Odišlo 8 400 vojakov. Pentagón zrušil povinné očkovanie proti covidu

Americké ministerstvo obrany zrušilo kontroverzné nariadenie administratívy prezidenta Joea Bidena, ktoré ukladalo všetkým príslušníkom americkej armády povinnosť nechať sa očkovať proti chorobe covid-19.

11.01.2023 09:16
vojaci Foto:
Vojaci americkej armády z 18. výsadkovej divízie sa pripravujú na palubu lietadla C-17 pri ich nasadzovaní do Európy zo základne Fort Bragg v Severnej Karolíne.
debata (5)

Pentagón vakcináciu naďalej odporúča, ale neočkovaných vojakov už nebude prepúšťať. Očkovanie proti covidu bolo povinné od augusta 2021, armádu kvôli tomu muselo opustiť 8 400 ľudí, uvádza AP.

Americký minister obrany Lloyd Austin v memorande vyzval, aby už neboli prepúšťaní tí, ktorí odmietli očkovanie z náboženských, administratívnych alebo zdravotných dôvodov. Ich nadriadeným odporučil, aby vakcináciu ďalej propagovali, ale dal im istú mieru voľnosti pri nasadzovaní neočkovaných do akcií.

Austin na prínose očkovania naďalej trvá. „Očkovanie zvyšuje operačnú pripravenosť a chráni ozbrojené sily,“ uviedol. Dlhodobo pripomínal, že najmä pre nasadenie v zámorí sa americkí vojaci vždy museli očkovať, niekedy až 17 rôznymi vakcínami.

koronavírus očkovanie  vakcína Čítajte viac Talianska vláda zrušila povinné očkovanie zdravotníkov

Kongres už skôr schválil zrušenie tejto povinnosti, Austin zákon podpísal 23. decembra a mal 30 dní na jeho uvedenie do praxe. Utorňajšie memorandum tak bolo podľa AP očakávané.

Armáda okamžite prestane usilovať o vylúčenie neočkovaných a aktualizuje záznamy všetkých dotknutých, vrátane rozoslaných vytýkacích listov. Naočkovať proti covidu sa nechalo zhruba 99 percent z 1,3 milióna aktívnych vojakov, medzi rezervistami a národnou gardou je to zhruba 90 percent.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #americká armád #očkovanie proti covidu