Stojí to za to? Zapochyboval Zelenskyj. Ukrajina s Ruskom bojuje o Bachmut bez zaváhania

V skorších fázach vojny zaujímalo ukrajinské vedenie menej jednoznačný postoj k bitkám s vysokými stratami, ako je terajší boj o Bachmut. Prezident Volodymyr Zelenskyj v jednej vzácnej chvíľke verejného sebaspytovania zapochyboval, či stojí za to, aby v Severodonecku a Lysyčansku denne prichádzala o život stovka ukrajinských vojakov v boji o dve zničené mestá, píše americký denník The New York Times (NYT) o pokračujúcej bitke o východoukrajinské mesto Bachmut medzi ukrajinskými a ruskými vojskami.

11.01.2023 11:17
Ukrajinskí vojaci pri Bachmute Foto: ,
Ukrajinskí vojaci pri Bachmute.
debata (221)

Ponurá patová situácia krútiaca sa v rytme boja o titul v ťažkej váhe v jednej z najdlhšie trvajúcich bitiek vojny kontrastuje s ukrajinskou stratégiou na iných miestach frontovej línie. Ukrajinci inde slávili úspech tým, že sa vyhýbali priamym stretom a namiesto toho sa spoliehali na rýchle manévre, strategické zahmlievanie a západné zbrane s dlhým dostrelom, aby si vynútili ruský ústup.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video
Pozrite si, ako vyzerá Bachmut na videu ukrajinského ministerstva obrany a na zázname, ktorý na Twitteri zdieľala Maria Avdejevová, ktorá pre Pravdu poskytla viacero rozhovorov a dlhodobo dokumentuje ruskú inváziu.

Tentoraz tu však žiadne váhanie poznať nie je. Podľa niektorých analytikov to strategicky dáva zmysel, pretože nové vyhodnotenia naznačujú, že vražedné mestské boje z minulého leta boli menej nezmyselné, ako sa vtedy zdalo. Oslabili ruskú armádu pred dvoma úspešnými ukrajinskými protiofenzívami, pri Charkove na severe a Chersone na juhu, ktoré uštedrili Rusku prezidenta Vladimira Putina dve z najviac zahanbujúcich porážok.

„Množstvo spotrebovanej munície a utrpené straty spôsobili, že ruská armáda zlyhala,“ povedal analytik Rob Lee z ústavu Foreign Policy Research Institute. Či Bachmut zohrá podobnú úlohu pred očakávanými jarnými ofenzívami ukrajinských síl, závisí podľa neho od mnohých premenných, vrátane toho, koľko vojakov môže Rusko poslať do boja po jesennej mobilizácii. Vysoký predstaviteľ americkej armády v pondelok v Pentagone opísal boj v Bachmute a jeho okolí ako „naozaj krutý a divoký“.

Soledar, vojna na Ukrajine Čítajte viac Boj o Soledar: Putinovi neprekáža ani Pyrrhovo víťazstvo

Strategická hodnota Bachmutu je sporná, ale má symbolický význam pre obe strany. Pre Rusko by jeho dobytie znamenalo najvýznamnejší úspech za posledné mesiace. Dlhá bitka a ťažké straty premenili Bachmut v očiach Ukrajiny na národný symbol odporu. Zelenskyj sa o meste zmienil vo vystúpení pred americkým Kongresom minulý mesiac a odovzdal predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej ukrajinskú vlajku s podpismi vojakov, ktorí v Bachmute bojujú.

VIDEO: Neuveriteľné ovácie. Takto vstúpil Zelenskyj na pôdu Kongresu USA
Video

Požiadavka udržať Bachmut so sebou však nesie určité riziká, varujú analytici s tým, že by tento cieľ mohol prípadne zatemniť vojenský úsudok a oddialiť ústup, ak by sa stal nevyhnutným.

Rozbité, bahnité polia na východnom okraji mesta pripomínajú prvú svetovú vojnu: Krátery po granátoch sú všadeprítomné a ukrajinskí vojaci sa často sťažujú na zápach z rozkladajúcich sa tiel mŕtvych ruských vojakov.

VIDEO: Ukrajinskí delostrelci zničili ruské pozície v Donecku
Video
Pozrite si na videu, ktoré zverejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, ako delostrelci 36. "mariňáckej" brigády zničili pozície ruských okupantov v Donecku.

„Vyzerá to, ako pri Verdune v prvej svetovej vojne. Každá strana sa snaží vykrvácať tú druhú,“ povedal generálporučík Frederick B. Hodges, ktorý býval veliteľom amerických síl v Európe, o bitke o Bachmut, ktorá pokračuje šiesty mesiac. Pred vojnou malo mesto asi 100 000 obyvateľov, z ktorých teraz na mieste zostalo asi 7 000.

Bitka v Bachmute mala dve fázy: do prvých zhruba 100 dní bola zapojená ruská pravidelná armáda, neskôr súkromná žoldnierska spoločnosť Vagnerova skupina, ktorá do svojich radov verbuje aj trestancov. Druhá fáza bola krvavejšia, pretože majiteľ spoločnosti Jevgenij Prigožin, ktorý je blízkym spolupracovníkom prezidenta Vladimira Putina, vyskúšal novú taktiku, aby dosiahol víťazstvo v Bachmute, a posilnil tak svoju politickú pozíciu. Ukrajinskí vojaci hovorili o útokoch ľudských vĺn.

Ukrajinský plukovník v zálohe a komentátor Serhij Hrabskyj hovorí, že boje o Bachmut majú „úplne inú povahu“. Ukrajina podľa neho pokračuje v obrane mesta sčasti aj preto, že „ruské straty sú pre nás dôležité“.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Bachmut