 miliardy dolárov, pripomenul server. (čtk, economictimes­.indiatimes.com)

20:42 Ukrajina bude schopná vojnu s Ruskom vyhrať tento rok, ak západné krajiny posilnia dodávky zbraní, a to najmä raketových systémov dlhého doletu. V stredu to v rozhovore pre agentúru AFP uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

UAvojak / Cherson / Čítajte viac Podoľak: Ukrajina môže vojnu vyhrať tento rok, ak Západ posilní dodávky zbraní

19:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu informoval, že boje v meste Soledar na východe Ukrajiny pokračujú. Poprel tak tvrdenia ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá v utorok aj v stredu opakovanie deklarovala, že toto strategicky významné mesto dobyla. Samotná ruská armáda v stredu uviedla, že boje o mesto stále prebiehajú.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia soledar Čítajte viac Podľa Zelenského aj ruskej armády sa v Soledare stále bojuje. Prigožin deklaruje dobytie mesta

19:15 Estónsko v stredu oznámilo, že vyhostí dovedna 21 ruských diplomatov a zamestnancov veľvyslanectva, ktorí budú musieť z krajiny odísť do konca januára. Cieľom je dosiahnuť, aby sa počet diplomatických pracovníkov v oboch krajinách dostal na rovnakú úroveň. Informujú o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v Tallinne.

Rusko musí znížiť svoj personál ambasády v Estónsku o takmer polovicu – o 13 diplomatov a ôsmich ďalších pracovníkov. Rezort diplomacie v Tallinne žiada, aby Moskva do 1. februára obmedzila počet svojich diplomatov v tejto pobaltskej krajine na osem a počet administratívnych, technických a ďalších spolupracovníkov na 15.

Estónsky šéf diplomacie Urmas Reinsalu poznamenal, že súčasný početný stav personálu na ruskej ambasáde nie je opodstatnený. „Od začiatku vojny (na Ukrajine) Estónsko zredukovalo bilaterálne vzťahy s Ruskou federáciou na absolútne minimum,“ povedal.

18:38 Britská vláda po dňoch špekulácií po prvý raz potvrdila, že sa chystá Ukrajine dodať moderné tanky. Má sa tak stať v spolupráci s partnermi, uviedla podľa Financial Times kancelária ministerského predsedu Rishiho Sunaka.

Hovorca Downing Street dnes novinárom oznámil, že Sunak požiadal ministra obrany Bena Wallaca, aby v najbližších týždňoch „spolupracoval s partnermi“ na „ďalšej a rýchlejšej podpore Ukrajiny, vrátane poskytnutia tankov“. Podľa Financial Times by na Ukrajinu, ktorá sa od februára minulého roka bráni ruskej agresii, zamierili britské tanky Challenger 2.

Británia by bola medzi prvými krajinami, ktoré Ukrajine poskytnú na Západe vyrobené tanky. Poľsko dnes oznámilo, že v rámci medzinárodnej koalície odovzdá Ukrajine rotu nemeckých tankov Leopard 2.

Britské médiá v pondelok uviedli, že Londýn v posledných týždňoch zvažoval dodať Kyjevu desať tankov Challenger 2. Chystá sa tak urobiť s cieľom prinútiť ďalších podporovateľov Ukrajiny, aby dali Ukrajincom k dispozícii svoje vlastné západné tanky.

18:04 Gubernátor Doneckej oblasti na východe Ukrajiny Pavlo Kyrylenko poprel, že Rusko dobylo mesto Soledar. Tvrdí, že ukrajinskí obrancovia „bojujú o každý centimeter“. V rozhovore pre Kyiv Independent Kyrylenko povedal, že v malom mestečku známom vďaka soľným baniam a jeho okolí stále zúria tie najtvrdšie boje.

Podľa Kyrylenka ruský pokus obkľúčiť a dobyť Soledar „nebol úspešný“ a Rusi v dôsledku toho utrpeli „obrovské straty personálu a vybavenia“. Kyrylenko tvrdil, že boje sa odohrávajú v západnej a severnej časti mesta, vrátane soľnej bane.

Rusko taktiež poprelo skoršie tvrdenia, že Soledar, ktorý sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, je pod kontrolou Moskvy. „Výsadkové jednotky zablokovali Soledar zo severu a juhu. Boje pokračujú,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Tieto komentáre prichádzajú po tom, čo ruskí militanti na východe Ukrajiny a Kremľom sponzorovaná žoldnierska Wagnerova skupina v utorok večer povedali, že Rusko dobylo mesto Soledar.

17:30 Ruský minister obrany Sergej Šojgu vymenoval veliteľom ruských jednotiek nasadených na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Novoutvorený post v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu doteraz zastával Sergej Surovikin, ktorý sa teraz stal Gerasimovým zástupcom.

gerasimov Čítajte viac Po masakre ruských vojakov má Putinova vojna nového veliteľa

17:22 V Nemecku požiadalo vlani o azyl viac ako 244.000 ľudí. Zároveň tam prišlo hľadať útočisko vyše milióna Ukrajincov, ktorí utiekli pred Ruskom vedenou vojnou vo svojej vlasti. Oznámila to v stredu nemecká vláda, informuje agentúra AP a na základe jej správy aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Najpočetnejšou skupinou vlaňajších uchádzačov o azyl v Nemecku boli Sýrčania, nasledovaní Afgancami, Turkami a Iračanmi. AP pripomína, že ukrajinskí utečenci o azyl žiadať nemusia, pretože v Nemecku bezprostredne dostanú dočasné povolenie na pobyt.

Medziročne v porovnaní s rokom 2021 sa počet azylantov v Nemecku zvýšil o 27,9 percent. Čísla v tomto smere narastali najmä v posledných troch mesiacoch roka 2022, keď sa mnohí migranti pokúšali do Nemecka dosať cez tzv. balkánsku trasu.

16:40 Zakladajúci členovia Paktu slobodných miest – primátori Bratislavy, Prahy, Budapešti a Varšavy navštívili v stredu Kyjev. Štvorica komunálnych politikov sa v ukrajinskej metropole okrem iného stretla so svojím kyjevským náprotivkom Vitalijom Kličkom. Jednou z hlavných tém stretnutia bolo vytvorenie platformy pre dlhodobú pomoc a obnovu ukrajinských miest.

Vedenie Bratislavy prisľúbilo Kyjevu v spolupráci s Dopravným podnikom 25 kusov 12-metrových autobusov Irisbus Citelis, ktoré Bratislava vyradila z prevádzky a nahradila modernejšími strojmi.

Hřib Vallo Karácsony Trzaskowski kličko Čítajte viac Vallo a ďalší primátori hlavných miest V4 navštívili Kyjev

16:10 Poľsko sa rozhodlo odovzdať Ukrajine rotu nemeckých tankov Leopard 2. Stane sa tak v rámci medzinárodnej koalície. Uviedol to podľa spravodajskej televízie TVN 2 poľský prezident Andrzej Duda.

tank Leopard 2A4 Čítajte viac Do boja s Ruskom prichádzajú prvé západné tanky. Poľsko pošle stroje Leopard 2

15:33 Bieloruské ministerstvo obrany uviedlo, že spoločné rusko-bieloruské sily protivzdušnej obrany boli posilnené a na pozície presunuli nové raketové jednotky. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

„Protilietadlové raketové jednotky sa presunuli do určených oblastí a nastúpili do bojovej služby,“ uviedol v stredu bieloruský silový rezort v krátkom vyhlásení.

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska a umožnilo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi využiť svoje územie ako jednu z východiskových plôch pre inváziu na Ukrajinu z 24. februára 2022. Obe krajiny plánujú v druhej polovici januára uskutočniť spoločné letecké cvičenia, ktoré sa začnú na budúci týždeň v pondelok.

Ukrajina opakovane varovala, že Putin sa môže pokúsiť využiť Bielorusko na začatie novej fázy invázie na Ukrajinu zo severu, čo by v tejto vojne otvorilo nový dôležitý front.

14:55 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu povedal, že situácia v štyroch regiónoch na východe Ukrajiny, ktoré Rusko vlani anektovalo, je „miestami komplikovaná“.

Putin na stretnutí s predstaviteľmi ruskej vlády, ktoré bolo odvysielané v televízii, takisto povedal, že Kremeľ má všetky prostriedky potrebné na zlepšenie života v daných regiónoch. Zároveň sa ruskej vláde poďakoval za prácu odvedenú v roku 2022.

14:45 Rusko podľa hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany s účinnosťou od 9. januára obmedzilo ľuďom, ktorí sú v odvodovom veku, vycestovanie z krajiny. Za hranice podľa Kyjeva nesmú cestovať ani tí ruskí občania, ktorí nie sú úplne vhodní na vojenskú službu. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) podľa Kyjeva poslala príslušný príkaz na všetky svoje hraničné oddelenia v krajine. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Ruská FSB podľa spravodajskej služby ukrajinského rezortu obrany obmedzí cestovanie mimo Ruskej federácie pre občanov, ktorí v prípade vojenskej služby patria do kategórií A, B a C. Kategória A znamená vhodnosť pre vojenskú službu bez obmedzení. V kategórii B sú ľudia, ktorí môžu vykonávať vojenskú službu s malými obmedzeniami. V kategórii C sú fyzicky nevhodní pre vojenskú službu, ale počas vojnového stavu ich tiež môžu povolávať do armády.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa portálu Ukrajinská pravda vyhlásil, že informácia o zákaze vycestovania je nepravdivá. „Je to bežný čin informačnej sabotáže,“ povedal. Portál však dodáva, že už skôr sa objavili správy, že Rusko pripravuje novú vlnu mobilizácie.

14:30 O Soledar na východnej Ukrajine sa ďalej bojuje, uviedlo ruské ministerstvo obrany. „Jednotky výsadkárov zablokovali Soledar zo severu a juhu. V meste bojujú útočné oddiely,“ oznámilo ruské ministerstvo. Krátko predtým tiež Kremeľ uviedol, že pred ohlásením prípadného ruského úspechu v Soledare treba počkať na oficiálne oznámenie. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však zdôraznil, že v oblasti Soledaru je z ruského pohľadu „pozitívna dynamika a postup“.

Nemenovaný ukrajinský vojak pre stanicu CNN potvrdil, že sa bojuje o každý dom a jednotlivé strany môžu rýchlo prísť o nadobudnuté pozície. „Dnes je to náš dom a zajtra už bude vagnerovcov. Nikto vám nepovie, koľko je tu mŕtvych a zranených, pretože to nikto s určitosťou nevie,“ uviedol. „Nikto nemôže s určitosťou povedať, kto sa posunul kam a kto čo ovláda. Je tu veľká sivá zóna, o ktorej každý tvrdí, že ju kontroluje,“ opísal.

14:13 Ukrajina sa nebude môcť stať členom Európskej únie, kým budú na jej území ruské jednotky. V rozhovore pre ruskú verziu nemeckého webu Deutsche Welle to povedal výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

„Nie, to je nemožné. Ale celá myšlienka je taká, aby Ukrajina vyšla z tohto konfliktu ako víťazná, suverénna, nezávislá, slobodná a schopná sa sama rozhodnúť. A myslím si, že Ukrajina bojuje, aby sa to stalo. Európska únia by mala podporiť Ukrajinu pri dosahovaní tohto cieľa,“ odpovedal Timmermans na otázku, či sa Ukrajina môže stať členom EÚ, ak je v krajine ruský vojenský personál.

Ako upozornila Európska komisia, Ukrajina potrebovala na získanie oficiálneho štatútu kandidáta na členstvo v EÚ splniť tzv. kodanské kritériá prijaté v roku 1993. Medzi tieto podmienky vstupu do EÚ patrí prítomnosť stabilných štátnych inštitúcií, fungujúce trhové hospodárstvo a schopnosť efektívne plniť záväzky členstva v EÚ.

Okrem toho Európska komisia sformulovala sedem podmienok, ktoré musí Kyjev splniť na ceste k členstvu v Európskej únii. Sú to reformy súdnictva, boj proti korupcii, deoligarchizácia a politika voči národnostným menšinám.

13:10 Do bojov proti ruskému agresorovi sa zapojili už aj prví Slováci. Kancelária hlavy štátu povolila vycestovať siedmim, hoci záujemcov bolo násobne viac. Prezidentka Zuzana Čaputová väčšinu občanov, ktorí chceli pomôcť pri obrane Ukrajiny, nepustila podľa generála vo výslužbe Pavla Macka z bezpečnostných dôvodov.

caputova kyjev Čítajte viac Prví Slováci nastúpili do boja za Ukrajinu. Pre Rusov sú primárnym terčom, varuje generál

12:45 Rusko a Ukrajina sa dohodli na výmene 40 vojnových zajatcov. Oznámila to v stredu ruská komisárka pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová po tom, ako sa v Turecku strela s ukrajinským náprotivkom Dmytrom Lubinecom.

Ombudsmani hovorili „o širokej škále humanitárnych problémov a záležitostí súvisiacich s poskytovaním pomoci v oblasti ľudských práv občanom oboch krajín“, uviedol na sociálnej sieti Facebook Lubinec.

Moskaľkovová v samostatnom vyhlásení uviedla, že so svojím ukrajinským náprotivkom hovorila o „humanitárnej pomoci pre občanov oboch krajín“.

12:20 Švédsko začalo so Spojenými štátmi rokovania o novej obrannej dohode (DCA), keďže proces ratifikácie jeho prihlášky do Severoatlantickej aliancie sa naťahuje a Turecko stále blokuje jeho členstvo v NATO.

Švédske ministerstvo obrany vo vyhlásení pre médiá uviedlo, že Štokholm a Washington rokujú o dohode o „ešte užšej spolupráci so Spojenými štátmi“, a to tak bilaterálne, ako aj v rámci NATO.

Švédsky minister obrany Pal Jonson pre tlačovú agentúru AFP spresnil, že o tom, čo presne bude zahŕňať DCA, sa ešte rokuje, dohoda však uľahčí americkým jednotkám pôsobenie vo Švédsku.

„Mohlo by to zahŕňať skladovanie vojenských zásob, investície do infraštruktúry, ktoré umožnia podporu a právne postavenie amerických jednotiek vo Švédsku,“ povedal Jonson. Rokovania sa podľa neho už začali, aj preto, že Švédsko je na dobrej ceste stať sa spojencom USA prostredníctvom členstva v NATO.

Švédsko a Fínsko minulý rok, po vypuknutí ruskej agresie voči Ukrajine, požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie.

11:30 „Rusi tvrdia, že ho (Soledar) majú pod kontrolou, nie je to pravda. Počkajte na podrobnosti v hláseniach generálneho štábu (ukrajinskej armády),“ uviedol podľa BBC News hovorca východného velenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj. Dnešná pravidelná správa ukrajinského generálneho štábu situáciu okolo Soledaru podrobnejšie nerozoberá, priznáva však, že v centrálnej časti mesta pokračujú boje.

„Soledar bol, je a bude ukrajinský,“ uviedol vo vyhlásení odbor ukrajinskej armády pre strategickú komunikáciu. Napísal tiež, že fotografie zverejnené ruskou súkromnou armádou vagnerovcov, ktoré podľa ruských médií zachytávajú scény v Soledare, boli urobené inde.

„Neponáhľajme sa a počkajme na oficiálne vyhlásenie,“ uviedol podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zdôraznil však, že v oblasti Soledaru je z ruského pohľadu „pozitívna dynamika a postup“.

Získanie Soledaru by poskytlo ruským inváznym silám výhodu v boji o približne desať kilometrov vzdialený Bachmut. Práve v tom tkvie hlavný strategický význam lokality, poznamenal ruskojazyčný server Deutsche Welle. Americkí analytici upozorňujú, že ani v prípade získania Soledaru nie je ruský úspech v Bachmute zabezpečený. „Aj keby sme verili tým najodvážnejším ruským tvrdeniam, dobytie Soledaru nepovedie k okamžitému obkľúčeniu Bachmutu,“ poznamenal ISW.

O dobytie Bachmutu sa Rusi snažia už zhruba osem mesiacov. Ak by mesto nakoniec získali, cena za toto víťazstvo by podľa agentúry Reuters bola obrovská. Rusko aj Ukrajina sa pri intenzívnych bojoch o Bachmut stretávajú s ťažkými stratami.

Soledar, vojna na Ukrajine Čítajte viac Boj o Soledar: Putinovi neprekáža ani Pyrrhovo víťazstvo

11:00 V skorších fázach vojny zaujímalo ukrajinské vedenie menej jednoznačný postoj k bitkám s vysokými stratami, ako je terajší boj o Bachmut. Prezident Volodymyr Zelenskyj v jednej vzácnej chvíľke verejného sebaspytovania zapochyboval, či stojí za to, aby v Severodonecku a Lysyčansku denne prichádzala o život stovka ukrajinských vojakov v boji o dve zničené mestá, píše americký denník The New York Times (NYT) o pokračujúcej bitke o východoukrajinské mesto Bachmut medzi ukrajinskými a ruskými vojskami.

Ukrajinskí vojaci pri Bachmute Čítajte viac Stojí to za to? Zapochyboval Zelenskyj. Ukrajina s Ruskom bojuje o Bachmut bez zaváhania

9:50 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok oznámila, že po vyšetrovaní bol obžalovaný predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorý „verejne ospravedlňoval ozbrojenú agresiu Ruska proti Ukrajine“. Služba obžalovaného nemenovala. Informácie priniesol portál americkej televízie CNN.

SBU tiež uviedla, že prehľadala dom a cirkevné priestory metropolitu v jednej z diecéz vo Vinnyckej oblasti v strednej časti Ukrajiny a našla letáky a literatúru s prokremeľskou propagandou.

„Vyšetrovaním sa zistilo, že podozrivý šíril medzi veriacimi propagandistické letáky, vyzývajúce na uchopenie moci a na zmenu štátnych hraníc Ukrajiny,“ oznámila SBU. „Na jednej z webstránok ruskej pravoslávnej cirkvi zverejnil metropolita materiály podporujúce ruských útočníkov a ich vojnové zločiny,“ dodala.

9:05 Agenti západných spravodajských služieb sú presvedčení, že ruská súkromná armáda nazývaná Vagnerova skupina hrá čoraz dôležitejšiu úlohu vo vojne Ruska na Ukrajine, pričom existuje reálna možnosť, že vagnerovci teraz tvoria najmenej štvrtinu ruských bojovníkov. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ západných služieb, ktorého v stredu citoval portál britského denníka The Guardian.

Bojová efektivita Vagnerovej skupiny v oblasti východoukrajinského mesta Bachmut, kde sú jej jednotky sústredené, sa stále pokladá len za obmedzenú. Nemenovaný predstaviteľ zároveň opísal tempo postupu vagnerovcov ako také pomalé, že „niekedy im trvá dva týždne, kým dobyjú jediný dom“.

Prigozin Čítajte viac Trestanci sa z frontu vracajú do Ruska. "Vezmem späť aj beznohých," láka ich Prigožin

Šéf tejto armády žoldnierov a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Jevgenij Prigožin oznámil, že jeho jednotky úplne ovládli ukrajinské mesto Soledar pri Bachmute. Ak sa táto správa potvrdí, bude to predstavovať prvý veľký úspech Moskvy na bojovom poli od vlaňajšieho leta, napísal The Guardian.

8:29 Kanada plánuje kúpiť americký systém protivzdušnej obrany v hodnote 406 miliónov kanadských dolárov (280 miliónov eur), aby ho následne mohla darovať Ukrajine. V noci na stredu to vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau.

Kanadská ministerka obrany Anita Anandová oznámila, že dodávka moderného systému protivzdušnej obrany NASAMS má slúžiť na to, aby sa Ukrajina dokázala brániť voči ruským útokom namiereným na tamojšiu kritickú infraštruktúru.

Pozemný systém NASAMS sa osvedčil najmä v boji proti raketovým útokom, náletom a dronom, píše AFP.

Video
Čo Rusi pošlú, to Ukrajinci trafia. Dostaneme NASAMS-y, hlási Kyjev

„Kanada bude i naďalej stáť za ukrajinským ľudom, ktorý bojuje proti ruskej nezákonnej a neospravedlniteľnej agresii,“ uviedla Anandová v príspevku na Twitteri.

Dodávka systému protivzdušnej obrany je ďalšou položkou, ktorou Kanada pomáha Ukrajine v boji proti ruskej invázii, pripomína AFP. Ottawa už Kyjevu poslala obrnené vozidlá, muníciu, kamery na drony a zimné oblečenie.

Systémy protivzdušnej obrany už Ukrajine poslali aj Spojené štáty, Nórsko, Španielsko, Nemecko a Francúzsko.

7:46 Plán Spojených štátov cvičiť ukrajinských vojakov obsluhovať systémy protivzdušnej obrany Patriot je ďalším dôkazom zapojenia Washingtonu do ukrajinského konfliktu. Podľa agentúry Reuters to v utorok vyhlásil ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

„Rozhodnutie amerického ministerstva obrany zorganizovať vo Fort Sill v Oklahome výcvikový kurz je ďalším potvrdením faktickej účasti Washingtonu v konflikte na Ukrajine po boku ukrajinských nacistických zločincov,“ uviedol Antonov vo vyhlásení na twitteri.

Podľa Antonova je skutočným cieľom americkej vlády „spôsobiť prostredníctvom Ukrajincov Rusku na bojisku čo najväčšie škody“.

Spojené štáty v utorok oznámili, že začnú od budúceho týždňa s výcvikom 90 až 100 ukrajinských vojakov v súvislosti s obsluhou systémov protivzdušnej obrany Patriot. Niekoľkomesačný výcvik sa bude odohrávať na vojenskej základni vo Fort Sill v štáte Oklahoma, uviedol Pentagon. Na tejto základni Spojené štáty cvičia na obsluhu a údržbu tohto pokročilého systému protivzdušnej obrany svojich vlastných vojakov.

7:15 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe o udalostiach na ukrajinskom fronte uvádza, že sa ruským jednotkám doteraz nepodarilo úplne dobyť mesto Soledar – napriek tvrdeniam niektorých ruských zdrojov. ISW dnes cituje vo svojom ruskojazyčnom vydaní spravodajský server BBC News.

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v utorok večer podľa ruskej agentúry TASS vyhlásil, že jeho bojovníci majú nad Soledarom plnú kontrolu. Zároveň ale povedal, že v centre mesta ešte bojuje obkľúčená skupina ukrajinských vojakov. Ukrajina Prigožinove vyjadrenie zatiaľ nekomentovala. V priebehu utorka uvádzala, že ukrajinskí vojaci mohutnej ruskej ofenzíve stále odolávajú.

Získanie Soledaru by poskytlo ruským inváznym silám výhodu v boji o približne desať kilometrov vzdialený Bachmut, o ktorého dobytie sa Rusko usiluje mesiace. „Aj keby sme verili tým najodvážnejším ruským tvrdeniam, dobytie Soledaru nepovedie k okamžitému obkľúčeniu Bachmutu,“ podotýka ISW.

6:38 Na východoukrajinské mesto Charkov v noci na stredu zaútočili ruské jednotky. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo Charkov navštívila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. O útoku informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

„Zostaňte v úkrytoch, okupanti opäť ostreľujú,“ uviedol Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Útoky potvrdil aj jeden z reportérov agentúry AFP, ktorý v meste počul niekoľko výbuchov.

Šéfka nemeckého rezortu diplomacie na návšteve v Charkove prisľúbila ďalšiu pomoc pre Ukrajinu zo strany Nemecka vrátane dodávok zbraní, ale aj humanitárneho materiálu, ako sú generátory, palivo či prikrývky. Pomoc z Nemecka by mala byť okrem iného použitá aj na odmínovanie či zabezpečenie satelitného internetového pripojenia Starlink, a to pre civilistov i armádu.

Agentúra AFP pripomína, že Baerbocková sa stala prvou členkou nemeckej vlády, ktorá prišla do oblasti blízko frontovej línie, a tiež najvyššie postavenou západnou političkou na návšteve Charkova od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári.

Video
Nemci pošlú (obrnenú) kunu do ruského kurína

Na Ukrajinu prišla iba niekoľko dní po tom, čo nemecká vláda schválila poskytnutie bojových vozidiel pechoty Marder Ukrajine. Kyjev chce od Berlína aj tanky, ten však zatiaľ odmieta vyhovieť tejto požiadavke.

5:50 Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin oznámil, že príslušníci jeho žoldnierskych oddielov prevzali kontrolu nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedli agentúry DPA a Reuters.

Prigožin povedal, že v centre mesta sa stále nachádza obkľúčená skupina ukrajinských vojakov, ktorým Vagnerovci dali ultimátum, aby sa do polnoci vzdali. Uviedol tiež, že „počet vojnových zajatcov bude oznámený v stredu“. Najvyšší predstaviteľ doneckých separatistov Denis Pušilin vyhlásil, že podľa jeho informácií je už „aj centrum Soledaru pod úplnou kontrolou Vagnerovej skupiny“.

Kyjev sa k vzniknutej situácii nijako nevyjadril a DPA pripomína, že vyhlásenie Prigožina sa jej nateraz nepodarilo nezávisle overiť.

Soledar sa nachádza desať kilometrov severne od Bachmutu, ktorého dobytie zrejme zostáva hlavnou operačnou úlohou ruskej armády. Útok ruských jednotiek na Soledar je pokusom obísť Bachmut zo severu a narušiť zásobovacie trasy slúžiace ukrajinskej armáde.

Ruská strana má zrejme záujem ovládnuť aj vstupy do 200 kilometrov dlhých opustených tunelov soľných baní, ktoré vedú pod touto oblasťou. Obe strany sa obávajú, že ich nepriateľ môže použiť na prienik do tyla.

O tom, že ruské jednotky a Vagnerovci ovládli väčšinu územia Soledaru, informovalo vo svojej utorkovej správe aj britské ministerstvo obrany.

© Autorské práva vyhradené

511 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine