Ukrajincov pre Patrioty majú cvičiť priamo v USA

Pentagon plánuje výcvik ukrajinských vojakov v súvislosti s obsluhou systémov protivzdušnej obrany Patriot na území Spojených štátov, napísali v utorok s odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou servery The Washington Post (WP) a CNN.

11.01.2023 08:37 , aktualizované: 10:25
debata (97)

VIDEO: Biden dáva Zelenskému Patrioty. Pozrite si ich v akcii.

Video
Pozrite si Patrioty na videu US Army.

Podľa CNN výcvik Ukrajincov sa môže začať už na budúci týždeň, americkí činitelia všeobecne skôr hovorili o januári.

Výcvikový program sa uskutoční na vojenskej základni vo Fort Sill v štáte Oklahoma. Tam Spojené štáty cvičia k obsluhe a údržbe tohto pokročilého systému protivzdušnej obrany svojich vlastných vojakov.

Americký prezident Joe Biden v závere vlaňajšieho decembra v rámci návštevy svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského vo Washingtone sľúbil Kyjevu balík pomoci, ktorého súčasťou je práve aj systém Patriot. Vtedy však uviedol, že Spojené štáty poskytnú ukrajinským silám výcvik v obsluhe tohto systému v tretej krajine.

VIDEO: Slovensko v minulom roku ukázalo systém Patriot, ktorý chráni vzdušný priestor.

Video

Plán Spojených štátov cvičiť ukrajinských vojakov obsluhovať systémy protivzdušnej obrany Patriot je ďalším dôkazom zapojenia Washingtonu do ukrajinského konfliktu. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov.

„Rozhodnutie amerického ministerstva obrany zorganizovať vo Fort Sill v Oklahome výcvikový kurz je ďalším potvrdením faktickej účasti Washingtonu v konflikte na Ukrajine po boku ukrajinských nacistických zločincov,“ uviedol Antonov vo vyhlásení na Twitteri.

Podľa Antonova je skutočným cieľom americkej vlády „spôsobiť prostredníctvom Ukrajincov Rusku na bojisku čo najväčšie škody“.

CNN pripomína, že Spojené štáty už skôr vojakov z Ukrajiny na výcvik na svojom území prijali, okrem iného pre obsluhu bezpilotných lietadiel.

Predstavitelia Pentagonu odmietli plán na výcvik ukrajinských vojakov komentovať, podotýka WP. Laura Cooperová, ktorá sa v Pentagone zameriava na záležitosti okolo Ruska a Ukrajiny, ale minulý týždeň uviedla, že výcvik sa začne v januári a potrvá niekoľko mesiacov.

Ukrajina sa od vlaňajšieho 24. februára bráni invázii ruských síl, v posledných týždňoch sa bráni opakovaným ruským vzdušným úderom proti svojej energetickej infraštruktúre. Finančne, humanitárne i vojensky ju podporujú západné štáty vrátane Európskej únie, Británie či Spojených štátov.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Patriot #vojna na Ukrajine